El projecte BaHiMa torna amb força aquest cap de setmana amb mostres d'art i activitats econòmiques innovadores

Els dies 12, 13 i 14 de febrer, espais buits del Centre Històric tornaran a convertir-se en espais vius farcits de propostes de cultura i promoció econòmica. El projecte està impulsat per l'Ajuntament de Manresa , la Diputació i la Taula d'Arts Visuals de la Catalunya Central.

imagen

El projecte BaHiMa Pop Up Espais torna amb força aquest cap de setmana al Centre Històric de Manresa. Els dies 12, 13 i 14 de febrer, diferents espais buits d’aquest entorn es tornaran a convertir en llocs vius on diferents artistes presentaran les seves obres i activitats de promoció econòmica innovadores que en aquesta ocasió estaran adreçades a estimular els sentits de l’oïda i la vista dels visitants. 

BaHiMa és una iniciativa conjunta impulsada per la Diputació de Barcelona, les regidories de Cultura i Promoció Econòmica de l´Ajuntament de Manresa i la Taula d´Arts Visuals de la Catalunya Central que va arrencar el mes passat amb l’objectiu de donar oportunitats a joves creadors, millorar els locals buits, fomentar el comerç, dinamitzar aquest sector de la ciutat i cercar noves idees amb negocis sostenibles.

La presentació d’aquesta segona etapa del projecte s’ha fet aquest migdia amb la presència de la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Manresa, Sílvia Gratacós; la presidenta de la Taula d’Arts Visuals, Roser Oduber; la coordinadora del projecte, Esther Boniquet; i una de les artistes convidades, la francesa Cécile Hug, que ha explicat els detalls de la seva creació artística en un espai del carrer Sant Miquel. També han assistit tècnics de Cultura de l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona.

Sílvia Gratacós ha valorat de forma positiva aquest segon cap de setmana de BaHiMa “que té l’objectiu de donar vida i provocar un flux de visitants als carrers del Centre Històric, gràcies a l’estímul i les propostes d’artistes que hi mostraran les seves creacions". Pel que fa a valoració de la primera edició celebrada el gener passat, la regidora ha assegurat que "tothom va quedar satisfet de les activitats desenvolupades, de l’ambient que s'hi va generar, fet que ens anima a continuar en aquest camí”.

Artistes de gran qualitat

Roser Oduber ha mostrat “la bona entesa amb l’àrea econòmica i cultural d’aquest projecte sensorial d’art" i ha manifestat que els artistes seleccionats per aquest segon cap de setmana “són d’una gran qualitat i que volen aprofitar aquesta oportunitat per donar-se a conèixer”.  La presidenta de la TAV de la Catalunya Central ha destacat també "la col·laboració i el treball conjunt que estan tenint artistes de casa nostra amb artistes europeus".

Per la seva banda, Esther Boniquet ha recalcat “que malgrat la incertesa inicial del projecte, vam poder comprovar l’interés que es van generar i el poder que té la creativitat dels joves artistes i la iniciativa de joves emprenedors per promocionar un comerç diferent i més innovador”.  

La coordinadora del projecte BaHiMa ha anunciat també que durant el cap de setmana hi haurà també actuacions de Manrusiònica i la col·laboració de bars i restauradors que oferiran begudes i tapes a dos euros per ajudar a dinamitzar aquestes activitats. Boniquet, finalment, ha tingut de paraules d’agraïment al suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Manresa a l’hora de tirar endavant aquest projecte.

Els sentits de l’oïda i la vista, protagonistes

El projecte BaHiMa es va programar en tres caps de setmana d’activitats –un al gener, un al febrer i un al març- amb diferents intervencions que giren sobre l’eix temàtic dels sentits. El gener passat es va dedicar al tacte; aquest cap de setmana a l'oïda i la vista; i finalment el gust i a l'olfacte seran els protagonistes al mes de març.

L es propostes d’aquest cap de setmana seran un total de set, de les quals quatre seran artístiques i tres d’activitat i promoció econòmica.

PROPOSTES ARTÍSTIQUES

1.- Carrer Sant Miquel 9, esquerra

Alèxia Lleonart
amb l’exposició visual, sonora i tàctil “Herbes...o, com ho feia Albercht Dürer”, amb la col·laboració de Xavier Moreno en la realització del vídeo “L’Esbarzer, quatre preguntes a la resposta de les punxes” i Performance-Acció sonora dels Polissons.

