La IV edició de la Universitat Catalana d’Estiu a Manresa reflexionarà sobre el paper de les ciutats mitjanes com a articuladores del territori

La nova edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Manresa, que se celebrarà els dies 30 de juny i 1 i 2 de juliol a la sala d’actes de l’Institut Lluís de Peguera, se centrarà en l’àrea de geografia i ordenació del territori. També es tractaran temes d’actualitat i d’interès general, amb una taula rodona sobre Església i societat —que comptarà amb l’abat de Montserrat i l’abadessa de Sant Benet de Montserrat— i una altra sobre el fet d’informar de la guerra d’Ucraïna, amb periodistes com Lluís Caelles, Cèlia Cernadas, Alfons Cabrera i Marc Marcè. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, inaugurarà la UCE el dia 30 de juny i el vicepresident, Jordi Puigneró Ferrer, la clourà el dia 2 de juliol. Les inscripcions per a les ponències ja es poden fer a la pàgina web del Kursaal.

imagen

La Universitat Catalana d’Estiu ja té a punt la programació de la quarta edició a Manresa, que se celebrarà els dies 30 de juny i 1 i 2 de juliol a l’institut Lluís de Peguera, en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa i Gest! Associació de Professionals Sèniors al Servei del Territori. Les inscripcions ja es poden fer a la pàgina web del Kursaal.

Impartida per acadèmics, electes locals i experts en gestió del territori, la UCE d’enguany vol tractar el paper articulador que tenen les ciutats mitjanes amb la resta del territori, des de l’àmbit rural fins al metropolità. Així, les sessions programades s’han organitzat en quatre blocs temàtics: un per analitzar el marc territorial en general, un altre per abordar els reptes dels pobles, un per a les masies i el territori abandonat i, per últim, un per a les ciutats mitjanes.

Les xerrades comptaran amb acadèmics com Jordi Franch (UVic-UCC), Jesús Burgueño (Universitat de Lleida), Enric Pujol (UAB i IEC),Rafael de Madariaga (UVic-UCC), Oriol Nel·lo (UAB i IEC) i Josep Oliveras (Universitat Rovira i Virgili). També amb experts com Tomàs Molina (UB) i Marta Lloret (directora de la Fundació Mas i Terra). I amb electes locals com Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, Eloi Hernàndez, president del Consell Comarcal del Bages, i Mauro Urrea, president de l'Associació de Micropobles de Catalunya, que en aquest cas tractaran els pobles petits en el dibuix de Catalunya.

A més a més de la programació sobre geografia i ordenació del territori, la UCE Manresa també inclourà altres actes sobre temes d’actualitat o d’interès general. En aquesta edició, destaca la taula rodona sobre ‘Església i societat’, amb la presència de l’abat de Montserrat i l’abadessa de Sant Benet de Montserrat (1 de juliol, 12.30 h). També es tractarà l’actualitat de la guerra a Ucraïna per part de periodistes especialitzats en el conflicte: Lluís Caelles (TV3, Universitat Pompeu Fabra), Cèlia Cernadas (Catalunya Ràdio), Alfons Cabrera (fotoperiodista) i, com a moderador, Marc Marcè (director de Regió7). Serà dijous 30 de juny a les 6 de la tarda.

La inauguració es farà el dijous 30 de juny a les 12 del migdia, amb la presència de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons.  I la clausura es farà el dissabte 2 de juliol, a la una del migdia, amb el vicepresident i conseller de Política Digital i Territori, Jordi Puigneró Ferrer.

La Universitat Catalana d’Estiu és una iniciativa cultural sorgida l’any 1968 amb l’objectiu de posar en contacte els corrents intel·lectuals dels Països Catalans. Cada mes d’agost ofereix a la localitat de Prada de Conflent cursos, tallers i conferències de temes ben diversos, amb un programa que combina les activitats docents amb altres actes més lúdics. La 54a edició a Prada tindrà lloc aquest estiu, del 16 al 22 d’agost. El cartell de l’edició d’enguany és obra de l’artista valencià Rafael Armengol i es pot interpretar com una intersecció de territoris amb l’element humà.

La primera edició amb Manresa com a subseu es va celebrar el 2018, coincidint amb els 50 anys de la UCE, amb el fet que Manresa va ser Capital de la Cultura Catalana, amb els 90 anys de l’Institut Lluís de Peguera i amb els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra. Enguany, la UCE s’ha volgut sumar també al projecte Manresa 2022, que commemora els 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat. Així, els inscrits a la UCE Manresa podran gaudir d’activitats complementàries per conèixer la Manresa Ignasiana amb una visita a la Basílica de la Seu i una altra al Pou de Llum.

Els detalls de la programació d’enguany, coordinada pel Dr. Josep Oliveras i Samitier, catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili a la facultat de Turisme i Geografia, s’han presentat avui a l’Institut Lluís de Peguera, en una roda de premsa que ha comptat amb l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; amb el regidor d'Ensenyament i Universitats, Josep Gili Prat; amb el president de la Universitat Catalana d’Estiu, Jordi Casassas Ymbert; amb el president de Gest!, Josep Sinca Cura, i amb el director de l’Institut Lluís de Peguera, Ignasi Cebrián Ester.
 

*Programa complet en aquest enllaç

Documents relacionats

  • imagen