L’Ajuntament de Manresa adjudica la redacció del projecte de rehabilitació de la Fàbrica Nova a Julià Arquitectes Associats

El responsable principal de l’estudi, Josep Maria Julià Capdevila, és l’autor de la rehabilitació recent de la fàbrica Can Batlló de Barcelona i de la urbanització de la Via Júlia, també a la capital catalana. També ha estat durant anys un dels arquitectes destacats de Projectes Urbans de l’Ajuntament de Barcelona. El projecte de rehabilitació estarà a disposició de l’Ajuntament aquest estiu.

imagen

L’estudi Julià Arquitectes Associats ha estat el guanyador del concurs de projectes de la Fàbrica Nova, destinat a trobar l’equip d’arquitectura que haurà de redactar el projecte de rehabilitació de cobertes i façanes de l’antiga fàbrica Bertrand Serra. Tal com ja es va anunciar, l’antic complex fabril es convertirà en un innovador centre universitari de coneixement, tecnologia i empresa, impulsat conjuntament per l’Ajuntament de Manresa i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

 

Julià Arquitectes Associats és un estudi de referència al país. El seu responsable, Josep Maria Julià Capdevila, és autor de projectes rellevants com la rehabilitació recent de la fàbrica Can Batlló de Barcelona o la urbanització de la Via Júlia, també a la capital catalana. Julià és també l’autor del disseny del llum urbà Macaya, premi de disseny Delta de Plata ADI-FAD, i ha estat durant anys un dels arquitectes destacats de Projectes Urbans de l’Ajuntament de Barcelona (més informació en aquest enllaç).

 

L’Ajuntament de Manresa ja ha aprovat en Junta de Govern Local l’adjudicació definitiva a Julià Arquitectes. Ara, l’estudi barceloní tindrà cinc mesos per redactar el projecte, que estarà a disposició de l’Ajuntament de Manresa aquest estiu, i que ha d’incloure la rehabilitació de cobertes i façanes i la consolidació de l’estructura, així com la proposta per completar l’edifici en la part que va ser parcialment enderrocada el 2008. Un cop fet aquest projecte, el proper que caldrà afrontar és el de la transformació interior, que anirà lligat als nous usos que tingui la fàbrica.

 

Tal com ja es va explicar, l’Ajuntament ha realitzat un concurs a dues voltes i amb jurat. A la primera volta, s’hi van presentar 22 estudis d’arquitectura. D’aquests, tal com estava previst a les bases, 5 van passar a la segona volta, de la qual ha resultat guanyador Julià Arquitectes Associats.

 

 

Fàbrica Nova, un centre de coneixement, tecnologia i empresa

 

El projecte de l’Ajuntament de Manresa i la UPC té com a objectiu convertir l’antiga Fàbrica Bertrand Serra –coneguda com a Fàbrica Nova– i el seu entorn en un pol de coneixement, de la nova economia i de concentració de tecnologia, per atraure i retenir talent. Un nou centre universitari que incorpori un itinerari formatiu complet, desenvolupant també activitat de recerca i de transferència de coneixement.

 

La iniciativa ha de contribuir a la regeneració urbana, social i econòmica de Manresa, de la Catalunya Central i del país. Serà un espai de creació de noves empreses i de serveis avançats per a les ja existents. I, tot plegat, impulsat des de la iniciativa pública.

 

A finals del 2021, l’Ajuntament de Manresa va anunciar la compra de les propietats, per un valor de 12,3 milions d’euros. Des d’aleshores, s’està treballant en la cerca del finançament necessari per tirar endavant el projecte. El pressupost previst per a la primera fase és de 41 milions d’euros, xifra que inclou l’adquisició del sòl i de l’edifici patrimonial (els 12,3 milions aportats per l’Ajuntament), la rehabilitació de la Fàbrica Nova i la seva posada en servei (valorada en 25 milions) i la construcció d’un edifici annex (3 milions).

 

Dins els Pressupostos Generals de l’Estat per a aquest 2023 ja hi ha prevista una partida de 10 milions d’euros per a la Fàbrica Nova. També s’ha obtingut el compromís de la Generalitat de Catalunya amb el projecte i s’ha sol·licitat finançament als fons europeus Next Generation.

 

 

(*) Peu de foto: Proposta de sortida de Julià Arquitectes Associats, a partir de la qual l’estudi desenvoluparà el projecte final

Documents relacionats

  • imagen