Manresa presenta la 31a edició d'una Transèquia més territorial i accessible

  • Tindrà lloc el  proper dia 15 de març i  amb el repte  de superar els 5.000 inscrits

imagen

Manresa ha presentat avui la 31a edició de la Transèquia que se celebrarà el proper 15 de març i amb la voluntat de continuar sent un esdeveniment multitudinari que clourà els actes del a Festa de la Llum 2015.  Enguany, la voluntat de l’organització es fer un nou pas endavant perquè sigui una gran festa familiar, més territorial i més accessible en un entorn únic com és la Sèquia.

L’acte de presentació dela Transèquia2015 ha anat a càrrec de la regidora de Participació Ciutadana, Joventut i Gent gran, Àuria Caus; el vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa – Junta dela Sèquia, Josep Alabern; la coordinadora de la Transèquia, Laia Muns; el representant de l’entitat Som 365, Joan Vila; el representant de les Piscines Municipals de Manresa, Jordi Vidal; i el representant de BATEC Mobility, Pablo Martínez.

Àuria Caus ha manifestat quela Transèquia és un esdeveniment que tanca la Festa de la Llum” i l’Ajuntament de Manresa “torna a ser al seu costat perquè la celebració és un actiu per a la ciutat i per a la comarca”. La regidora de Participació Ciutadana, Joventut i Gent gran ha assegurat que “la Transèquia és una festa molt participada que ens permet gaudir d’un entorn natural únic, fer salut i conviure amb familiars i amics”.

 La regidora Caus, durant la seva intrevenció, a banda d’agrair a les entitats i els patrocinadors la seva col·laboració,  ha fet dues peticions: per una banda demanar el suport de voluntaris “per garantit un bon funcionament de la prova” i “actitud cívica i de respecte de l’entorn i de respecte a totes les persones que hi participen”.

Per la seva part, Josep Alabern ha manifestat que la voluntat és “aconseguir més de 5.000 participants”  i ha agraït el suport que estan tenint cada cop més la prova, ja sigui dels diferents ajuntaments per on passa la Sèquia com de les diferents entitats dels muncipis “que s’estan fent seva la Transèquia”.

Al seu torn, Laia Muns ha destacat que aquesta edició “tindrà més vinculació territorial, serà més accessible i amb el mateix esperit familiar de sempre”.  La coordinadora de la Transèquia també ha ressaltat algunes de les novetats com són la modernització del procés d’inscripció amb presència a la xarxa;  la incorporació de traçats antics dela Sèquia als recorreguts i la incorporació de la modalitat de Handbike per a persones amb cadira de rodes.

Finalment , Joan Vila, Jordi Vidal i Pablo Martínez han explicat els detalls dels recorreguts en bicicleta,  la modalitat de corredors i la nova prova de Handbike.

Què és la Sèquia?

La Sèquia és un canal construït al segle XIV per portar aigua del riu Llobregat, des de Balsareny, fins a la capital del Bages. En un moment de forta sequera, es va idear amb l’objectiu de crear una àmplia extensió d’horta. Projectada pel mestre d’obres Guillem Catà, la Sèquiade Manresa és considerada una de les principals obres d’enginyeria hidràulica de l’època medieval. Té un recorregut de 26km i un desnivell de només 10 metres, un fet insòlit si tenim en compte els mitjans de l’època. Per fer-ho possible es van construir mines i una trentena d’aqüeductes. Quasi set segles després de la seva construcció, continua en ple funcionament i subministra tota l’aigua que necessita la ciutat de Manresa i altres poblacions del Bages.

Què és la Transèquia?

Com a homenatge a les persones que entre 1339 i 1383 van construirla Sèquia, Jove Cambra de Manresa va iniciar la organització dela Transèquial’any 1985, i des d’aleshores es pot fer a peu o amb bicicleta. Des de Balsareny, passant pels termes municipals de Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages, arriba al Parc de l’Agulla de Manresa.

