Manresa inicia la campanya informativa per a la preinscripció escolar per al curs 2022-23

La campanya per a la preinscripció escolar a Manresa té enguany com a lema “27 centres educatius, 27 projectes de qualitat”. L’objectiu és reforçar el missatge que tots els centres educatius de la ciutat treballen de manera excel·lent per oferir al seu alumnat les millors oportunitats educatives. La preinscripció per al 2n cicle d’Educació Infantil i Educació Primària serà del 7 al 21 de març i, per a l’ESO, del 9 al 21 de març. Es farà de manera telemàtica i, per a les famílies que no disposin dels mitjans, es podrà sol·licitar suport amb cita prèvia. Enguany, com a novetat de la preinscripció, s’apliquen diverses recomanacions de la Comissió d’Estudi per a la Situació de Segregació Escolar a Manresa, com ara modificar el nombre d’instituts adscrits a cada escola: ara en seran tres, en comptes de quatre.

imagen

Manresa ja ho té tot a punt per iniciar la preinscripció escolar de cara al curs 2022-2023. La campanya informativa d’enguany, sota el lema “27 centres educatius, 27 projectes de qualitat”, manté la línia de treball iniciada el curs passat (amb el vídeo “Som una escola”) i té l’objectiu de donar visibilitat a tots els centres, de forma igualitària, per tal que les famílies coneguin tota l’oferta del municipi i la tasca de qualitat que s’hi duu a terme. En aquest sentit, es reforça la idea que els 27 centres educatius representen 27 projectes educatius de qualitat, que obren les portes a les famílies que els puguin conèixer.

Amb la voluntat d’informar a les famílies de la ciutat, l’Ajuntament de Manresa ha enviat cartes informatives a un total de 698 famílies amb fills i filles que el curs vinent hauran de fer I3 (nascuts el 2019) i 968 famílies amb fills i filles que hauran de fer 1r d’ESO (nascuts el 2010).

El regidor d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, Josep Gili Prat, considera que les xifres d’enguany representen “un lleuger descens a I3 respecte del curs passat, quan es van enviar 750 cartes i un increment a 1r d’ESO que en l’any anterior se’n van enviar 915”. Amb tot, afegeix, “caldrà veure si aquestes dades es confirmen en la preinscripció i en la matrícula, ja que la mobilitat de les famílies és alta”.

Novetats de la preinscripció i la planificació educativa

Durant el curs vinent s’apliquen a Manresa les següents novetats, segons els acords presos a la Taula de Planificació Local:

Respecte a les àrees de proximitat de primària i les adscripcions de primària a secundària:

El Consell Escolar Municipal va crear al mes de maig de 2021 una comissió de 17 membres amb l’objectiu de treballar per donar resposta a una de les propostes i recomanacions del document final de la Comissió Estudi de la Situació Segregació Escolar a Manresa (CESSEM), la de millorar la zonificació de primària mantenint l’actual sistema de “cercles concèntrics” i millorar la relació d’adscripcions entre escoles i instituts. Fruit del treball de la comissió per a la revisió de les àrees de proximitat de primària i les adscripcions de primària han estat les següents modificacions que seran d’aplicació per aquesta preinscripció:

-          Noves adscripcions de primària a secundària: es modifiquen les adscripcions de primària a secundària pels següents motius: la necessitat d’adscriure per primer cop un grup de 6è de l’escola Les Bases a uns instituts de secundària; la normalització de l’actual situació de singularitat de l’institut Manresa Sis (que encara mantenia la relació d’adscripció amb totes les escoles públiques i l’Espill), i la reducció del nombre de centres adscrits, seguint les indicacions de l’estudi final de la CESSEM, que recomanava reduir el nombre de centres adscrits a cada institut, com una de les accions encaminades a reduir la segregació escolar. I és que els experts en lluita contra la segregació escolar aconsellen ajustar al màxim possible l’oferta de vacants amb la demanda real existent i evitar la sobreoferta. Per aquesta preinscripció, doncs, s’ha proposat una nova adscripció de tres instituts adscrits a cada escola, enlloc dels quatre instituts per escola que hi havia fins ara. Les noves adscripcions es poden consultar a la pàgina web municipal, a l’apartat de preinscripció escolar.