Alèxia Lleonart. Llicenciada en Belles Arts per la UB i especialitzada en gravat i tècniques d’estampació. Es dedica ala docència, és professora de l’Escola d’Art de Manresa on imparteix classe en el cicle de grau superio r d’Il·lustració i el Taller de gravat.

Xavier Moreno. Estudia Belles Arts, Antropologia i Cinema. Fotògraf. Ha exposat en diferents indrets, impartit conferències i publicat nombrosos articles en catàlegs i revistes especialitzades sobre art i cultura.( La finestra discreta, AIRE, Q , Cinergia...) Ha impartit seminaris i tallers sobre diverses disciplines artístiques en escoles i centres d’art. Fa de professor a l’Escola d’Art de Manresa.

Els Polissons / amb Joan Vinuesa, Aleix Antillach i Mireia Zantop
Data: divendres dia 13 a les 19:30h
Duració: 30-45min màxim

Performance-Acció sonora amb instruments tradicionals tocats instintivament, comprovant la hipòtesi harmònica de la teoria del caos a la recerca de la biologia primordial.

Els Polissons estan formats per artistes transdiscip linars que conreen tant la creació en directe com tècniques més treballades del món de les arts visuals, literàries, escèniques i musicals. Aquest projecte beu de fonts dadaístes amb precedents de treball en grups d'improvisació i investigació musical.

Mireia Zantop http://www.mireiazantop.com

Aleix Antillach www.leix.org /Joan Vinuesa www.joanvinuesabaliu.info 


2.- Local de la Plaça Major, amb Rafa Normal i Gerad Quinto. Exposició d’objectes i serigrafies, actuació sonora /visual dels Normals. Vídeo.

Rafa Normal

Nom artístic d’aquest jove creador que treballa amb serigrafia, vídeo i musica electrònica. Forma part del grup de música “Els Normals” amb Gerard Quinto o Gerard Normal, qui és realitzador de curtmetratges, cinema i vídeo.

Rafa Pozo ( Rafa Normal ) 1978.

Arran d'estudiar un curs de disseny gràfic, es desperta la seva part creativa i la desenvolupa en diferents àmbits artístics. Fa un curs de serigrafia tèxtil i crea la marca Yes We, la qual li permet plasmar en samarretes els seus dissenys. També dissenya cartells per a locals i grups manresans. Tot això el porta a experimentar en el món de la pintura i exposa en diferents locals. El seu pas per l'escola d'art, el fa embarcar-se en una nova marca de roba, en la qual s'encarrega de tot el procés de creació i de producció. El resultat és roba Normal, que presumeix d'estar feta 100% a Catalunya.

https://www.facebook.com/normalbcn http://yeswetshirts.blogspot.com.es/

Gerard Quinto (Manresa, 1978) Va estudiar a Centre d'Estudis Cinematogràfics de Catalunya. A la Universitat Ramon Llull i Universitat Ramón Llull (Blanquerna). Dirigeix documentals i curts, alguns d'ells estrenats a festivals especialitzats. Guardonat amb el premi tendències que atorga el diari Regio7 conjuntament amb l'escriptora Núria Farizo, el i el tècnic de so i música electrònica Joan Vila Clickman

3.- Carrer Sant Miquel 2, amb Cécile Hug I la col·laboració de Jordi Plana Pey i Antonio Clavijo. Fotografia, escultura i so

Cécile Hug / http://cecilehug.blogspot.com.es/

 Nascuda el 1975 Viu i treballa a París representada per la galería Papelart , de París. Presenta el projecte Le corps orchestre
El cuerpo-orquesta, una instalación visual y sonora

Significat i contingut: Quan ens tapem les orelles per aïllar de sorolls externs no entrem en un buit sonor, sinó que una altra música comença. Una música interna, que cadascun posseeix. A l'inici es tracta d'un brunzit, i després, a poc a poc, se sent la respiració. I si un perllonga l'experiència, pot percebre els batecs del cor. El cos és com una orquestra, amb els seus ritmes i melodies.

