La Policia Local de Manresa porta a terme 20.000 actuacions l'any 2022 entre serveis planificats i respostes d'avisos

La Policia Local de Manresa ha tancat l’any 2022 amb gairebé 20.000 actuacions, xifra que inclou tant els serveis planificats com les respostes a les diferents alertes i incidències.  Es tracta d’una mitjana de 55 intervencions diàries, principalment per seguretat ciutadana, trànsit i temes assistencials. La dada no inclou les multes de circulació ni l’atenció a totes les consultes ciutadanes que es generen durant els patrullatges.

imagen

La Policia Local de Manresa va fer durant el 2022 un total de 19.803 intervencions, una mitjana de 55 cada dia. La xifra inclou tot allò que genera registre i informe policial, és a dir, tant les actuacions de resposta a alertes i incidents com també els serveis que es planifiquen diàriament, com controls i operatius de vigilància específics. La dada no inclou, per exemple, ni les multes de trànsit ni les atencions a les consultes que diàriament els ciutadans i ciutadanes adrecen als agents a peu de carrer.

La xifra global d’intervencions del 2022 és lleugerament inferior a la de l’any anterior, quan en van ser 20.361, cosa que s’explica per l’increment de controls vinculats a les restriccions de la   pandèmia que hi va haver durant una part de l’any 2021.

La majoria d’actuacions del 2022 van ser per trànsit (33,6%), seguretat ciutadana (28,75%) i temes assistencials (25,4%). La policia administrativa va representar un 11,22% del total d’actuacions, mentre que la resta (0,9%) va ser per altres qüestions.

Dos de cada tres accidents de trànsit són sense ferits

Mirant el detall de les xifres, començant per trànsit, l’any 2022 hi va haver al nucli urbà de Manresa 705 accidents de circulació. D’aquests, dues terceres parts (466) van ser sense ferits, mentre que la resta (239) van ser amb persones lesionades.

Els controls de trànsit van generar 180 alcoholèmies positives. Gairebé la meitat (85) van ser denúncies penals, ja que superaven la taxa de 0,60 mil·ligrams per litre d’aire espirat, i la resta (95) estaven per sota d’aquesta taxa i van generar sancions administratives.

Pel que fa a les denúncies de trànsit, la Policia Local de Manresa en va interposar 39.239, la gran majoria per infraccions de les normes generals de circulació (38.663) i la resta per falta de documentació i deficiències del vehicle. Un total de 1.767 vehicles van ser retirats per la grua, principalment per estar mal estacionats.

Prop de 300 multes a patinets elèctrics

Específicament, les denúncies per patinets elèctrics (Vehicles de Mobilitat Personal) van generar 282 denúncies per infraccions de trànsit, una mitjana de 23 mensuals. La majoria de denúncies són per circular en patinet per voreres o zones de vianants.

D’altra banda, al llarg del 2022 la Policia Local va organitzar un total de 147 controls, la majoria de trànsit (coincidint amb campanyes del Servei Català de Trànsit) i també de seguretat ciutadana.

Més de 400 denúncies per conductes incíviques

Pel que fa a les denúncies per incivisme, se’n van posar 411, la majoria (218) per incomplir l’ordenança municipal de civisme. Per exemple, per consumir alcohol a la via pública, per soroll, per abocar runa i deixalles o per orinar al carrer. També es van posar 80 sancions a propietaris d’animals (sobretot per portar gossos deslligats o sense morrió) i 60 denúncies a conductors per ús fraudulent de les targetes de mobilitat reduïda, ja que aparcaven en places reservades a persones discapacitades utilitzant targetes que no eren seves. A més a més, es van obrir un total de 53 expedients a establiments per infraccions per ocupació de terrasses.

D’altra banda, la Policia Local va fer un total de 126 detencions (xifra que no inclou les realitzades pels Mossos), per delictes de robatoris amb força, de violència masclista o contra la salut pública, entre d’altres.

Finalment, els agents van tramitar 778 objectes perduts, des de claus, ulleres i telèfons mòbils fins altres més curiosos com una crossa o una cadira de rodes. Tots els objectes perduts es troben a la comissaria local de la Florinda.

Descens de l’activitat delictiva

La darrera reunió de la Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència de Manresa, que reuneix, entre d’altres, tots els cossos policials, va constatar durant el 2022 una caiguda del 30% en els robatoris en domicilis respecte el 2019 (el darrer any pre-pandèmia) i un manteniment en nivells baixos dels robatoris amb violència i intimidació. El tipus de delicte que va créixer més és el d’estafa a través d’Internet. Les mesures com l’operatiu Tremall, les patrulles conjuntes Mossos-Policia Local o la instal·lació de càmeres de videovigilància expliquen aquest descens general de les dades de delinqüència.

Documents relacionats

  • imagen