La Festa Major de Manresa 2022 recupera el format habitual, amb el Correfoc i el Castell de Focs, i amb Els Catarres de cap de cartell

Després de dos anys marcats per la pandèmia, la Festa Major retorna al seu programa tradicional, amb actes populars com el Correaigua, el Correfoc, la Moscada Infantil i el Castell de Focs de l’Agulla. Els Catarres protagonitzaran el concert principal, que tornarà a fer-se al carrer Sallent. Aquest migdia s’ha presentat el cartell de la Festa Major de Manresa 2022, presidit per la màscara del Boc, amb motiu del 40è aniversari del Correfoc. Enguany, com a novetat, la Festa Major tindrà el seus propis productes de marxandatge.

imagen

 

Del 20 al 29 d’agost, torna la Festa Major de Manresa en el seu format habitual, el que hi havia abans de la pandèmia. Després de dos anys marcats per la Covid-19, la Festa Major 2022 recupera, doncs, la seva singularitat i la totalitat dels seus actes populars. Entre molts d’altres, tornen el Correaigua, que donarà el tret d’inici a la festa; el Correfoc, que la tancarà; la Moscada Infantil, la Mostra del Correfoc, la Tronada i el Castell de Focs a l’Agulla, que tindrà lloc el 28 d’agost al vespre després d’una jornada d’activitats lúdiques i familiars al parc.

Les línies generals del programa i el disseny del cartell han estat presentats aquest migdia en roda de premsa per la regidora de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo Obiols; el president de l’Associació Manresa de Festa, Joan Orriols Padrós; els representants de Xàldiga, Joan Subirana Adell i Fede Morante Barambio; i el dissenyador de la imatge de la Festa Major de Manresa 2022, Biel Bahí Pla.

També tornen els concerts de la Festa Major. Enguany el concert principal tindrà com a cap de cartell Els Catarres, un dels principals grups de l’escena actual del país. Després de dos anys sense pujar a l’escenari, aquest any Els Catarres han publicat el seu cinquè disc d’estudi, “Diamants”, que tindran ocasió de presentar a Manresa.

El concert tornarà a fer-se al carrer Sallent, al polígon dels Dolors, en el tram entre el carrer Avinyó i la Plaça Prat de la Riba. La ubicació es va estrenar la Festa Major del 2018, ja que es tracta d’un espai que es considera ample, còmode i segur. El desplaçament fins al lloc del concert no suposa sortir del nucli urbà de la ciutat i es pot fer per carrers ben il·luminats.

El 40è aniversari del Correfoc inspira el cartell de la Festa Major 2022

Enguany, es complirà 40 anys de la primera celebració del Correfoc de Manresa, que va tenir lloc el 31 d’agost de 1982. Per aquest motiu, la imatge de cartell  de la Festa Major 2022 representa la màscara d’una de les figures del Correfoc, el Boc. Es tracta d’un element molt característic de la Festa Major de Manresa, que amb el pas del temps ha acabat formant part de la identitat cultural de la ciutat.

En l’evolució organitzativa de la Mostra del Correfoc i el Correfoc de Manresa, la figura del Boc va crear-se l’any 1984. Apareix només el dia de la Mostra, acompanyada d’un gran esclat de pirotècnia. El personatge representa tot el poder maligne, davant del qual ballen i li mostren el seu foc els dimonis i dracs. Per aquest motiu, esdevé el fil conductor de la Mostra del Correfoc, que es fa el dissabte de festa major a la nit.

La imatge del cartell ha estat realitzada amb aiguades, tot deixant que el propi pigment negre flueixi per crear formes orgàniques, emulant les formes que fa el fum. La decisió del color negre s’ha pres per representar la pólvora i alhora ajudar a crear un contrast clar amb el color base del cartell, tot fent que la il·lustració sigui llegible a qualsevol mida.

L’autor, Biel Bahí, artista conceptual de Manresa, desenvolupa elements gràfics per a projectes audiovisuals com videojocs o pel·lícules durant la fase de preproducció. Anteriorment, ha estat implicat en altres projectes, com il·lustracions per a llibres, il·lustració tèxtil o disseny d’elements gràfics per a apps i jocs educatius.

La imatge de la Festa Major de Manresa 2022 estarà present en les cartelleres ciutadanes, les banderoles i en el programa de Festa Major. És previst editar 45.000 programes, que es distribuiran a les bústies de la ciutat a partir d’inicis d’agost.

La Festa Major de Manresa estrena productes de marxandatge

Per primera vegada, la Festa Major de Manresa tindrà els seus propis productes de marxandatge, com ara samarretes (de talla infantil i de talla d’adults), bosses i ventalls de fusta, que també incorporaran la imatge del cartell d’enguany. Tots aquests productes es posaran a la venda a l’Oficina de Turisme de Manresa.

La Festa Major de Manresa és organitzada per l’Ajuntament de Manresa i l’Associació Manresa de Festa, amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de BBVA, com a espònsor principal. Tota la informació de la Festa Major s’anirà difonent durant les properes setmanes a través dels portals lafestamajor.cat i manresa.cat i a les xarxes socials de l’Ajuntament de Manresa.

Fins al 5 de juliol, hi ha temps perquè les entitats puguin proposar activitats per ser incloses en el programa d’actes de la Festa Major de Manresa. Ho poden fer a través d’aquest enllaç.

El Festival “Microscopies” estrenarà una escultura a la Torre de Santa Caterina

D’altra banda, el programa de la Festa Major inclourà l’estrena d’una nova escultura temàtica del projecte del festival de land art “Microscopies”, iniciat l’agost del 2020 de la mà de  l’Ajuntament de Manresa i del Centre d’Art Contemporani El Forn de la Calç (CACiS). La instal·lació s’estrenarà al voltant de la Torre Santa Caterina, a l’últim tram del Camí Ignasià.

El projecte “Microscopies” inclou diverses instal·lacions artístiques respectuoses amb l’entorn que conviden a reflexionar sobre la relació entre els humans i la natura, i a canviar la nostra mirada sobre el paisatge. Es tracta d’un itinerari per l’Anella Verda que uneix art, natura i cultura a través de diverses obres efímeres i permanents. L’objectiu és que, any rere any, s’incrementin les peces artístiques que es poden trobar a l’entorn natural de Manresa.

Documents adjunts

Documents relacionats

  • imagen
  • imagen