El terme Transèquia (contracció de la preposició Trans i del substantiu Sèquia, i registrat per Jove Cambra de Manresa) indica clarament la finalitat d’aquesta activitat: fer un recorregut a través dela Sèquia, un canal d’aigua que origina les Festes de la Llum, que es celebren cada any a Manresa el dia 21 de febrer.

Qui l’organitza?
El passat mes de juliol es va poder anunciar la data oficial de l’edició d’enguany de la Transèquia. Una edició que per segon any organitza la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia. Des de fa més de mig any es va iniciar una intensa tasca de treball i col·laboració entre diferents entitats, per seguir amb la tònica de renovació començada el 2013 regenerant el context i convertint la Transèquia en un esdeveniment territorial, accessible, integrador, sense perdre de vista el seu caràcter familiar.

Comptem amb el suport en l’organització dela Transèquia, som 365, de les Piscines Municipals de Manresa i de l’Ajuntament de Manresa.

 Quins són els objectius i la base?

La Transèquiavol ser un element vertebrador i potenciador del Bages fent incís en una sèrie de eixos: mediambientals, turístics, associatius, empresarials.La Transèquiavol esdevenir un element integrador territorial i humà, convertint-se en un actiu de referència característic de la comarca i accessible al major nombre d’usuaris tant de dins com de fora de la comarca.

El respecte pel medi ambient és un dels tòtems en els quals l’organització vetlla en les diferents edicions: respecte per l’entorn, minimitzar residus, reciclatge selectiu, etc.

Un dels altres objectius de l’organització és donar a conèixer la comarca, els seus actius gastronòmics i turístics i promoure el gran teixit empresarial de la comarca.

Donar a conèixer aquesta obra de la enginyeria hidràulica és un dels objectius que s’ha promogut en les diferents edicions. No obstant la nova organització vol fer una passa endavant i es pretén recuperar el pas per trams del canal que havien quedat en l’oblit en passades edicions, podent així contemplar la integritat d’aquest canal medieval.

La 31ª edició: mantenint els èxits i potenciant les novetats

La modalitat caminant: la més popular amb petit canvi del traçat

Ha esdevingut la modalitat més popular i familiar des dels inicis de la Transèquia. Un any més es manté el format dels tres punts de sortida per donar cabuda al major nombre de perfils d’usuaris: Balsareny (24km), Sallent (18km) i Santpedor (10km). El traçat enguany té una petita variació al seu pas per Sallent. El carrer Sèquia i Balmes substituiran l’antic pas pel costat de la cimentera d’Hormiconsa. Aquest canvi pretén mostrar part de l’antic traçat dela Sèquia així com contemplar l’aqüeducte del Vilar (actualment en desús), una de les joies arquitectòniques de la Sèquia. Les franges horàries de les sortides es mantenen llevat el cas de Santpedor que s’avança mitja hora:

-Balsareny: 8:00h – 8:30h - Sallent: 9:00h – 10:00h - Santpedor:10:30h – 11:30h

 Les rutes circulars en bicicleta es mantenen en aquesta edició

 En col·laboració amb som365.cat, l’edició anterior es van renovar i reformular les rutes en bicicleta. Amb la voluntat de solucionar els problemes que s’havien ocasionat en edicions anteriors pel fet de que tothom compartia el mateix espai, es van crear noves rutes circulars en bicicleta que aquest any s’ha decidit de mantenir donat l’èxit de la proposta.

Totes les rutes en bicicleta s’iniciaran al Parc de l’Agulla, i tindran un recorregut independent de manera que sigui còmode tant per ciclistes com per els usuaris dela Transèquia en les altres modalitats.

Hi haurà una ruta circular fins a Santpedor. Aquesta ruta d’uns 12 quilòmetres, està pensada per a un públic totalment familiar. Per aquells pares i mares que amb els més petits de la casa puguin venir a pedalar per l’entorn més pròxim al Parc de l’Agulla. Són uns 12km planers amb pista amples. La sortida dels participants serà a les 10 del matí des del Parc de l’Agulla.

