Manresa commemora el reconeixement com a Ciutat Amiga de la Infància amb una placa al renovat parc de Casa Caritat

L'acte s'ha celebrat a la renovada zona enjardinada que envolta l’edifici, que s’ha adequat per convertir-la en una àrea de jocs infantils després d’un procés de participació ciutadana amb els veïns.

imagen

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, acompanyat de Jaume Gazquez, vocal d’UNICEF a Catalunya; del regidor d’Urbanisme i Pais atge, Ramon Bacardit; i del president de l’Associació de Veïns Carretera de Vic-Remei, Vicens Cano; han estat els intervinents en la commemoració celebrada aquest matí a les escales de la renovada zona infantil dels jardins de Casa Caritat.

Aquest reconeixement, que va ser atorgat a la capital del Bages per la UNICEF a Guadalajara el passat 7 de novembre, posa en valor la tasca de la ciutat en defensa dels drets dels infants, promovent polítiques pel desenvolupament dels menors, impulsant la seva participació pública i afavorint el treball en xarxa amb altres entitats locals.

L’acte, conduït pel regidor d’Urbanisme, Ramon Bacardit, també hi han assistit els alumnes de les escoles FEDAC, Serra i Hunter i Puigberenguer, que prèviament han protagonitzat el pregó infantil que ha donat el tret de sortida a la Festa de la Llum.

Bacardit a començat el s eu parlament donant la benvinguda a tots els assistents i ha manifestat que “la zona que s’inaugura és fruit de la suma de voluntats entre el consistori i l’Associació de Veïns Vic- Remei”. Segons el regidor “aquest esforç comú és el que farà possible portar a terme actuacions petites però importants”.

Seguidament, ha donat la paraula a Vicenç Cano, president de l’Associació de Veïns Vic-Remei que ha agraït al consistori “que hagi escollit el parc de Casa Caritat per posar-hi la placa de Manresa, Ciutat Amiga per la Infància, a la vegada que manifestava la seva complaença per haver recuperat quest espai per la mainada”.

Posteriorment, ha estat el torn dels nens i nenes de les escoles participants que han expressat la seva satisfacció perquè Manresa és una ciutat amable i considerada amb e lls i han aprofitat per fer una crida per tal que els adults els escoltin i tinguin en compte les seves opinions i les seves necessitats.

Després l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, per una banda i el vocal d’UNICEF Jaume Gazquez, per l’altra, han aixecat la tela vermella que cobria la placa que commemora Manresa com a Ciutat Amiga de la Infància.

A continuació, ha estat el torn de Jaume Gazquez que ha manifestat “la seva contentació per compartir aquest moment amb els menuts i escoltar el seu parer”. “Donat que la ciutat”, ha dit el vocal d’UNICEF, “ha aconseguit aquest reconeixement pels infants que hi viuen i hi conviuen”. Gazquez ha advertit, aquest cop referint-se als adults, “que el segell atorgat per UNICEF no és per sempre sinó que s’ha d’anar treballant dia a dia”.

Finalment, l’alcalde de Manre sa, Valentí Junyent ha clos l’acte posant en valor que “la millora d’aquest espai urbà s’ha portat a terme gràcies a un procés de participació i al consens dels agents implicats”. L’alcalde ha ressaltat que des del govern que ell lidera “es creu fermament en la participació de la ciutadania per construir la ciutat que tothom vol i espera”.

Junyent ha sentenciat que Manresa mereix el títol d’amiga de la infància i ha agraït a UNICEF el reconeixement però també ha manifestat que “es continuarà treballant per fer de Manresa un espai amable, agraït i adaptat a la quitxalla, que seran els responsables de continuar aquesta tasca en el futur”.

Jocs infantils per la participació ciutadana

Les obres que han condicionat la zona enjardinada per convertir-la en una àrea de jocs infantils van ser decidides després de ser objecte d’un procés de participació ciutadana que va palesar la voluntat de dotar el pati posterior de la finca anomenada Xalet de Casa Caritat de les mínimes condicions d’urbanització per tal que es pugui incorporar a la zona verda existent a l’entorn immediat, traslladant-hi l’àrea de jocs infantils millorada.

Es tracta d’una zona verda que només es pot utilitzar en horari diürn, per tant es mantindrà el recinte tancat amb una malla translúcida i lleugera que permet identificar l’interior des del carrer Caritat. La disposició dels elements, bancs i arbrat, pretenen crear un espai amable i acotat per tal que els infants puguin moure’s amb seguretat.

L’ordenació dels jocs infantils, destinats a nens i nenes d’entre 1 i 6 anys, es correspon als espais intersticials entre a rbres. S’ha col•locat un gronxador de dos seients (un de seguretat i un de goma), un sorral, un tobogan i dues molles.

També s’han instal·lat bancs i papereres. En la mateixa intervenció s’han retirat els jocs infantils situats a la part posterior de l’edifici noble, i s’hi ha habilitat un espai per a jugar amb pilota, amb la col•locació d’una cistella de mini basquet.

Pel que fa a l’arbrat, s’ha organitzat el pati amb una quadricula de plantació de 6x6 m per tal d’aconseguir una superfície amb prou ombra en temps calorós. S’han escollit dues espècies sense fruit i sense efectes alergènics, de fulla caduca i amb floració a la primavera. Ambdues espècies generen flors de color rosa de manera que la visió des de qualsevol punt de l’entorn tant a peu pla com des de les obertures dels habitatges lli ndants serà la d’un sostre-catifa rosat.

Documents relacionats

  • imagen