La façana de l'Ajuntament s'il·luminarà aquest dijous de color blau fosc amb motiu del Dia Mundial de la Fibromiàlgia i les Síndromes de Sensibilització Central

D’aquesta manera, el consistori manresà dona suport a la petició de l’Associació Catalana d’afectades i afectats de Fibromiàlgia i d’altres Síndromes de Sensibilització Central amb l’objectiu de conscienciar sobre aquestes malalties.

imagen

L’Ajuntament de Manresa se suma un any més a la commemoració del Dia Mundial  de la Fibromiàlgia i les Síndromes de Sensibilització Central i il·luminarà de color blau fosc la façana de l’edifici consistorial aquest dijous 12 de maig, en horari de 21.00 a 22.30 h. D’aquesta manera, el consistori dona resposta a la petició de l’Associació Catalana d’afectades i afectats de fibromiàlgia i altres síndromes de Sensibilització Central.   

El 12 de maig es commemora oficialment el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica (també coneguda en alguns països com a Encefalomielitis Miàlgica), si bé s'hi ha anat incloent altres Síndromes de Sensibilització Central, com ara la Sensibilitat Química Múltiple i l'Electrohipersensibilitat.

La data del 12 de maig va ser triada en record de la infermera Florence Nightingale (nascuda el 12 de maig de 1820), fundadora de la primera escola d'infermeria moderna i qui va lluitar pels drets de les persones que van patir discapacitats a la guerra de Crimea. Es pensa que Florence Nightingale va patir fibromiàlgia o síndrome de fatiga crònica durant gran part de la seva vida. En homenatge a aquesta pionera de la infermeria moderna, el 12 de maig també se celebra el Dia Internacional de la Infermera (o de la Infermeria).

Actualment, tant la fibromiàlgia com la síndrome de fatiga crònica s’inclouen dins les Síndromes de Sensibilització Central, concepte relativament recent que engloba altres processos com la sensibilitat química múltiple i l’electrohipersensibilitat, i també la síndrome de cames inquietes, la síndrome de colon irritable, etc., moltes d’elles relacionades entre sí però amb la seva codificació i les seves característiques pròpies.

 

Són malalties que afecten diferents sistemes del cos i provoquen, entre altres símptomes, una sensibilitat accentuada davant factors ambientals. Es tracta de malalties d’evolució irregular, fet que pot provocar que a vegades la persona pugui mantenir el dia a dia amb normalitat i que en altres ocasions el dolor, el cansament o la hipersensibilitat es torni incapacitat i impedeixi fer vida normal.

Els símptomes no són visibles, però l’impacte en la vida de les persones que les pateixen és devastador. Veuen minvada la seva qualitat de vida i sovint pateixen incomprensió en l’entorn familiar, social, escolar, laboral i sanitari. En els casos més extrems, les persones afectades es veuen obligades a quedar-se a casa. Es tracta de malalties emergents que afecten cada vegada més població, i també més jove.

Millorant-ne la prevenció o evitant la utilització d’agents tòxics i contaminants i l’exposició a camps electromagnètics nocius, beneficiarem la salut de les persones afectades i de tota la ciutadania.

Documents relacionats

  • imagen