L'Ajuntament de Manresa tanca el període de recepció de projectes per als pressupostos participatius

Les propostes seleccionades es faran públiques aquest divendres, 16 de gener, després d’haver estat valorades pels serveis tècnics municipals, i s’exposaran públicament en un acte el 20 de gener on tots els ciutadans que ho desitgin podran votar les seves preferides.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha tancat el període de presentació de projec tes per a la segona fase dels pressupostos participatius, en compliment dels terminis anunciats el passat 25 de novembre durant la reunió del Ple del Consell de Ciutat que es va fer a l'auditori de l'Ateneu Les Bases. Les propostes presentades han estat més d’una vintena i a partir d’ara seran valorades pels serveis tècnics municipals. Els projectes seleccionats es faran públics aquest divendres, 16 de gener.

Posteriorment, tindrà lloc l’última sessió d’aquesta segona fase dels pressupostos participatius, el dimarts 20 de gener a les 7 de la tarda també a l'Ateneu les Bases, en la qual s’exposaran els projectes seleccionats. Cada entitat presentarà el seu projecte i al final de la sessió tots els assistents podran votar fins a quatre de les propostes exposades.

L’endemà, dimecres, s’obrirà l’urna amb els vots recollits i es farà el recompte en un acte públic que tindrà lloc a la sala de premsa de l’Ajuntament de Manresa a les 10 del matí. Les quatre propostes més ben valorades seran les que es portaran a terme.

Un procés que consta de tres fases

Els pressupostos participatius neixen de l’acord de Ple adoptat el 19 setembre de 2013 que contemplava un procés en tres fases que es va iniciar amb una sessió informativa sobre el pressupost 2014 que va tenir lloc al Casal de les Escodines el 5 de juny de 2014.

Per a aquesta segona fase l’acord preveia, textualment, “exercir una primera experiència participativa per als pressupostos de l’any 2015. Basada en el debat i configuració d’una part del pressupost per un grup pilot de ciutadans i ciutadanes representatius del teixit associatiu manresà”.

El dia 25 de novembre va tenir lloc la primera sessió de la segona fase dels pressupostos participatius. en una reunió del Ple del Consell de Ciutat que es va fer a l'auditori de l'Ateneu Les Bases. Durant l’acte el regidor d’Hisenda, Josep Maria Sala, va afirmar que la partida prevista per els projectes que sortissin del procés participatiu seria de 100.00 euros. Posteriorment es va obrir un termini per la presentació de projectes que s’acaba de tancar.

La tercera fase, per últim, contempla ampliar aquesta primera experiència a la participació en totes les partides dels pressupostos municipals i tota la ciutadania per tal de configurar uns pressupostos plenament participatius per a l’exercici 2016.

L’aposta real per la participació

La regidora de Participació Ciutadana, Joventut i Gent Gran, Àuria Caus, ha valorat positivament la participació generada en aquest procés per la quantitat de projectes presentats i ha rebutjat les crítiques que s'han plantejat tot afirmant que “el que hem fet fins ara ha estat donar compliment al que estableix l’acord de Ple del setembre de 2013, que va rebre un amplíssim suport dels grups municipals”.

A més a més, la regidora ha recordat que aquests pressupostos participatius no tenen precedent a Manresa i ha destacat que "aquest és un primer pas cap a uns pressupostos plenament participatius que, fins ara, cap govern de la ciutatcom havia fet", tot admetent que "com és una primera experiència, hi haurà alguns punts a millorar, però tenim la voluntat de fer-ho i de seguir promovent i reforçant aquesta via de participació".

També ha defensat l’aposta per la participació de l’actual govern municipal amb la convocatòria de consultes ciutadanes com les del parc Vila-Closes o el Teatre Conservatori, sense precedents a la ciutat; els processos participatius per a l’elaboració del POUM, del projecte Manresa 2022 o de l’ordenança de civisme; o la reactivació dels diferents consells sectorials i territorials “per donar veu a la ciutadania sobre temes que els afecten directament”.

Documents relacionats

  • imagen