L'alcalde assisteix a la presentació del nou centre de simulació clínica al campus de Manresa de la Uvic-UCC

El Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic afegirà valor a la clínica universitària i als estudis de salut de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

imagen

El Campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya serà la seu del nou Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic (CISARC), un nou projecte que té com a principal finalitat millorar els processos d’aprenentatge de professionals de l’àmbit de la salut a partir de la simulació clínica. Aquest nou centre aprofitarà l’equipament de la Clínica Universitària (CU+), un edifici dotat d’espais de simulació clínica d’alta complexitat tecnològica. La creació del CISARC es va aprovar el passat 23 de gener, en la darrera reunió de la Comissió Permanent del Consell General Federatiu de la UVic-UCC.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha estat l'encarregat de fer la cloenda de l'acte de presentació d'aquest nou projecte, que ha tingut lloc avui al migdia a la sala d'actes de la FUBManresa. També hi han intervingut el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña; el vicerector del Campus UManresa, Valentí Martínez; i el responsable de Formació Contínua del campus Manresa–UVic-UCC, Óscar Dalmau.

Actualment existeixen més de 500 centres de simulació clínica al món, dels quals 170 estan situats a Europa i habitualment tenen relació amb universitats, centres hospitalaris o patronals sanitàries de prestigi internacional. El que acollirà la Fundació Universitària del Bages, com a campus Manresa de la UVic-UCC, té intenció de convertir-se en centre de referència a Catalunya en aquest àmbit.

Els àmbits d’actuació del CISARC

El CISARC impulsarà iniciatives, projectes, programes i activitats de transferència, gestió i desenvolupament de coneixement vinculat a la pràctica clínica i amb un ús intensiu de la simulació, amb l’objectiu que aquesta sigui més eficient i més segura. El nou centre es proposa col·laborar amb organitzacions del sector salut, amb entitats de referència en aquest àmbit, com ara patronals sanitàries, col·legis i associacions professionals, societats científiques, laboratoris i òrgans del Departament de Salut.

Els seus àmbits d’actuació se centraran en el desenvolupament d’equips d’alt rendiment clínic, la innovació clínica i el suport a la recerca aplicada i la consultoria i desenvolupament de projectes de simulació i innovació. En el primer àmbit es contempla la realització de programes d’entrenament clínic, circuits de simulació i altres activitats que contribueixin al desenvolupament i perfeccionament d’equips del sector sanitari, sociosanitari i social.

En l’àmbit de la innovació clínica i la recerca aplicada, el CISARC aprofitarà les seves instal·lacions per dur-hi a terme proves de producte de la indústria vinculada al sector de la salut. També col·laborarà amb el sector en l’impuls de projectes de recerca aplicada en la línia de la transferència de coneixement a les organitzacions de salut i la societat en general. Aquesta innovació no es limitarà únicament als productes, sinó que serà extrapolable a la innovació metodològica.

Finalment, pel que fa a la consultoria i desenvolupament de projectes, el CISARC preveu dissenyar i produir eines i recursos digitals complementaris a la simulació presencial, experimentar i provar processos de treball per avaluar-los prèviament a la seva aplicació i fer enregistraments de proves, processos assistencials o activitats clíniques per convertir-los en recursos audiovisuals de salut. 

Una nova manera d’entendre la formació dels professionals de la salut

La UVic-UCC basa la formació en la pràctica i la professionalització de l’alumnat, tant de grau com de postgrau i màster. En aquest sentit, en l’àmbit de les ciències de la salut s’ha apostat per la simulació clínica, que constitueix una eina pedagògica d’aprenentatge i un mètode formatiu que afavoreix la reflexió crítica de l’alumnat i que permet al professorat fer una avaluació de les competències a partir de l’observació de l’actuació dels alumnes en situacions simulades. La tecnologia permet que aquestes situacions recreades siguin molt similars a les que es poden trobar en la pràctica professional en qualsevol centre sanitari.

Equipament punter per a la simulació clínica a la CU+

La Clínica Universitària es va traslladar a un nou edifici el setembre de l’any 2012. En el seu disseny es van tenir en compte les necessitats de l’equipament tant per a l’activitat assistencial com per a la docència dels alumnes de grau, postgrau i màster.

Amb una superfície de 3.500 metres quadrats, dels quals més de 1.000 estan dedicats a la simulació clínica. S’hi compta un bloc quirúrgic, un box de reanimació i d’UCI, habitacions hospitalàries, sales de consultes externes i aules de formació, entre d’altres espais. Tots estan dotats d’equips audiovisuals d’enregistrament que permeten gravar les activitats de simulació per fer-ne una revisió crítica posteriorment a l’actuació de l’alumnat.

A banda de les instal·lacions de simulació, el CSIRC compta amb un equip multidisciplinari de professionals especialistes en el monitoratge d’activitats de simulació i experts en l’ús metodològic i de la tecnologia per aquest mètode docent. 

Documents relacionats

  • imagen