La ruta circular fins a Sallent, d’uns 32 quilòmetres, és una ruta amb molt poc desnivell. La sortida dels participants serà a les 9 del matí des del Parc de l’Agulla. I la tercera opció en bicicleta, és una ruta fins a Balsareny, de 52 quilòmetres. De les tres rutes aquesta és la més exigent en nombre de quilòmetres, però apte a la gran majoria de ciclistes.

Tot el recorregut és per pistes amples, sense cap pas tècnic. La sortida dels participants serà a les 8 del matí des del Parc de l’Agulla.

Cercant l’inici de la Sèquia en la modalitat de corredors

Per segon any consecutiu i tenint en compte la creixent demanda i proliferació d’aquest esport, es podrà fer tota la Transèquia corrent. La sortida serà única a les 7.30h, des de Balsareny prèvia a la dels caminants per tenir facilitat de pas. Per poder fer això possible, els primers autobusos que sortiran des de l’Estació d’Autobusos de Manresa estaran destinats a portar als participants d’aquesta modalitat.

La novetat, d’aquesta edició és l’augment del recorregut en quasi 5 km. Els corredors realitzaran pràcticament 29 km, on l’al·licient serà recórrer la Sèquia des del seu km0 al a Resclosa dels Manresans. Gaudiran per tant, d’un dels trams més bucòlics dela Sèquia menystingut en les passades edicions.

Estrenem nova modalitat: el HANDBIKE

La Transèquia esdevindrà el primer esdeveniment de Catalunya en incorporar una ruta de handbike no urbana. Una ruta pensada i dissenyada per a la gent amb mobilitat reduïda que els permetrà participar de manera activa en l’esdeveniment, demostrant la potencialitat i els bons accessos a l’entorn de la Sèquia.

La ruta de 10km amb sortida i arribada al Parc de l’Agulla i amb pas pels Aiguamolls de Santpedor, Sant Iscle i tram final de la Sèquiatranscorrerà en la seva totalitat per terreny ample.

Donada la irregularitat del terreny en algun tram de pista per moure’s amb el handbike, es cataloga l’itinerari d’una dificultat mitja-alta. La ruta es pot realitzar amb handbike híbrid o elèctric.

L’itinerari pretén oficialitzar-se més enllà de Transèquia i que es fixi com un actiu més al entorn de la Sèquia, fent així un pas endavant i ampliant la transversalitat d’usuaris que poden accedir al entorn del canal.

Pàgina web, sistema d’inscripció on-line i xarxes socials

Transèquia mira cap el futur i l’era digital, d’aquí que des del 2013 s’està potenciant informativament la web de l’esdeveniment www.transequia.cat per trobar tota la informació i l’ús de les xarxes socials per seguir el dia a dia previ el 15 de març: facebook, twitter i instagram.

Seguint la mateixa línia de l’any passat, la web de Transèquia seguirà sent el punt bàsic d’informació d’aquesta edició i s’hi podrà consultar tota la informació relacionada amb la caminada.

Una de les principals novetats d’aquesta edició és la possibilitat de realitzar les inscripcions online via el portal de Runedia. Des de la mateixa web es pot accedir als formularis d’inscripció.Les inscripcions on-line s’obriran el dia 16 de febrer i es tancaran el dia 8 de març. Les inscripcions presencials es podran fer sense recàrrec fins el divendres 13 de març o amb recàrrec el mateix dia dela Transèquia. Es busca potenciar, no obstant, la opció “on-line”.

Gràcies a aquest sistema d’inscripcions es podrà fer una comptabilització acurada dels inscrits i les dades quedaran registrades en una base de dades per així poder enviar informació de les següents edicions a tots aquells que hi estiguin interessats.

