El projecte Biblionius compleix tres anys amb l’objectiu de fomentar l’intercanvi gratuït de llibres i el gaudi de la lectura

Els Biblionius són casetes d’intercanvi gratuït de llibres. En total n’hi ha 13 ubicades a diversos punts de la ciutat.

imagen

L’Ajuntament de Manresa va engegar fa tres anys, per la diada de Sant Jordi 2019, el projecte “Biblionius”, una proposta de la Federació d’Associació de Veïns de Manresa i dels nens i nenes del Consell d’Infants, i amb el suport del programa Educació 360 de la Diputació de Barcelona.

Els Biblionius són casetes d’intercanvi gratuït de llibres que, amb el lema “Deixa un llibre i agafa’n un altre”,  volen aconseguir el foment i el gaudi de la lectura. Qualsevol persona pot agafar un llibre i, si vol, endur-se’l a casa. Un cop llegit, pot tornar a deixar-lo al Biblioniu o portar-ne un de nou perquè una altra persona en pugui gaudir. L’objectiu és facilitar que els llibres que ja hem llegit circulin i, d’aquesta manera, potenciar i fomentar tant la lectura com la cultura de l’intercanvi i reutilització d’objectes.

Els biblionius can ser construïts per l’alumnat de Formació i Aprenentatge Professional  de Fusteria de l’Institut Guillem Catà  i van ser repartides per diferents barris de la ciutat. En total se’n  van instal·lar 13, que van ser ubicades a la plaça de Fius i Palà, plaça Catalunya, plaça Espanya, plaça Bonavista, parc de la Florinda, plaça de Joan Farrés (El Xup), parc de la Democràcia, parc del CAP Foneria, plaça de Sant Ignasi, carrer de Josep Arola, plaça de Cal Gravat, carrer de Sant Joan i parc de l’Agulla.  Els Biblionius estaran apadrinats per pes escoles de primària més properes a les diferents ubicacions de les casetes.

De les 13 casetes instal·lades, en aquests moments 11 estan en funcionament i 2 –les situades al carrer Sant Joan i Bonavista-  estan en procés de substitució o reparació, feina que està duent a terme Ampans, una entitat que s’ha incorporat també al projecte.

S’han deixat 3.600 llibres

La gestió i manteniment d’aquest projecte va a càrrec de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa. Al llarg de tres anys de funcionament, s’han deixat als Biblionius un total de 3.600 llibres registrats. A aquesta suma cal afegir-hi les aportacions anònimes de ciutadans i ciutadanes que també deixen els seus llibres.

Del total de llibres registrats, el 70% són novel·les per a adults, el 10% de novel·la juvenil, el 10% són llibres infantils i un  10% llibres de ciència. Pel que fa a l’idioma, el 60% són llibres en català i un 40% en castellà.

Des de l’Ajuntament de Manresa i des de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa es demana el màxim respecte i civisme per tal de mantenir els Biblionius en les millors condicions i que el màxim nombre possible de persones en puguin fer ús.

 

 * Persones usuàries del Biblioniu situat al barri del Xup

Documents relacionats

  • imagen