La resiliència comunitària és el tema de l’Agenda Llatinoamericana 2023 que es presentarà a Manresa el pròxim dimarts

Les entitats Justícia i Pau, Fundació Araguaia, Càritas i Associació Josep Maria Cunill pel comerç just amb el suport de l’Ajuntament de Manresa promouen l’acte de la presentació de l’Agenda el pròxim dimarts 22 de novembre a les 19.30 h, al Casal de l’Església. La temàtica es centra en “Resiliència Comunitària. Retrobar-nos, Actuar i Resistir” i comptarà amb l’experiència del Col·lectiu Maloka.


imagen

El pròxim dimarts 22 de novembre es presentarà a Manresa l'Agenda Llatinoamericana Mundial 2023, que enguany té com a tema central la resiliència comunitària. En ella es fa una crida a la resistència, aportant exemples de transformació col·lectiva que poden ajudar a canviar el món. Vol posar l'accent en la necessitat d'actuar de forma conjunta per tal de lluitar contra les desigualtats. La presentació tindrà lloc a la Sala d'Actes del Casal de l'Església de Manresa (carrer Era del Firmat, 1-3) a les 19.30 h.

L'acte, que forma part de la campanya de sensibilització i difusió de l'Agenda que es fa a nivell català, consistirà en una conferència a càrrec de Ramon Bufí, professor, rector de Roda de Ter, membre de la JOC i l'HOAC, delegat de Càritas durant 13 anys, col·laborador de l'Agermanament sense Fronteres a la selva del Camerun. Aquesta experiència en moviments de base es completarà amb la participació del Col·lectiu Maloka. Aquest moviment ens aportarà l'experiència de resistència i actuació dels moviments socials a Colòmbia. Introduirà l'acte Jordi Planas, membre de Justícia i Pau de Girona que també donarà a conèixer els materials didàctics que acompanyen anualment la publicació de l’agenda i que són una bona eina de treball per a centres de secundària.

 

Com cada any l'Agenda inclou més de cinquanta articles elaborats per persones destacades en l'àmbit de la teologia, l'economia, l'ecologia, la filosofia, l'educació..., agrupats en tres apartats: veure, jutjar i actuar. Una eina pedagògica que, com diu Irene Casellas, “no només convida a observar cap a on va el món, sinó també a reflexionar i actuar en conseqüència” (Article Actuar i resistir, “La República”, 28/10/2022).

 

L'Agenda ha recorregut un llarg camí, 32 edicions, des que va ser impulsada el 1992 pel bisbe Pere Casaldàliga i el claretià Josep Maria Vigil, amb la voluntat de ser una eina per donar veu als que queden al marge del camí, silenciats, ignorats i explotats. Convoquen l'acte les entitats Justícia i Pau, Associació Josep Maria Cunill pel Comerç Just, Fundació Pere Casaldàliga, Càritas i el Consell de Solidaritat de Manresa amb el suport de l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona.

 

(*) Peu de foto: Cartell de presentació de l’Agenda Llatinoamericana a Manresa

Documents relacionats

  • imagen