S’inicien els tallers CulturaMENT al Casal de les Escodines de Manresa

El projecte CulturaMENT - La cultura i les arts al servei de la salut mental de les persones grans - consisteix en activitats culturals inclusives en equipaments culturals de la ciutat amb l’objectiu de millorar la salut mental de les persones grans amb inicis de deteriorament cognitiu i afectacions lleus de salut mental, conjuntament amb el personal professional que en tenen cura i els seus familiars.


 

imagen

La pandèmia per la Covid-19, el confinament i les seves conseqüències en el camp de la salut mental han posat de manifest, especialment en el col·lectiu de gent gran, la necessitat de potenciar espais de socialització, de cohesió social, amb continguts i experiències creatives , de qualitat i satisfactòries dirigides a aquest col·lectiu.

Des del  8 de setembre passat  fins a finals d’octubre, en horari de matí,  es faran els tallers gratuïts CulturaMENT d’experimentació musical, arts plàstiques, tapis, memòria sobre records escolars i de la vida laboral al sector tèxtil,  dirigits a persones grans amb inicis de deteriorament cognitiu  i lleus afectacions a la salut mental, juntament amb  els professionals  i familiars que en tenen cura.

S’han programat 30 sessions de tallers d’una hora i mitja.  Cada residència o servei en pot escollir tres: un de tapís, un de memòria i un d’expressió artística. Cada sessió està pensada per un grup d’unes 10 persones entre familiars, gent gran participant i professionals acompanyants.

De moment  han  confirmat la participació als tallers CulturaMENT  les residències  Font dels Capellans, Valldaura, Mutuam, Sagrada Família, Sant Josep, Montblanc, Sant Andreu, Sagrada Família, Club Social Mosaic, el Centre d'Atenció i Seguiment de Drogodependències (CAS) d’Althaia i el Servei Atenció Domiciliària de l’Ajuntament de Manresa. 

Els tallers es realitzen al Casal de les Escodines, al Centre Cívic Selves i Carner i al Museu de l'Aigua i el Tèxtil (antic Museu de la Tècnica)  i finalitzaran amb dues exposicions al novembre a la Biblioteca del Casino i al Centre Cívic Selves i Carner.

El programa CulturaMENT amb el conjunt d’activitats obertes a la ciutadania (octubre i novembre de 2022)  es presentarà a finals de setembre.

La proposta, liderada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, es treballa coordinadament amb les regidories d’Acció i Inclusió Social, Persones Grans i Ciutat Saludable.

Enguany és el segon que l’Ajuntament de Manresa participa a CulturaMENT, projecte iniciat  el novembre del 2021  com a prova pilot amb l’impuls i suport  de la Diputació de Barcelona.

 

Documents relacionats

  • imagen