L’Ajuntament de Manresa manté el màxim nivell de transparència per novè any consecutiu i rep també el nou premi extraordinari en la redacció de les notícies

Aquesta tarda, s’ha fet l’acte de lliurament del Segell Inforparticipa, un guardó atorgat pel grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la UAB que reconeix la transparència informativa de les webs de les institucions.

imagen

L’Ajuntament de Manresa  ha aconseguit, per novè any consecutiu, el màxim nivell de transparència, el 100%. Així ho acredita l’obtenció del Segell Infoparticipa, un guardó atorgat pel grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que reconeix la transparència informativa de les webs de les institucions.

 

En aquesta ocasió, a més a més, l’Ajuntament de Manresa ha rebut el nou premi extraordinari en la redacció de les notícies, que ha analitzat criteris com ara l’ús del llenguatge inclusiu o la claredat en els redactats, entre altres. Al costat de Manresa, han obtingut el premi extraordinari el consell comarcal del Vallès Occidental i sis ajuntaments més: Canovelles, Llagostera, Palau-solità i Plegamans, La Ràpita, Sallent i Sant Vicenç dels Horts.

 

El lliurament dels guardons s’ha fet aquest dilluns a la tarda a la sala d’actes del Rectorat de la UAB. En representació de l’Ajuntament de Manresa, ha recollit el segell la regidora de Recursos Humans i Govern Obert, Montserrat Clotet Masana. L’acte ha estat presidit pel rector de la UAB, Javier Lafuente, i ha estat conduït per la periodista Núria de José Gomar.

 

El ComSET estudia un total de 52 indicadors a les webs institucionals, que estan basats en la Llei de Transparència del 2013 i que analitzen si s’ofereix informació dels representants polítics, si es dona espai per a l’opinió dels grups a l’oposició, si s’informa sobre com es gestionen els recursos col·lectius i els recursos econòmics o si s’ofereixen eines per a la participació ciutadana, entre altres.

 

El Segell Infoparticipa s’atorga als ajuntaments que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població: en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s’exigeix un 95% d’indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s’atorga a partir del 75% d’indicadors positius. Entre els 135 consistoris guardonats amb el Segell Infoparticipa d’enguany, n’hi ha 45 que han obtingut el 100% d’indicadors positius, entre els quals hi ha Manresa, que assoleix els màxims nivells de transparència per novè any consecutiu.

 

Els resultats dels ajuntaments en matèria de transparència es poden consultar en el Mapa Infoparticipa. L’eina va ser impulsada el 2012 pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. El 2013, el LPCCP va plantejar l’atorgament del Segell Infoparticipa i, per a tal fi, es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l’equip, i que està integrat per membres de l’Associació Catalana i de la Federació de Municipis, de l’Oficina Antifrau, del Col·legi de Periodistes, de l’Associació de Comunicació Pública i del món acadèmic. El 2020, el LPCCP es va fusionar amb el grup de recerca Publiràdio per formar el nou grup Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET), responsable actual del Mapa Infoparticipa. 

 

 

(*) Peu de foto: la regidora Montserrat Clotet Masana en el moment de recollir el premi

Documents relacionats

  • imagen