L’Ajuntament de Manresa atorga els primers segells de qualitat a 11 restaurants que han assolit l’excel·lència alimentària

L'entrega dels distintius s’ha fet a la Sala d’Actes del Casino. Ha estat presidida per la regidora de Ciutat Saludable, M. Mercè Tarragó Costa, i el diputat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Jesús Naharro Rodríguez, que ha destacat que es tracta d’una iniciativa pionera a Catalunya. L’acte ha comptat amb un col·loqui a càrrec de Benvingut Aligué i Toni Massanés Sánchez, moderat pel periodista especialitzat en gastronomia Josep Sucarrats Miró. El Segell de Qualitat Sanitària en Seguretat Alimentària —un nou distintiu municipal— s’atorga a restaurants de la ciutat que destaquen per l’alt compliment de les normes i mesures de seguretat alimentària.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha atorgat aquest dijous els primers Segells de Qualitat Sanitària en Seguretat Alimentària, un nou distintiu que es va anunciar el passat abril i que té l’objectiu de premiar l’excel·lència dels establiments que destaquen per l’alt compliment de les normes i mesures de seguretat alimentària, amb la voluntat també d’estimular el sector i d’oferir als clients un certificat que dona màxima confiança i seguretat. El nou segell s’ha impulsat des de la regidoria de Ciutat Saludable de l’Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració del Gremi d’Hoteleria i de Turisme del Bages, de la UBIC, de la Cambra de Comerç, de PIMEC i de Bages Impuls i La Joviat, a través d’una subvenció de la Diputació de Barcelona.

L’acte d’entrega s’ha fet a la Sala d’Actes del Casino i ha comptat amb un col·loqui a càrrec de Benvingut Aligué i Toni Massanés Sánchez, moderat pel periodista especialitzat en gastronomia Josep Sucarrats Miró, que han ofert una xerrada sobre seguretat alimentària en l’àmbit de la restauració. Seguidament, s’ha fet l’entrega dels distintius a un total d’11 restaurants. L’acte ha estat presidit per la regidora de Ciutat Saludable, M. Mercè Tarragó Costa, i ha comptat amb l’assistència del diputat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Jesús Naharro Rodríguez.

En la seva intervenció, la regidora Tarragó s’ha mostrat satisfeta per poder entregar els primers segells. “Em fa una il·lusió especial haver assolit l’objectiu conjuntament amb tots vosaltres. Volíem estendre la mà a un sector molt castigat per la pandèmia”, ha manifestat adreçant-se als restauradors. Tal i com ha afegit, “ara més que mai, la seguretat del que mengem, la manera com es conserven els aliments, com es manipulen... pren un protagonisme diferent de cara al consumidor final”.

Una iniciativa “innovadora i pionera” a Catalunya

Per la seva banda, el diputat de Salut Pública i Consum Jesús Naharro, ha felicitat l’Ajuntament de Manresa per l’aposta. “Es tracta d’una iniciativa innovadora i pionera al país”, ha assegurat Naharro, que ha felicitat els establiments guardonats per la tasca feta i ha agraït la iniciativa i l'aposta de l’Ajuntament de Manresa "per treballar per l’excel·lència en la qualitat de la restauració al municipi".

El diputat ha posat en valor els serveis de salut pública locals que "vetllen per la qualitat sanitària de l’aigua i per una adequada manipulació dels aliments als establiments per garantir la màxima protecció de la salut i el benestar de la població". Naharro ha recordat el suport que ve fent la Diputació de Barcelona per acompanyar als ens locals més petits en el compliment de les normes i les mesures de seguretat higiènico-sanitàries. Ha remarcat també el suport a iniciatives municipals com la del segell de qualitat de l’Ajuntament de Manresa.

Un element diferenciador

El nou segell pretén dotar d’un instrument diferenciador als establiments que superin amb un nivell alt el procés de verificació fixat per l’Ajuntament de Manresa. El projecte cerca la qualitat màxima en la seguretat alimentària dels establiments de restauració participants i, per tant, és totalment independent de les inspeccions sanitàries ordinàries que es realitzen a locals i establiments de la ciutat per comprovar que compleixen la normativa vigent en matèria sanitària. De fet, està considerat un nivell d’excel·lència respecte de les inspeccions, ja que els criteris d’exigència són més elevats.

Els establiments de restauració que aconsegueixen el segell de qualitat sanitària tenen com a avantatge el reconeixement i prestigi davant dels clients, i el saber que és va per davant en les inspeccions oficials, tenint clar que compleixen les normatives vigents amb escreix. El procés per a l’obtenció del segell és gratuït i inclou una formació especialitzada.

Arran de la pandèmia de la Covid-19, la seguretat higiènic-sanitària dels establiments és un valor a l’alça, que ha fet prendre consciència de la importància en les mesures aplicades en la manipulació dels aliments o dels productes, des de la seva preparació fins al servei, la neteja de mans, els espais i els estris, la ventilació-separació o traçabilitat, entre altres.

Campanya per informar als consumidors

L’entrega de premis ha escenificat el tret de sortida de la campanya de comunicació que ara s’engegarà per donar a conèixer als consumidors l’existència del segell de qualitat alimentària. Els restaurants que obtinguin el segell comptaran amb un adhesiu que col·locaran de manera visible a l’entrada. També quedaran recollits a l’apartat de Sanitat de la web municipal, on s’explica el projecte.

Sóc un restaurant. Com puc tenir el segell?

Poden optar al segell tots els restaurants que ofereixin, com a activitat principal, àpats al públic, consistents bàsicament en dinars i sopars (en format de menú del tipus primer plat, segon plat i postres), per ser consumits en el mateix local. Han de tenir la llicència d’activitat pertinent, han d’estar inscrits al cens municipals d’establiments minoristes d’alimentació de Manresa i disposar de tots els permisos pertinents.

Es pot trobar més informació a l’apartat de Sanitat de la web municipal.

Documents relacionats

  • imagen