El Projecte Manresa-Mauthausen compleix deu anys amb un acte a l’Anònima

Els alumnes de quatre instituts de Manresa que han viatjat aquest any als camps de concentració nazis hi compartiran les seves vivències i impressions en un acte obert a tota la ciutadania.

imagen

L’Anònima acollirà el dimarts 20 de juny a les 6 h de la tarda l’acte del Projecte Manresa-Mauthausen en què els alumnes de Manresa que han visitat aquest any els camps de concentració austríacs oferiran un retorn a la ciutat de la seva vivència i reflexions al voltant de les deportacions i l’exili. Durant l’acte, hi haurà un espectacle de dansa i es podrà veure un reportatge gravat durant el viatge. 


L’alumnat va viatjar als camps nazis de Mauthausen, Ebensee i Gusen del 5 al 8 de maig, coincidint els dos primers dies amb les dates de l’alliberament dels camps per part dels exèrcits dels països aliats. Ho van fer acompanyats de membres de l’Amical de Mauthausen, principal promotor d’aquests viatges, i amb el finançament de l’Ajuntament de Manresa i de la Diputació de Barcelona, que aquest any hi ha fet una aportació a través del seu Programa de Memòria Democràtica.

 

Transmetre i compartir l’experiència viscuda durant la visita als camps de concentració de Mauthausen, Ebensee i Gusen i al castell d’Hartheim és el que el grup d’alumnes volen fer arribar a la ciutadania. En un acte obert a tothom, els i les joves dels instituts Lacetània, Lluís de Peguera, Manresa Sis i Pius Font i Quer llegiran textos sobre la seva vivència i reflexions que han fet al llarg del viatge i oferiran l’espectacle de dansa “L’oblit és la pitjor de les condemnes”. L’acte acabarà amb un reportatge gravat durant el viatge. L’alumnat de l’Institut Gerbert d’Aurillac de Sant Fruitós de Bages, que també participa del projecte, ha col·laborat amb el disseny del cartell de difusió de l’acte.



L’objectiu de l’acció que proposen és compartir amb la ciutat el coneixement dels fets històrics, el reconeixement a les persones deportades i evitar que la seva història d’exili i deportació caigui en l’oblit.



El Projecte Manresa-Mauthausen, és impulsat pels instituts manresans Lluís de Peguera, Pius Font i Quer, Lacetània i Manresa Sis i el Gerbert d’Aurillac de Sant Fruitós de Bages. Aquests instituts, així com l’Ajuntament de Manresa i el de Sant Fruitós, formen part de la Xarxa Mai Més contra el Feixisme impulsada per l’Amical de Mauthausen. L’objectiu de la Xarxa és mantenir viva la memòria dels deportats republicans als camps nazis i treballar activament en l’educació en els valors de la democràcia, la pau i els drets humans per combatre qualsevol forma de feixisme.

 


(*) Peu de foto: Alumnes de quatre instituts de Manresa durant el seu viatge als camps de concentració.

Documents relacionats

  • imagen