Cada participant rebrà una polsera acreditativa d’un color diferent en funció de la modalitat. Aquesta es podrà recollir uns dies previs a la prova als punts d’inscripció detallats o el mateix dia de la prova a l’estació d’autobusos o des del punt d’inici de la opció escollida.

El preu de les inscripcions

Enguany el preu estarà lligat a la longitud de la modalitat escollida. Es pretén buscar la proporcionalitat preu/número de controls i serveis existents en cadascun dels itineraris. Els preusde la inscripció seran els següents:

PREU MODALITAT

10 € Caminant des de Balsareny, ruta llarga BTT i corredors

7 € Caminant des de Sallent, ruta mitjana BTT

5€ Caminant des de Santpedor, ruta curta BTT

GRATUÏT Handbike

Pels menors de 5 anys també serà gratuïta la inscripció.

Entrega d’obsequi
Tots els participants que finalitzinla Transèquiarebran un tubular; es recupera així una tradició que feia anys que no existia.

La clau del bon funcionament de la Transèquia: els voluntaris

Un dels principals puntals del funcionament dela Transèquiaal llarg de tots aquests anys han estat els voluntaris. Durant molts anys,la Jove Cambra, gràcies a la xarxa de col·laboració amb les altres Joves Cambres del territori, aconseguien el nombre suficient de voluntaris per portarla a terme.

Aquest any, coincidint també amb la voluntat d’integració de la Transèquia al territori, igual que l’any passat, i de fer-la extensiva a entitats i organitzacions de les poblacions per on passa el canal, s’ha iniciat una campanya d’informació entre entitats de tota la zona per a trobar voluntaris. Properament també en farem crida a través de la web i de les xarxes socials.

Ser voluntari dela Transèquia, significa un esforç per a un bé col·lectiu, realitzar un treball en equip per assolir objectius comuns, i crear xarxa i lligam en un territori, que en aquest cas passa per cinc termes municipals diferents. Prenent consciència de la importància d’aquesta part dela Transèquia, aquest any també se’ls tindrà molt en compte.

Més patrocinadors i col·laboradors i de caràcter més local

La Transèquia no fora possible sense el patrocini i col·laboració de diferents entitats. En aquesta edició s’ha potenciat aquesta cerca en un gran nombre d’empreses de la comarca i així aprofitar l’esdeveniment per a fer-les visibles. Es pretén destacar els actius empresarials, gastronòmics, turístics de la comarca, potenciant així el caràcter vertebrador de l’esdeveniment.

Fira de productes locals

 Fruit d’un acord amb Fogons del Bages i DO Pla de Bages, de les 10 fins a quarts de 12 del matí es podrà degustar al Parc de l’Agulla, una varietat de productes de temporada produïts a la comarca.

Transèquia a les escolesUna altra novetat de la nova edició és un projecte amb les escoles per on transcorrela Sèquia.

L’objectiu és apropar les escoles i les famílies dels municipis per on passa la Sèquia (Balsareny, Sallent, Santpedor i Sant Fruitós) a la tradicional caminada, però sobretot al canal de la Sèquia i als seus valors naturals i històrics.

Des del Parc de la Sèquiaestem duent a terme un conjunt de caminades interpretatives amb les diferents escoles que s’han adherit al projecte de forma gratuïta. Aquestes caminades, pretenen ressaltar els valors naturals i històrics més rellevants de la Sèquiade cadascun dels termes municipals als quals pertany l’escola. La idea és oferir aquestes caminades bianualment, alternant-les amb activitats amb les escoles de Manresa. Aquest any fins a 5 escoles s’han adherit a la proposta.

Al blog del projecte: https://transequiaescoles.wordpress.com/ es podrà seguir els diferents projectes que vagin treballant les escoles lligats amb els conceptes estudiats.

Dades tècniques de la Transèquia 2015

Què és la Transèquia? Una caminada popular que ressegueix el camí de la Sèquia.

