Manresa serà l’epicentre dels actes commemoratius del centenari del naixement de Maria Matilde Almendros Carcasona

Nascuda el 1922 a la capital del Bages, va ser una de les locutores més populars i estimades de Catalunya —pionera en l’ús del català durant el franquisme— i una de les actrius més reconegudes de la seva època. L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha anunciat avui que se li concedirà el títol de ‘Manresana Il·lustre’. L’Institut Català de les Dones del Departament d’Igualtat i Feminismes, l’Ajuntament de Manresa, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, Ràdio Manresa, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i El Galliner impulsen els actes de reconeixement i de divulgació de la seva trajectòria.

imagen

La ciutat de Manresa serà l’epicentre dels actes de l’Any Maria Matilde Almendros Carcasona (Manresa, 1922 - Barcelona, 1995), commemoració aprovada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, coincidint amb el centenari del naixement d’una de les locutores més populars i estimades de Catalunya —pionera en l’ús del català durant el franquisme— i d’una de les actrius més reconegudes de la seva època.

 

Aquest dimarts al migdia s’ha fet la presentació oficial de l’Any, en una roda de premsa que ha tingut lloc a la seu del Col·legi de Periodistes de Barcelona i que ha estat presidida per Meritxell Benedí Altés, presidenta de l’Institut Català de les Dones, i per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia. Ha comptat també amb Pilar Goñi Garriga, directora de Ràdio Manresa i comissària de l’Any Maria Matilde Almendros Carcasona, i amb Marta Corcoy Rius, presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Enric Badia Aztarain, delegat Col·legi de Periodistes de Catalunya–Demarcació Catalunya Central, ha conduït l’acte.

 

Juntament amb El Galliner, les institucions i entitats que avui han assistit a la roda de premsa impulsen els actes de reconeixement i divulgació de la trajectòria d’Almendros, que es desenvoluparan al voltant de tres eixos: Reivindicació del paper de la dona a la ràdio, Emprenedoria en l’àmbit de la cultura i Promoció de la cultura catalana a través del teatre i la ràdio.

 

Al llarg de la seva vida professional, Maria Matilde Almendros Carcasona va saber sempre compaginar les seves dues grans passions: el teatre i la ràdio. Va ser emprenedora com a dona de ràdio que va tenir un programa propi i també com a directora i promotora teatral. Va contribuir a la popularització del teatre català, sobretot de Guimerà, Pitarra i Sagarra, entre altres. Va ser una comunicadora excel·lent, que va transmetre la cultura i la tradició catalana a través de Ràdio Manresa, de Radio Nacional de España i de Ràdio 4, així com amb les obres que interpretava als escenaris d’arreu de Catalunya. El programa de ràdio “De España para los españoles” la va fer popular internacionalment, sobretot en els països d’Europa on vivien emigrants catalans i espanyols. A més, va treballar com a actriu de doblatge i esdevingué molt popular per la seva participació en la sèrie televisiva Doctor Caparrós. Fou guardonada, entre d’altres, amb el Premi Ondas a la millor locutora de ràdio (1969) i amb la Creu de Sant Jordi (1990) en reconeixement a la seva carrera.

 

 

Manresana Il·lustre

 

En la presentació, l’alcalde de Manresa ha anunciat que l’Ajuntament de Manresa ha iniciat els tràmits per concedir el títol de ‘Manresana Il·lustre’ a Maria Matilde Almendros, una distinció que haurà de ser aprovada pel ple municipal. Si així succeeix, Almendros serà la 27a persona que forma part de la Galeria de Manresans Il·lustres, i serà just la segona dona. La primera és Àngela Margarida Prat de Serafí, "Mare Serafina". Per tant, ha explicat l’alcalde, serà la primera dona laica manresana il·lustre: “Comencem a fer justícia, tot i que encara tenim molta feina per fer, i a reconèixer el paper de la dona a la nostra societat”. A banda de la distinció, també es col·locarà una placa commemorativa a l’edifici de Manresa on va viure els primers anys.

 

 

Ràdio i teatre

 

Tal com ha explicat la comissària Pilar Goñi Garriga, els actes giraran sobretot al voltant de la ràdio i el teatre, les dues grans passions d’Almendros. El primer acte es farà ja aquest 8 d’abril a Manresa i serà una lectura de fragments de l’obra de teatre “La dida” de Frederic Soler Pitarra. El segon acte, també a Manresa, tindrà lloc el 19 d’abril i comptarà amb la presència de Josep Cuní, que serà entrevistat per la periodista manresana Eli Pagan per parlar del canvi generacional del món radiofònic durant els darrers 50 anys. Ja al maig, es recrearà l’Hostal de la Glòria, de Josep Maria de Segarra, en un format de ràdio-teatre (teatre per escoltar) i en un sala amb presència de públic.

 

L’acte central de l’Any Maria Matilde Almendros Carcasona es farà el mes de juny a Barcelona, en una data encara per determinar. Constarà de la inauguració de l’exposició dedicada a la seva persona, comissariada per Elvira Altés —periodista feminista, professora de periodisme i investigadora catalana especialitzada en comunicació i gènere— i produïda per l’Institut Català de les Dones. Amb la finalitat de posar en valor la figura d’Almendros, l’exposició farà parada a diversos municipis. El 20 de setembre arribarà a Manresa. La inauguració a la capital del Bages comptarà amb una taula rodona amb Elvira Altés; Enric Frigola, periodista i exdirector de Ràdio 4; Joan Pera, actor i director teatral, i Carme Sansa, actriu. Tots quatre són coneixedors de la figura d’Almendros després d’anys treballant amb ella a la ràdio i al teatre. La taula estarà moderada per la periodista manresana Rosa Clarena.

 

 

*Poden trobar més informació sobre els actes i sobre la figura d’Almendros en el Dossier de Premsa

Documents relacionats

  • imagen
  • imagen