En els laboratoris Orfield de Minneapolis, l'enginyer i creador Steven Orfield ha concebut una càmera anecoica que absorbeix el 99,9% dels sons. Tota persona que es troba en aquesta peça totalment fosca percep sons que no hagués sentit en condicions normals. Es tracten dels sons del cos: la circulació de la sang, el moviment de les articulacions, els batecs del cor, el soroll ambient de les orelles. A la pràctica, és impossible quedar-se més de 45 minuts en aquesta peça sense patir un atac d'ansietat. La música del cos es fa ràpidament insuportable. No obstant això, tot ésser humà coneix aquesta música ja que es va formar en ella. Alguns compositors s'inspiren en ella. S'escolta per exemple en el preludi en do menor de Bach. Un té la impressió de sentir una sèrie de batecs de cor que dóna ritme a tota la peça.

Algunes d’aquestes orelles es troben en nius. Formes envoltants que protegeixen i que remeten a la caixa de ressonància, als principis d’eclosió i de naixement. Totes les orelles es realitzen una a una i surten del seu motlle com d’una closca. Cadascuna requer eix hores de treball i pren vida a poc a poc.

Aquest conjunt ve acompanyat dels sons del meu propi cos: els batecs del cor, la respiració, el soroll de les artèries. El preludi en do menor de Bach intervé gradualment en la peça sonora fins que el seu ritme abraci perfectament el soroll de les meves artèries.

Aquest és un projecte que va néixer durant una estada artística en la fundació Obres, a Portugal, al maig-juny del 2014, i que vaig presentar en una forma reduïda en el Konventpuntzero en el marc de l’exposició “El silenci abans de Bach” -títol de la pel·lícula del director Pere Portabella-, a Catalunya, al juny-juliol del 2014.

4. Aparador del punt de Turisme de la plaça Major: Aina Sallés Perramon
ainasallesp.blogspot.com

Jove manresana a qui li agrada crear a partir de materials trobats, utilitzant la pintura i el collage com a eina principal. Llicenciada en Belles Arts i actualment acabant el màster d’ Art teràpia de la UVIC.

En aquesta ocasió presenta una mostra de pintures on expressa la seva visió sobre el temps i l’ espai, jugant amb els colors i les formes i buscant el diàleg entre diferents obres per donar origen a un nou punt de VISTA.

Programació paral·lela

• Recitals de poesia durant els dies 13, 14 i 15 de febrer al local Sant Miquel, 9
Tarda del dissabte dia 14 de febrer
Xavier Giol performans poètica

• Actuacions dels Normals
Dissabte, 14 de febrer a les 19.30 h.

ACTIVITAT ECONÒMICA I PROMOCIÓ

Les tres activitats de promoció econòmica seran les següents:

1.- Carrer Sobrerroca, 9 dret
La Desastreria (slow fashion Atelier)

A La Desastreria dissenyem utilitzant com a matèria primera Materials i peces en desús. Desfem i tornem a crear una peça de cada model. 70 s, 80 s, 90 s, 00 s, 010 s ... ..Ens és igual l'època o la dècada. Ens és igual el que ens dicti la indústria de la moda. Només dissenyem pensant que l'etiqueta i l'adjectiu final la posarà qui se la compri. I estarà bé. Perquè a La Desastreria cada Tu és un Jo. Només un per cadascú.

Fem dissenys únics i exclusius re-utilitzant "Moda".
https://www.facebook.com/la.desastreria.1

2.- Carrer Sobrerroca, 9 esquerra
Le Risquete

Bijuteria I complements il∙lustrats sobre pell, bronze I guipur. D arrere d’aquest projecte tenim a Maribel Risquete, artista plàstica. Utilitza materials com la pell, el guipur, les plomes I el bronze I a cada peça hi ha un petit fragment de la seva obra pictòrica.
www.facebook.com/lerisquete

www.facebook.com/En el jardín de los sueños.maribel risquete 

3.- Carrer Sant Miquel , 9 dret
Once Upon a Light

Pantalles de làmpades artesanals fetes sobre seda i en papir, quadres de llum i de seda

Once Upon a Light és un projecte de nova creació on les il·lustracions, la llum i la combinació de colors són les protagonistes de petites històries que prenen forma de pantalles de llum. Cadascuna de les peces ha estat ideada i elaborada artesanalment a Barcelona. Tant de disseny, l’estampat, com el muntatge han estat tractats de manera exclusiva.

Pàgina web: www.onceuponalight.net
Facebook: https://www.facebook.com/onceuponalight.artesania

 

Documents relacionats

  • imagen