Edició: 31a.

Data: 15 de març de 2015

Recorreguts a peu: De Balsareny a Manresa (passant pels termes municipals de Balsareny,

Sallent, Santpedor, Sant Fruitós i Manresa). Es podrà començar des de Balsareny, des de Sallent o des de Santpedor (polígon de Santa Anna).

Recorreguts en bicicleta: Hi haurà tres recorreguts amb el punt de partida comú, el Parc de l’Agulla. Hi haurà: un recorregut curt fins a Santpedor (10 km.), un recorregut mitjà fins a Sallent (28 km.) i un recorregut llarg fins a Balsareny (52 km). Punt d’inici i final al Parc de l’Agulla.

Recorregut corrent: Enguany també es podrà realitzarla Transèquia corrent. Amb sortida única des de Balsareny.

Avituallaments: Al llarg del recorregut de hi ha diversos controls repartits per tot el recorregut que donaran avituallament als participants. En les modalitat a peu i corredors es consoliden els 6 avituallaments: Balsareny, Sallent, Mas de les Coves, Santpedor (polígon de Santa Anna),

Comabella i al Parc de l’Agulla de Manresa. S’afegeix un control de líquid a la font de Sant Roc pels corredors. I per les bicis en funció del recorregut també s’inclouen els avituallaments de la riera del Cornet, Hostal del Camp i Aiguamolls de Santpedor.

Arribada: Al Parc de l’Agulla de Manresa.

Distància total recorregut Transèquia a peu: 24 Km /18km/ 10km.

Distància total recorregut Transèquia amb bici: 52 Km /32km/ 12km

Distància total recorregut Transèquia amb handbike: 10km

Caràcter de la prova: No és competitiu sinó de caràcter festiu, sostenible i familiar.

Punts inscripció:

-Piscines Municipals de Manresa

Carrer Viladordis, 5-7 – Manresa – 93 874 47 50

De dilluns a divendres de 6:30h a 22:30h, dissabtes de8 a 20h i diumenges i festius de8 a 15h

-Museu de la Tècnica de Manresa

Carretera de Santpedor, 55 – Manresa – 93 877 22 31

De dimarts a diumenge de 10 a14h

-Triskel 365

Carrer Carrió, 12 – Manresa – 93 872 59 01

De dilluns a divendres de 9 a 20.30h i dissabtes de 10 a 20.30h

-Ajuntament de Balsareny

Plaça de l´Ajuntament, 2 – Balsareny – 93 839 61 00

De dilluns a divendres de 8 a14.45h i dijous de16 a20h

Ajuntament de Sallent

Torres Amat, 26 –Sallent – 93 837 02 00

De dilluns a divendres de7.30 a 14.45h i dimarts, de 16 a 20h

Ajuntament de Santpedor

Plaça Gran, 5 –Santpedor – 93 827 28 28

De dilluns a divendres, de9 a14 h, dimecres i dijous, de17 a19 h

Nexe, oficina jove de Sant Fruitós de Bages

Carrer Padró, 72-74 –Sant Fruitós de Bages – 93 878 97 00

De dilluns a dijous de 16 a 20h i divendres de 11 a13h

Oficina de Turisme de Manresa

Plaça Major, 10 - 08241 Manresa- tel.:· 93 878 40 90 ext: 11471

De dilluns a divendres de9 a 14h

Preu de la inscripció:

Pels menors de 5 anys és gratuït.

PREU MODALITAT

10 € Caminant des de Balsareny, ruta llarga BTT i corredors

7 € Caminant des de Sallent, ruta mitjana BTT

5€ Caminant des de Santpedor, ruta curta BTT

GRATUÏT Handbike

Informació i contacte:

web: www.transequia.cat - telèfon: 93 877 22 31

Facebook: www.facebook.com/transequia

Twitter: www.twitter.com/transequia

Documents relacionats

  • imagen