Manresa presenta la campanya "Obertament" per lluitar contra el tabú social i la incomprensió amb els malalts mentals

Obertament, l’aliança catalana de lluita contra l’estigma i la discriminació en salut mental, llança la campanya “No facis com si res: Dóna la cara”, amb l’objectiu de sensibilitzar que tenir un problema de salut mental és comú i no hauria de ser vergonyós parlar-ne.

imagen

L’Ajuntament de Manresa i Obertament, l’aliança catalana de lluita contra l’estigma i la discriminació en salut mental, han posat en marxa a Manresa la campanya informativa “No facis com si res: Dóna la cara”, amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania que existeix un tabú social respecte als problemes de salut mental i que tenir un problema d’aquest tipus i no hauria de ser vergonyós parlar-ne.

La campanya a Manresa ha estat presentada avui per la regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich; el president del Consell Assessor de Salut Mental i Adicions del Departament de la Salut de la Generalitat i director de Salut Mental de la Fundació Altahia, Pere Bonet; el director d’Obertament, Miquel Juncosa; i l’activista manresà, Josep Franch.

La regidora ha manifestat la satisfacció de poder “treballar conjuntament” amb Obertament per sensibilitzar del fet que “qualsevol de nosaltres podem patir al llarg de la nostra vida una malaltia de tipus mental i que és necessari ser-ne conscients i contribuir a entendre millor i no discriminar ningú per aquesta raó”. En el mateix sentit s’ha expressat Miquel Juncosa, el qual ha explicat el treball de fa Obertament per combatre aquest “tabú” i per “evitar que les persones afectades siguin aïllades o discriminades, i la millor manera de combatre aquest tabú es parlar obertament”.

Al seu torn, el doctor Pere Bonet ha mostrat el seu suport a aquesta aliança amb Obertament i continuar "donant la cara" perquè les persones amb malalties mentals no siguin “excloses”. El cap de Salut Mental de la Fundació Althaia ha recordat que Manresa “va ser una ciutat pionera en la qual un malalt mental entrava per la mateixa porta d&rsqu o;Urgències que qualsevol altre persona. Ara ja és un fet normal, a l’any 1984 no ho era i, d’aquesta manera Manresa va crear un model”. Bonet ha recordat que “normal no hi ha ningú, sinó que hi ha persones diagnosticades i d’altres que estan pendents de diagnòstic”.

Finalment, l’activista Josep Franch ha explicat la seva experiència personal amb la malaltia amb les afectacions que ha tingut tant en la seva trajectòria laboral com en la vida familiar i la necessitat que ha tingut d’explicar la seva malaltia de forma oberta. Franch ha manifestat “que tothom amb esforç se’n pot sortir i fer una vida normal”.

Fomentar la sensibilització

Des de l’Ajuntament, concretament des de la regidoria de Serveis Socials, es va promoure el primer Pla d’Inclusió de la Discapacitat de Manresa, q ue va ser aprovat pel Ple de la Corporació el maig de 2013. Una de les línies estratègiques d’aquest Pla és la Promoció i la Sensibilització en relació a totes les discapacitats. És per això, que des de la regidoria de Serveis Socials es dóna suport a totes aquelles iniciatives i entitats que treballen per fomentar la sensibilització envers les discapacitats.

Per aquest motiu, el setembre de 2014 l'Ajuntament de Manresa va signar un conveni amb Obertament per treballar per la millora de les actituds i comportaments envers les persones amb problemes de salut mental. Amb aquest conveni, es vol sensibilitzar la població de Manresa i promoure la seva implicació en diferents àmbits del projecte, convertint-los per tant en partícips del mateix. També es vol fomentar la implicació del teixit associatiu, dels serveis i recursos de salut mental de l a ciutat, mitjans de comunicació locals i altres organismes que puguin donar suport.

Per altra banda, des del Programa d’Inclusió Social s’ofereix suport tècnic a les persones activistes d’Obertament per tal de poder realitzar diverses actuacions de sensibilització en l’àmbit de la salut mental.

Una de cada quatre persones patirà un trastorn mental al llarg de la vida

Tothom té salut mental, perquè la salut no és només física. La salut de les persones canvia durant la vida i, com el cos, la ment pot emmalaltir en un moment donat. Així doncs, qualsevol persona pot tenir un problema de salut mental. De fet, segons l’Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones patiran un trastorn mental al llarg de la vida.

