La imatgeria de Manresa, convidada de luxe per actuar aquest diumenge a la Festa de Santa Eulàlia a Barcelona

L’actuació és el plat fort d’una estada de 15 dies al Palau de la Virreina, en una exposició on barcelonins i visitants poden conèixer la imatgeria del patrimoni festiu de Manresa.

imagen

Manresa és la ciutat convidada a les Festes de Santa Eulàlia 2015 i per aquest motiu, aquest diumenge dia 8 de febrer, a la tarda, hi haurà l'actuació de tota la imatgeria del patrimoni festiu de Manresa. A les 17h començarà la Cercavila que anirà del Palau de la Virreina fins a la Plaça Sant Jaume, acompanyats dels Grallers de Manresa. A la Plaça, davant l'Ajuntament i el Palau de la Generalitat, el conjunt geganter ballarà acompanyat per la Cobla Ciutat de Manresa.

A continuació, les figures seguiran en cercavila fins a la Catedral on, a les 19h, es farà la Mostra del Correfoc, per tal que totes les figures del bestiari puguin mostrar les seves característiques i els seus balls. L'acompanyament serà a càrrec dels Tabalers de Xàldiga i de la Quants Band.

Aquesta actuació de diumenge és el plat fort de l’estada de la imatgeria a la ciutat de Barcelona que es va iniciar el 31 de gener passat amb l’inici de l’exposició al Palau de la Virreina, a la Rambla de Bareclona, que acull el patrimoni festiu de Manresa i que es podrà visitar fins al dia 14 de febrer.

Durant aquests 15 dies es poden veure exposats els Gegants de Manresa, l'Hereu i la Pubilla, els Gegantons, els Nans, l’Àliga i el Lleó juntament amb el Drac, la Víbria, la Mulassa i el Bou infantil. Així, tots els barcelonins i visitants, públic del país i turistes, podran contemplar aquests elements tan representatius del patrimoni festiu de Manresa.

L'intercanvi es fa en el marc de la col·laboració que la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa i l'Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona mantenen des de fa un temps, en el qual cal destacar la col·laboració en el Centenari de Joaquim Amat-Piniella i el present intercanvi festiu dels seguicis de cultura popular d’ambdues ciutats. Per això les autoritats representants dels dos ajuntaments particip aran en els actes previstos.

La visita a Barcelona és excepcional perquè implica per primera vegada el desplaçament i l'actuació de totes les figures dels dos conjunts a la Ciutat Comtal. Això comporta un desplegament logístic de gran envergadura que només ha estat possible gràcies a la col·laboració intensa de les entitats que es cuiden de les figures, els Geganters de Manresa i Xàldiga Taller de Festes, i al suport econòmic i logístic de l'Ajuntament de Manresa i, sobretot, de l'Ajuntament de Barcelona, a través de l'Institut de Cultura de Barcelona.

Festa Major de Manresa. Visita del Seguici de Barcelona (agost de 2014)

L'intercanvi de la imatgeria, inicialment, es va plantejat com un acte més de la Commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió, ja que des de Barcelona convidaven Manresa i Cardona com a ciutats representatives dels fets i les conseqüències de la Guerra de Successió. A Manresa, la Festa Major del 2014 es va tematitzar entorn al Tricentenari i, en aquest marc, es va donar sentit a la presència dels Gegants i l’Àliga de Barcelona, la qual és també símbol austriacista.

La primera part de l'intercanvi es va fer per la Festa Major de Manresa. El 31 d'agost passat ens va visitar el Seguici popular de Barcelona format pels Capgrossos Macers, els Gegants de la Ciutat i l’Àliga de la Ciutat, amb l'acompanyament musical d’Els Ministrers i els Perdigots. Aquestes figures van estar exposades al Museu Comarcal de Manresa des del dia 19 d'agost i el diumenge de Festa Major van participar com a convidades d'honor al seguici festiu des de la Plaça Major a la Seu i la tornada i després a la ballada de la imatgeria.

Festa de Santa Eulà lia de Barcelona 2015. Programa del diumenge 8 de febrer

16h. Concentració al Palau de la Virreina

16.30h. Intercanvi d'obsequis

A les 17 h, des del Palau de la Virreina, sortida en cercavila de les Figures de Manresa. Recorregut: Palau de la Virreina, Rambla, carrer Ferran, plaça de Sant Jaume.

Amb acompanyament dels Grallers de Manresa, de l'Escola de Música dels Geganters de Manresa i de la Colla de Grallers de Mataró i amb el suport dels Geganters del Poble Nou.

A les 17’30 h, a la plaça de Sant Jaume, ballada del Conjunt Geganter. Ball de plaça, Gegants, Nans, Gegantons, Hereu i Pubilla, Àliga i Lleó amb acompanyament de la Cobla Ciutat de Manresa.

A les 18'30h aproximadament des de la plaça de Sant Jaume, continua la Cercavila fins a l’avinguda de la Catedral. Recorregut: Plaça de Sant Jaume, carrer del Bisbe, av. Catedral.

A les 19’00 h, a l'Avinguda de la Catedral, espectacle de la Mostra del Correfoc de Manresa: Víbria, Drac, Asmodeu, Mulassa, Coll-llarg, Nas de Sutge, Bou, Gàrgola, Boc, Dimonis: Fogueres, Moixogants i Capgirells
Amb acompanyament de la Quants Band i dels Tabalers de Xàldiga.

A les 20’00 h Fi de l’espectacle i cercavila de tornada al Palau de la Virreina.
Recorregut: av. Catedral, plaça Nova, Boters, Portaferrissa, La Rambla, Palau de la Virreina

Documents relacionats

  • imagen