La Festa de la Llum, la Fira de l’Aixada i la Transèquia d’enguany ja tenen imatge

Signades respectivament per Mª Mercè de Subirà, Anna Martí i Enric Comallonga, la presentació del grafisme dóna el tret de sortida als actes preparatoris de la Festa de la Llum 2015.

imagen

La presentació de les imatges que faran de capçaleres de la programació de la Festa de la Llum, la Fira de l’Aixada i la Transèquia marquen l’inici dels actes de preparació de la festa manresana més tradicional que tindrà lloc des del dia 13 de febrer al 15 de març. Durant aquestes dates els ciutadans podran gaudir d’un ampli ventall d’activitats que combinen novetat i tradició. Els administradors d’aquesta edició són el Banc de Sang i Teixits de Manresa.

Els autors de les imatges en l’edició d’enguany són Mª Mercè de Subirà (cartell de la llum), Anna Martí (l’Aixada) i Enric Comallonga (la Transèquia), els quals han assistit a l’acte de presentació de les imatges que s’ha fet avui amb la presència del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; el responsable del Banc de Sang i Teixits, Ramon Salinas; el president de l’Associació Misteriosa Llum, Antoni Fornells; i el gerent de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia, Josep Alabern.

Joan Calmet ha mostrat la seva satisfacció per donar a conèixer les imatges de l'edició d'enguany que suposen el "primer pas” per anunciar els actes festius que tindran lloc el mes vinent. El regidor ha felicitat els autors que signen les imatges "de la Trinitat, les tres potes d’una festa molt nostra que tenen una gran personalitat i que caminen juntes".

Salinas, que també ha felicitat els autors de les imatges, ha destacat “el repte i la responsabilitat” de la seva entitat per “entomar l’administració d’aquesta festa en la qual hi hem posat molta il·lusió”. En el mateix sentit, s’ha expressat Toni Fornells, el qual ha afirmat que aquest acte "de gran significació ja que suposa l’inici d’uns esdeveniments festius molt esperats i arrelats a la ciutat”.

La imatge de la Festa de la Llum

Mª Mercè de Subirà ha volgut representar els trets més simbòlics de la tradicional misteriosa llum com són la llum i l’aigua. Aquesta representació s’ha fet tant a nivell simbòlic com compositiu a través d’una i matge dinàmica i de colors grocs i blaus. Sobre aquests es destaquen unes pinzellades de vermell que reflecteixen la sang en referència als administradors d’aquesta edició: El Banc de Sang i Teixits a Manresa.

L’autora és llicenciada en Belles Arts i Actualment treballa com a professora de secundària a l’Institut Lluís de Peguera en l’àrea de Disseny i Imatge Digital. Des de 1982 és sòcia del Cercle Artístic de Manresa i ha col•laborat en diferents exposicions organitzades per aquesta entitat i el Blau Estudi.

La imatge de la Fira de l'Aixada

És una creació d’Anna Martí a partir de fotografies de Genís Sáez escollides del Llibre major del racional dels anys 1364 a 1408. De l’Arxiu Comarcal del Bages. Fons Ajuntament de Manresa, AM. I – 300.

Anna Martí ha manifestat que aquesta imatge "hem volgut fer un trencament respecte les imatges de d’altres anys, amb una imatge del llibre on apareix el primer escut de la ciutat de Manresa. És un llibre obert que explica coses i històries de la nostra ciutat”.

La dissenyadora manresana, va estudiar arts aplicades en especialitat de disseny gràfic a l'escola Llotja de Barcelona i fa anys que compagina la seva tasca free-lance amb la docència a l'Escola d'Art de Manresa

Imatge de la Transèquia

Aquest cartell mostra un triangle que representa les tres maneres de fer la Transèquia, a peu, corrent o en bici. Els colors juguen principalment amb els blaus de l’aigua que porta la Sèquia, i el verd, que simbolitza els camps i paisatges que hi ha al voltant. L’obra inclou el camí que segueix la Sèquia, bàsicament per dues raons: p er a fer partícips tots els pobles implicats i perquè la gent que no sigui de la zona pugui veure d’una manera més gràfica el recorregut.

Enric Comallonga és un free-lance manresà, dissenyador habitual de Cerveses Guineu i també de l’empresa igualadina Ocisport dedicada a l’organització d’esdeveniments. A més, ha col·laborat realitzant treballs per l’Ajuntament de Manresa/Centre Cultural el Casino, FAST Parcmotor de Castellolí, Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), International SkyRunning Federation (ISF), Museu de la Tècnica de Manresa, i altres com el pallasso Marcel Gros, horts urbans Hortalia, botiga d’esports GR-177 de Moià, Colla Bastonera Manrússia van del Pal o Turisme Rural Cal Segudet, entre altres empreses o associacions.

La festa manresana escalfa motors

Un any més, la Festa de la Llum se celebra a Manresa, a l'entorn del dia 21 de febrer, per commemorar, segons la tradició, la vinguda d'una Misteriosa Llum -provinent de la muntanya de Montserrat fins al temple del Carme- que va afavorir la concòrdia entre l'església i la ciutat. L'Associació Misteriosa Llum, entitat que té la responsabilitat de garantir la continuïtat de la festa, ha nomenat enguany com a entitat administradora el Banc de Sang i Teixits.

En el marc d'aquest programa d'actes destaquen dues activitats que amb el pas dels anys han adquirit un pes específic important dins la programació de la Festa: la Fira de l'Aixada i la Transèquia.

La Fira de l'Aixada, que celebra la seva 18ª edició, com cada any és realitzarà el darrer cap de setmana del més de febrer dies 28 i 1 de març, i és organitzada per l'Ajuntament de Man resa en conveni amb l'entitat Associació Manresa de Festa i amb la complicitat de l'ampli teixit associatiu de la ciutat.

Pel que fa a la Transèquia, l'organització correspon a la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia. Enguany, la Transèquia arribarà a la seva 31ª edició i tindrà lloc el dia 15 de març.


Documents relacionats

  • imagen