Tot i no ser res estrany ni hauria de ser vergonyós, existeixen a dia d’avui un estigma social i uns prejudicis, que influeixen en les actituds i comportaments que els altres tenen cap a les persones amb un diagnòstic de salut mental (esquizofrènia, trastorn bipolar, depressió, ansietat, trastorns de personalitat, etc.). Segons les últimes dades de l’ESCA (Enquesta de Salut de Catalunya), un de cada sis catalans (16 %) no estaria disposat a viure amb una persona amb problemes de salut mental i un de cada cinc no confiaria en ella per la cura d’altres (21%), un de cada tres (31%) no sap si treballaria amb algú diagnosticat amb un trastorn mental i més de la meitat de la població catalana (51%) no té clar si confiaria en ell a l’hora de donar-li una responsabilitat.

Per aquestes actituds, moltes persones se senten aïllades, rebutjades i discriminades quan manifesten tenir un diagnòstic de salut mental, especialment en l’entorn labo ral. I una greu conseqüència d’aquest tabú és la por a demanar ajuda a un especialista, retardant el tractament i agreujant el problema i el patiment.

Parlar amb normalitat dels problemes de salut mental

Al web de la campanya (http://obertament.org/donalacara), es pot visualitzar el testimoni de tres activistes d’Obertament que expliquen com d’important ha estat per ells tenir al costat una persona del seu entorn amb qui parlar amb normalitat del seu trastorn mental: la Montse va escriure un conte on ella era la protagonista perquè una amiga seva l’entengués, l’Ino li va revelar a la mare d’un amic del seu fill petit mentre estaven al parc, i l’Àngel es va atrevir a contar-ho a un company de feina.

Amb la seva vida, els activistes volen demostrar que els estereotips i prejudicis existents no es corresponen amb la realitat: no só n imprevisibles, ni agressius, ni incapaços per treballar o prendre decisions. Tot i que el 42% dels catalans pensa que les persones amb problemes de salut mental tenen alguna cosa que els hi fa fàcilment distingibles (ESCA), la incredulitat va ser la primera reacció dels amics dels activistes quan van assabentar-se del diagnòstic de l’altre.

Obertament treballa per eliminar el tabú social i engrescar tota la ciutadania a donar la cara per la salut mental i unir-se a la causa. El secretisme alimenta la ignorància i la incomprensió d’un tema que ens interessa a tots. Perquè tots formem part de la solució: parlar amb naturalitat sobre aquesta part de la nostra salut i saber escoltar amb respecte i interès són essencials per canviar les coses.

Es convida a tota la societat catalana, persones amb problemes de salut mental i sense, a adherir-se a la causa “donant la cara” en un mur virtual al web d’Obertament, que ja compta amb més de 650 persones. La campanya, a més, compta amb la col·laboració de la majoria de mitjans de comunicació catalans, que han cedit els seus espais publicitaris per difondre l’anunci.

Des de 2011, Obertament ha format ja més de 150 persones amb problemes de salut mental d’arreu de Catalunya pers esdevenir activistes i fer front a l’estigma a través de tres funcions: ser portaveus als mitjans de comunicació, dur a terme accions de sensibilització i donar resposta a missatges estigmatitzadors (Alerta Estigma).

• Hashtag de la campanya: #dónalacara
• Web de la campanya: donalacara.org
• Anunci: http://youtu.be/pTeW1Go895M

Actuacions d’Obertament a Manresa

El març de 2014 quatre activistes van acabar de fer jornades de formació sobre les malalties mentals. La primera actuació es va fer el 30 de setembre de 2014, amb la presentació del vídeo de Berta Oliveras, que portava per títol “Amunt”, i tractava sobre el trastorn bipolar en la seva fase maníaca. El novembre passat, Obertament va fer la presentació dels kids socials al Casal Cívic de Manresa Mion – Puigberenguer. El gener passat, en el marc del torneig de futbol del CE Minorisa; es va fer un Parlem-ne, que és un espai dedicat a parlar sense tabús amb la participació del públic.

En aquest moments, Obertament busca el suport de més activistes per continuar aquesta tasca de conscienciació. L’entitat està treballant amb les altres entitats de salut mental de la comarca (Ass. Familiars TDAH Bages), amb Mosaic i la Xarxa d’Inclusió de l’Ajuntament de Manresa.

Per Sant Jordi, el 23 d’abril, és previst muntar un carpa al Passeig per parlar amb els visitants interessats de les malalties mentals. Amb el mateix objectiu, també l’1 de maig es muntarà un estand coincidint amb l’ExpoBages.


Documents relacionats

  • imagen