Els efectes del canvi climàtic en els boscos i la transició energètica de la indústria centren els actes previs de la fira Ecoviure de Manresa

Aquest dimecres el catedràtic d’ecologia Narcís Prat i Fornells oferirà la conferència inaugural, que tractarà sobre la situació hídrica dels boscos i els incendis forestals. Divendres al matí el Palau Firal acollirà el Fòrum Energia, amb diverses ponències sobre com les indústries poden aprofitar el canvi de model energètic per augmentar la competitivitat. El plat fort d’Ecoviure arribarà el cap de setmana, amb la fira d’expositors, que enguany s’estrena al Passeig Pere III.

imagen

La fira-mercat Ecoviure, que tindrà lloc dissabte i diumenge al Passeig Pere III de Manresa, escalfa motors aquesta setmana amb un seguit d’activitats paral·leles centrades en la sostenibilitat ambiental, social i econòmica, així com jornades professionals per debatre sobre els residus, l’agricultura ecològica, l’aigua i energia. Entre elles, destaca la conferència inaugural de demà dimecres, sobre els efectes del canvi climàtic en els boscos, i el Fòrum Energia de divendres al matí al Palau Firal, que abordarà la transició energètica a la indústria.

La xerrada inaugural d’Ecoviure tindrà lloc aquest dimecres, 19 d’octubre, a les 19h, a l’Auditori de la Plana de l’Om. Tractarà sobre el canvi climàtic, la situació hídrica dels boscos i els incendis forestals, i anirà a càrrec de Narcís Prat i Fornells, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona (UB) i fundador del grup de recerca Freshwater Ecology and Management (FEM).

Abans, el mateix dimecres, de 9h a 13h, s’ha programat una de les jornades professionals d’Ecoviure, organitzada per l’Escola Agrària de Manresa, a UManresa, sota el títol “Instal·lacions compartides: obradors i escorxadors”. L’endemà, dijous 20 d’octubre, el Palau Firal acollirà una altra de les jornades professionals d’Ecoviure, en aquest cas la segona Jornada Tècnica de l’Aigua, organitzada per Aigües de Manresa, que es farà de 9h a 14.30h. Aquest dimarts al matí, ja s'ha dut a terme la primera de les jornades, sobre en contenidors tancats i models híbrids, organitzada pel Consorci de Residus del Bages.

Xerrada sobre com estalviar energia a casa, dijous a la tarda

Dijous a la tarda, al centre de la ciutat, se celebraran dues activitats obertes a tota la ciutadania. D’una banda, a les 18h, la biblioteca del Casino acollirà un taller per a infants de 6 a 10 anys, on es podran construir casetes de joguines sostenibles. Per participar-hi, cal inscripció prèvia en aquest enllaç. De l’altra, a les 19h, a l’Auditori Plana de l’Om, Marc Rotllan, enginyer de l’Agència Comarcal de l’Energia del Bages, parlarà sobre com estalviar energia a casa i fer ús de les energies renovables.

El president de la comissió d’energia de Pimec intervindrà al Fòrum Energia

Una de les jornades més destacades d’Ecoviure tindrà lloc divendres al matí al Palau Firal, de 9h a 13.15h. Es tracta d’una nova edició de Fòrum Energia, que reunirà tretze ponències, que tindran com a eix temàtic la transició energètica a la indústria. L’objectiu del fòrum és impulsar un nou model energètic i enguany, doncs, incidirà en el paper important que hi té el sector industrial, pel seu pes en el consum energètic i en les emissions. La jornada posarà èmfasi sobre com les empreses poden aprofitar aquesta transició energètica per augmentar la seva competitivitat.

El fòrum serà inaugurat a les 9h pel regidor de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa, Pol Huguet Estrada. Posteriorment, el president de la Comissió d’Energia de Pimec i CEO de l’empresa LC Paper, Joan Vila, parlarà sobre la crisi econòmica com a oportunitat per canviar el model econòmic. A continuació, a les 9.45h, Mariona Coll, de l’Institut Català d’Energia de la Generalitat, explicarà els ajuts a actuacions d’eficiència energètica en el sector industrial.

Durant el matí, s’aniran succeint diverses ponències, que parlaran de temes com la descarbonització industrial, la biomassa, la neteja forestal i l’autoconsum solar, entre d’altres, tot posant l’exemple de diverses empreses. A les 12.30h, s’explicarà l’autoconsum compartit i comunitat energètica als polígons, i es posarà com a exemple el cas del polígon de Bufalvent de Manresa. Hi intervindran Montserrat Ambròs i Josep Rosell, de l’Associació d’Empresaris de Bufalvent, i Albert Vendrell, cap de la secció de suport a la gestió energètica local de la Diputació de Barcelona.

Podeu veure el programa sencer de Fòrum Energia en aquest enllaç.

La fira omplirà d’activitat dissabte i diumenge el Passeig Pere III

Des de fa anys, Ecoviure s’ha anat consolidant com una de les fires de responsabilitat mediambiental i sostenibilitat de referència al territori i, després de l’aturada de la pandèmia, enguany torna a Manresa amb el 100% del seu potencial i amb moltes novetats.

D’entrada, el cap de setmana de fira, que es farà el 22 i 23 d’octubre, canvia el Palau Firal pel centre de Manresa amb l’objectiu d’apropar l’esdeveniment a la ciutadania, guanyar visibilitat i poder traslladar el debat sobre la sostenibilitat a peu de carrer. Els expositors oferiran productes i serveis de diferents sectors, com alimentació, cosmètica, tèxtil, bioconstrucció, salut i institucions, entre altres. Les parades se situaran a banda i banda del primer tram del Passeig Pere III i a Crist Rei.

A més a més, durant tot el cap de setmana, hi haurà nombroses activitats paral·leles a tot l’entorn del Passeig, adreçades a tots els públics, i que es poden consultar en el programa d’activitats a la web d’Ecoviure. Destaquen, entre d’altres, docs jocs de pistes: un escape room sobre el canvi climàtic (a la plaça de Crist Rei) i un altre per conèixer els espais d’Ecoviure de forma divertida.

Ecoviure, la fira de la sostenibilitat de referència

Des de 1997, Ecoviure és una fira multisectorial que gira entorn la sostenibilitat ambiental, social i econòmica del planeta i que té com a objectiu ser punt de trobada entre persones i professionals que, des de diferents àmbits, tenen consciència pel món en el que vivim i es preocupen per conservar-lo i millorar-lo.

La Fira Ecoviure està organitzada per l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Turisme i Fires de Manresa amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Manresa, el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, Aigües de Manresa i l’Escola Agrària de Manresa.

Documents relacionats

  • imagen