La Festa Major de Manresa incrementa les accions contra les agressions sexistes i incorpora fonts d’aigua per prevenir consums de risc d’alcohol

L'Ajuntament de Manresa reedita la campanya ‘Estima la nit’ per prevenir agressions sexuals, comportaments sexistes i consums de risc en espais d’oci nocturn de la Festa Major. Hi haurà dos Punts Lila i una carpa dels Àngels de Nit, joves voluntaris que faran tasques d’informació i acompanyament. S’intensificarà la llum nocturna dels vials del Centre Històric, tot reforçant així la millora de la il·luminació que ja s’ha fet el darrer any en diferents carrers i places. Per primer cop, hi haurà sis punts gratuïts d’aigua, amb diverses fonts, com a mesura per minimitzar el consum de risc d’alcohol i reduir l’ús d’envasos.

imagen

L’Ajuntament de Manresa reforçarà la propera Festa Major la campanya ‘Estima la nit’, adreçada a prevenir conductes i agressions sexistes i a evitar consums de risc d’alcohol. L’objectiu és fer visible la problemàtica de les agressions masclistes i LGTBIfòbiques en els espais d’oci nocturn, sensibilitzar la població de la importància de la coresponsabilitat per prevenir i aturar-les, promoure que els menors no consumeixin alcohol i evitar que la resta de joves en facin un consum de risc. La campanya, que compta amb la col·laboració de bars i restaurants, està liderada per les regidories de Feminismes i LGTBI, Joventut i Ciutat Saludable de l’Ajuntament, amb el suport de la regidoria de Cultura i Festes.

En aquesta edició, s’incrementaran les accions per prevenir les agressions sexistes, amb l’estrena d’un segon Punt Lila. Es tracta de carpes que atendran les peticions d’informació i atencions, per part d’una professional, relacionades amb el sexisme i la LGTBI-Fòbia. El 27 i el 28 d’agost s’ubicaran a la Plana de l’Om i al carrer Sallent (espai que acollirà els concerts principals). El 26 d’agost, estaran a la Plana de l’Om i el 29 d’agost al carrer Sant Miquel. Els Punts Lila estaran oberts des de les 10 de la nit fins a les 4 de la matinada.

Les nits del 26, 27 i 28 d’agost, en el mateix horari, també hi haurà una carpa dels Àngels de Nit a la Plana de l’Om, que oferirà assessorament i consultoria en temes relacionats amb joventut, drogues, gènere i oci nocturn. Els Àngels de Nit són joves voluntaris que donen informació a altres joves sobre els riscos del consum d’alcohol i altres substàncies, en contextos de festes, i que poden detectar agressions sexistes. En total, s’han format 50 joves dels cicles formatius d’Integració Social i d’Animació Sociocultural.

Durant les nits de Festa Major, els Àngels de Nit faran recorreguts a peu fent tasques de divulgació, i repartint aigua, barretes energètiques i preservatius, que també es dispensaran des de la seva carpa i des dels Punts Lila. Com a novetat, enguany, també es lliuraran braçalets lila amb els lemes “Lliures de masclismes” i “Estima la nit – Només sí és sí”. A més, els gots de Festa Major tindran impresa la imatge de la campanya ‘Estima la nit’.

Se certificaran bars i locals d’oci nocturn com a “establiments segurs”

La campanya, un any més, busca la implicació de bars i locals d’oci nocturn. S’ha enviat a aquests establiments una carta recordatori perquè no venguin alcohol a menors d’edat, que també s’ha adreçat als comerços on es fa dispensació d’alcohol.  A més, se’ls ha animat a adherir-se a la campanya “Establiment segur” durant la festa, amb un vinil a la porta que els certifiqui com a tal. L’objectiu és que a l’interior de cada local hi hagi una persona referent, que haurà d’haver fet la formació per una dispensació responsable d’alcohol i per prevenir agressions sexistes. El vinil d’establiment segur remarca que, en el cas que una persona necessiti ajuda, l’establiment hi donarà resposta. La formació, dirigida al personal de barres i altres agents, es farà durant el mes d’agost.

Es reforça la il·luminació nocturna per evitar sensació d’inseguretat

Durant la Festa Major s’intensificarà la il·luminació de carrers del Centre Històric com la Baixada dels Jueus, la plaça Sant Ignasi Malalt i els carrers del Bisbe, Botí, Canal i Puigmercadal. Durant el darrer any, a més, s’ha millorat la il·luminació de nombrosos carrers i places del centre, com les muralles del Carme, Sant Domènec i Sant Francesc, el carrer Carrasco i Formiguera, el Passeig de la República i les places Serarols, Drets i Bages.

D’altra banda, cal recordar que durant els dies de Festa Major hi haurà bus nocturn gratuït des del centre de Manresa fins a tots els barris des de les 10 de la nit fins a les 4 de la matinada.

Sis punts amb fonts d’aigua

Com a novetat, Aigües de Manresa instal·larà en els espais de la Festa Major diverses fonts gratuïta d’aigua per potenciar la seva ingesta i per minimitzar els consums de risc d’alcohol. La mesura busca, alhora, contribuir a la reducció d’envasos i a la sostenibilitat. En total, hi haurà sis punts d’aigua (cadascun dels quals contindrà diverses fonts) al carrer Sallent, a la Plana de l’Om i a les places Major, Sant Domènec, Música i Mercat del Puigmercadal.

 “Estima la nit” estrena mural al carrer de la Dama

La campanya “Estima la nit” guanya visibilització amb l’estrena d’un mural al carrer de la Dama, que ha estat pintat aquest juliol per l'il·lustrador Rubén Torres, amb la col·laboració d'adolescents participants d’Òrbita Jove, el casal d’estiu de l’Ajuntament de Manresa. El mural incorpora la imatge gràfica de la campanya i frases com “Només sí és sí”, “Orgullosos de ser com som”, “No som objectes” i “No vull els teus comentaris”. El mural ha estat l’escenari escollit per a la presentació de la campanya, amb l’assistència de la regidora d’Infància, Joventut i Persones Grans, Rosa Maria Ortega; de la regidora de Feminismes i LGTBI, Cristina Cruz Mas; i de la regidora de Ciutat Saludable, M. Mercè Tarragó Costa.

La campanya ‘Estima la nit’ es reforçarà amb accions de comunicació a les xarxes socials de l’Ajuntament de Manresa, Manresa Jove, Festa Major, Ciutat Saludable, SIAD Manresa i SAI LGTBI Manresa. La campanya inclourà informació al programa d’actes i a la web de la Festa Major-. A més, es col·locaran 250 cartells de la campanya a l’espai públic i a l’interior de bars i locals d’oci i es penjarà una pancarta a la plaça Major amb el lema “Per una Manresa lliure de sexisme i LGTBIfòbia” Abans dels concerts de nit, el públic podrà escoltar una falca que sensibilitzarà sobre la idea de gaudir la festa d’una manera respectuosa i saludable.

Documents relacionats

  • imagen