 -          Novetats respecte les àrees de proximitat de primària: S’ha incorporat l’Escola Muntanya del Drac com a zona única, equiparant la seva situació a l’Escola La Flama, en ser les dues escoles del municipi que disposen de transport escolar per garantir l’accés del seu alumnat. L’objectiu és donar visibilitat a un centre educatiu de la ciutat que, per la seva ubicació geogràfica, és poc conegut per a moltes famílies del municipi.
 

Respecte a l’oferta de places:

-          1r ESO: A causa del nombre d’alumnes que aquest curs acabaran 6è, el proper curs s’afegeix a la ciutat una línia mes de 1r d’ESO, tot passant de 33 línies a 34.
 

-          I3: L’oferta serà de 34 línies (21 línies amb ràtio 20 a les públiques i 13 línies amb ràtio 23 a les concertades).
 

-          Cursos intermitjos: La necessitat de places en cursos intermitjos, per necessitats de nova escolarització que sorgeixin durant el proper curs, ha comportat la creació de 3 grups extres: 4t i 5è de primària i 3r d’ESO, que s’ubicaran a les escoles Puigberenguer, La Sèquia i Ins Cal Gravat, respectivament. Aquesta necessitat de places ve a causa de les noves matriculacions al municipi generades per la matricula viva al llarg del curs escolar: el curs 20-21 hi va haver una matricula viva de 595 alumnes. En el que portem del curs actual, és de 490 alumnes.
 

Com fer la sol·licitud de preinscripció

El procediment per fer la inscripció serà telemàtic i, només per a aquelles famílies que no disposin de mitjans per fer-ho, es podrà fer presencialment, sempre amb cita prèvia.

El tràmit es farà totalment en línia, a través del portal preinscripcio.gencat.cat. S’elimina la necessitat de presentar la sol·licitud i la documentació en paper al centre, que queda substituïda pel formulari telemàtic i per l’enviament de la documentació necessària (escanejada o fotografiada).

Per aquelles famílies que no disposin dels recursos electrònics o que, per altres motius, no puguin fer la preinscripció en línia de manera autònoma, es podrà demanar suport al centre que les famílies hagin escollit en primera opció, sempre demanant cita prèvia al telèfon del centre o a través de la pàgina web. També es pot fer a l’Oficina Municipal d'Escolarització (OME), a la Carretera de Vic 16 (Edifici Infants), demanant cita prèvia per telèfon (93 875 24 85 / 93 876 83 38; de 9 a 13 hores) o a l'apartat de  cita prèvia de la pàgina web municipal. L’atenció presencial a l’OME es realitzarà  durant els dies següents:
 

De dimarts 8 a divendres 11, de 9 a 13’30h

De dimarts 15 a divendres 18, de 9 a 13’30h.

Dilluns 21, de 9 a 13’30

I les tardes de dimarts i dijous, de 16 a 18h 
 

Per a qualsevol altra consulta relativa a la preinscripció escolar es pot demanar informació als telèfons 93 875 24 85 / 93 876 83 38 o al correu ome@ajmanresa.cat. També es pot consultar la pàgina web de la Generalitat www.gencat.cat

Xerrada informativa

Amb l’objectiu d’ampliar informació i poder resoldre dubtes sobre el procés, el dia 3 de març a les 18h es farà una xerrada informativa conjunta entre el Departament d’Educació de la Generalitat i l’Ajuntament de Manresa. La xerrada tindrà lloc a la Sala d’Actes de la FUB-2. Av. De Les Bases, 3.
 

Orientacions per triar escola

Es pot obtenir informació de les escoles parlant amb altres mares i pares que ja tenen fills/es escolaritzats, o amb mestres. Per conèixer les escoles, es pot consultar les seves pàgines web o acudir a les jornades de portes obertes (avui en dia hi ha moltes oportunitats per visitar un centre: visites grupals, online, concertades individuals, etc...). Hi ha dades a considerar com projectes educatius, estils d’aprenentatge, equips docents, participació de les famílies, nombre de places ofertades, proximitat de l’escola, serveis extres, valors educatius...

Més informació al portal de l'Ajuntament, a l'apartat de preinscripció escolar.

Documents relacionats

  • imagen