Manresa s'adhereix al programa “Apropa Cultura” per afavorir l'assistència a persones en risc d’exclusió social

Per primera vegada, la programació cultural que s’impulsa des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, el Teatre Kursaal i la Fira Mediterrània oferirà localitats a preus molts reduïts a persones usuàries de serveis socials i entitats en situació de risc d’exclusió.

imagen

La ciutat de Manresa s’adhereix aquest any 2015 al programa “Apropa Cultura”, un programa socioeducatiu adreçat als centres socials o entitats que treballen amb col·lectius especialment vulnerables (infància amb risc, persones amb problemes de salut mental, persones sense sostre, persones amb discapacitats, persones grans amb situació d’exclusió social, dones víctimes de violència de gènere,...) i que centren els seus projectes en la promoció de la inclusió social i en la millora de la qualitat de vida de les persones.

El programa a Manresa està impulsat per les regidories de Cultura i Serveis Socials de l’Ajuntament i té l’objectiu de ser una finestreta única de reserves que ofereix la possibilitat d’assistir al teatre de la ciutat, en un entorn normalitzat i d’aquesta manera potenciar la inclusió d’aquests col·lectius vulnerables des de l&rs quo;àmbit cultural.

Així, a partir del 2015 un paquet iniciatives i activitats culturals impulsades des de l’Ajuntament, el Teatre Kursaal o la Fira Mediterrània oferiran localitats a un preu màxim de 3 euros que donaran resposta a l’interès i la demanda a centres i entitats de l’àmbit social, associacions, institucions i centres que treballen amb aquestes persones sense recursos i amb dificultats d’integració social i altres associacions de l’àmbit social i de la salut.

Els objectius i detalls del programa “Apropa Cultura” han estat presentats avui pels regidors de Cultura i de Serveis Socials de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet i Mercè Rosich respectivament; el diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva; i el gerent de l'Auditori de Barcelona, Valentí Oviedo.

El regidor de Cultura Joan Calmet ha iniciat el torn d’intervencions agraint el treball de totes les parts implicades, institucions, entitats socials i centres culturals “per obrir el món de la cultura a les persones amb risc d’exclusió.” Aquesta proposta, ha emfatitzat Calmet, “és un reconeixement a les persones desvalgudes i una forma de posar-nos al seu costat”.

Per la seva banda el diputat Josep Oliva ha posat en relleu que “el programa “Apropa Cultura” va més enllà de l’acció assistencial per convertir-se en una actuació participativa, inclusiva i integradora que vol promoure, mitjançant la transversalitat dels valors socials i culturals, una normalització de l’accés a la cultura dels més necessitats i aconseguir, així una societat més participativa i activa”.

Al seu torn, Valentí Oviedo ha mostrat la seva satisfacció per “l’alt nivell cultural de la oferta artística que posa part del seu aforament a disposició de persones amb diferents tipus de problemes i que 13.000 usuaris ja n’han pogut gaudir”. El gerent de l’Auditori també ha explicat que es “porten a terme accions formatives per educadors socials en l’àmbit de les arts per tal que tinguin les eines suficients per aglutinar la vessant social i la cultural”.

Rosich ha tancat la presentació ressaltant la tasca que ha fet que “els equipaments culturals de la capital del Bages i les entitats socials s’impliquin en aquest projecte”. La regidora de Serveis Socials ha parlat del “Pla d’Inclusió Social que el consistori va elaborar l’any passat per integrar les persones amb risc d’exclusió social i afavorir que puguin gaudir d’activitats culturals que a la vegada comporten una millora de les seves relacions personals en general”.

Equipaments culturals d'arreu de Catalunya.

En aquests moments Apropa Cultura està format per 50 equipaments culturals d'arreu de Catalunya, amb 1.068 centres socials registrats que treballen amb persones en risc d'exclusió social. Fa 7 temporades que existeix el programa, del 2007 al 2009 a l'Auditori de Barcelona i a partir del 2010 va començar a funcionar a altres teatres i auditoris de Catalunya.

Apropa Cultura compta amb el suport econòmic del Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona i de l’Obra Social “la Caixa”. En paral·lel, Apropa Cultura compta amb el suport de cada equipament adscrit que fa una aportació ec onòmica anual per contribuir a la sostenibilitat del programa.

Apropa Cultura ha rebut el premi de la Fundació ONCE, SOLIDARIS 2014, i el reconeixement oficial de la Bona pràctica de Responsabilitat Social Empresarial, reconegut per respon.cat, una iniciativa del Consell de Cambres de Comerç i el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat.

Qualsevol col·lectiu, centre social i associació que vulgui gaudir del programa Apropa Cultura cal registrar-se a l’adreça www.apropacultura.cat

Participació del Kursaal

La participació de Manresa d’Equipaments Escènics (MEES) es concretarà en la posada a disposició de gairebé un miler de places a un preu reduït, de les quals 836 seran a un preu de 3 euros. En total, hi haurà reserves de localitats pe r 63 espectacles –de música, teatre i circ- que es faran principalment al Teatre Kursaal, però també n’hi haurà al Teatre Conservatori. Els espectacles inclosos estan programats entre el 4 de febrer i l’11 de juny de 2015. El programa tindrà continuïtat per als espectacles previstos per al segon semestre de 2015 i que es donaran a conèixer un cop quedi definida la nova programació.

Amb l’adhesió al programa Apropa Cultura, el Kursaal amplia la seva tasca per afavorir l’acostament de la cultura a col·lectius amb més dificultats per accedir-hi. Fins ara, el treball s’havia centrat en les joves i la gent gran; amb el cicle Platea Jove (els espectacles tenen un preu de 5 euros) i el cicle de Gent Gran (els espectacles tenen un cost de 6 euros).

Participació de la Fira Mediterrània

Per la seva banda, la Fira Mediterrània de Manresa també s’adhereix al programa Apropa Cultura i posarà una part de la seva oferta d’entrades a disposició de les entitats socials manresanes, en condicions molt avantatjoses. La llista d’espectacles inclosos en aquest programa es farà pública els propers mesos, un cop resti enllestida la programació de la 18a Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 15 al 18 d’octubre de 2015.

La Fira Mediterrània respon així a la seva concepció àmplia de la cultura popular, on la relació entre les arts i la millora social juguen un paper important. Durant la passada edició (octubre 2014) la programació ja va incloure propostes de dansa integrada (minusvalidesa física), dansa amb gent gran, percussió amb col3lectius en risc d’exclusió, projectes pedagògics singulars o la participac ió de nens i avis de Manresa i en un concert de rumba catalana, entre d’altres. De la mateixa manera, les jornades i activitats professionals de la Fira varen incloure diversos actes relacionats amb la transformació social i les noves formes de participació de la societat en la cultura.

Documents relacionats

  • imagen