Manresa referma l’aposta pel producte local en la 7a edició de la Festa del Tomàquet

La festa se celebrarà del 17 al 22 de juliol i comptarà amb una vintena d’actes i activitats gastronòmiques, que es podran combinar amb rutes per l’entorn i música. El Mercat del Tomàquet comptarà amb més parades que l'any passat i s'ampliarà a altres productes del territori com el pa i la farina i una petita mostra de productes produïts a la comarca.

imagen

La 7a Festa del Tomàquet torna amb força del 17 al 22 de juliol amb tot un seguit d’activitats gastronòmiques, culturals i de coneixement de l’entorn pensades per donar a conèixer la feina dels pagesos i els seus productes i generar sinèrgies entre productors locals i altres agents com la restauració. Un dels objectius d’aquesta edició és consolidar el Mercat del Tomàquet que aquest any comptarà amb més parades que l'any passat i altres productes del territori com el pa i la farina, i l’oli i el vi de Navàs, municipi convidat d’aquest any, així com un petit tastet de productes de la comarca.

 

El programa d’activitats de la Festa del Tomàquet s’ha presentat aquest matí en roda de premsa davant el Casino al Passeig Pere III de Manresa, una presentació que  ha anat a càrrec del regidor d’Acció Climàtica, Pol Huguet Estrada, i del representant de la comissió organitzadora i membre de Bages Impuls!, Ignasi Sala Blanch. També hi han assistit representants de les entitats organitzadores com el Parc de la Séquia, el Consell Comarcal del Bages, la Fundació de Turisme i Fires de Manresa, MengemBages i l'Escola Agrària de Manresa.



La Festa del Tomàquet és l’aparador per donar a conèixer el tomàquet i altres productes locals a través de tastos i maridatges. En aquest sentit, el Mercat del Tomàquet es convertirà un any més en l’espai on una vintena de pagesos de la comarca vendran una gran varietat de tomàquets de collita pròpia i on qui ho desitgi podrà fer un tast de tomàquets, de pa i de vi i oli de Navàs, tot amb inscripció prèvia. De tasts, però, també se’n faran els dies previs. Les cooperatives l’Obradora i la Supercoop Manresa oferiran dimarts, dimecres i dijous, productes de tomàquet al Supercoop, dimecres es podrà degustar el pinxo-pote de tomàquet als bars i restaurants del centre històric i, durant el cap de setmana, tapes als Wine bar de cellers DO Pla de Bages.


 

Dijous a la nit, Bages Impuls! organitzarà el Sopar del Tomàquet al Parc de la Seu on es podrà degustar, prèvia inscripció, un menú elaborat amb diverses varietats de tomàquet i pa, el producte convidat d’aquesta edició. L’endemà a les 19 h, es podrà gaudir prèvia inscripció d’un maridatge de tomàquet i vi de varietats recuperades de la Torre Lluvià a l’Espai Manresa 1522.



Navàs, municipi convidat


El municipi convidat de la 7a edició de la Festa del Tomàquet és Navàs que acollirà dues de les activitats de la festa al restaurant de Castelladral. D’una banda, restauradors de la comarca participaran dilluns 17 a la tarda a un showcooking per ensenyar l’elaboració dels plats que dijous se serviran al Sopar del Tomàquet. De l’altra, hi tindrà lloc la 4a Trobada de cuiners i productors del Bages, una activitat adreçada a públic professional on es presentaran productes considerats poc coneguts com els tomàquets i productes de l’horta, pollastres, oli, vins, licors, formatges i porc.



Passejades per l’entorn


Per tal de donar a conèixer els productors locals i les seves explotacions, al Parc de la Séquia ha programat per dimarts 18 de juliol dos itineraris guiats. D’una banda, de 8:30 h a 11:30 h, es farà una ruta circular de 7 quilòmetres entre la creu de la Culla i l’església de la Salut de Viladordis amb parada a El Jardí, un productor local d’enciam i mesclum. A la tarda, de les 18 h a les 21 h, es podrà participar a la ruta de 4,5 quilòmetres pels voltants dels recs de la Talaia amb una visita a Cal Climent, productor d’hortalisses de la zona del Poal. Tant per la passejada del matí com per la de la tarda es necessita inscripció prèvia. A més a més, dissabte al matí, la Fundació Turisme i Fires de Manresa han organitzat un itinerari guiat per la capital del Bages amb final al Mercat del Tomàquet. Per apuntar-s’hi cal comprar tiquet aquí

Tomàquets i innovació


Durant la Festa del Tomàquet també hi haurà ocasió per conèixer els avenços que s’estan fent en relació amb els productes de l’horta. L’Escola Agrària de Manresa posarà a l’abast de qui ho desitgi l’oportunitat de visitar els seus camps d’assaig en els quals, d’una banda, treballen per aconseguir tomàquets més resistents a les virosis que més els afecten i, de l’altra, per conservar varietats tradicionals d’albergínia, mongeta seca i tomàquet. Es tracta de dues activitats, una de matí i l’altra de tarda del dimecres, que són gratuïtes i amb inscripció prèvia.



El dijous de 17:30 h a 20:30 h, se celebrarà a la Fundació Alícia una jornada sobre la col verda manresana durant la qual es parlarà del cultiu que fan els pagesos de la comarca i de les seves possibilitats culinàries. En aquest entorn es presentarà la guia “La col verda manresana, un tresor gastronòmic d’hivern” del Rebost del Bages i, en acabar hi haurà un tast de vi i una visita a l’hort i distribució del planter. Cal inscripció prèvia.

 

Libres, cinema i música


La Festa del Tomàquet donarà espai a la reflexió sobre el model productiu i alimentari a través de la presentació de llibres i d’un cinefòrum. En aquest sentit, dimecres a les 19 h, les autores Maria José Valiente i Anna Roca presentaran al Mercat de Puigmercadal “Visca la terra”, un llibre per cultivar, cuinar i gaudir dels productes de la terra de forma responsable que també han escrit l’autor Pau Clua i Maria Nicolau.

Divendres a les 18:30 h es projectarà a la Sala Plana de l’Om el documental sobre agricultura regenerativa Kiss the ground amb un debat posterior titulat “Agricultura i economia social per a la sobirania territorial”.



La nota musical de la festa anirà a càrrec de Judit Neddermann que, en el marc del cicle Sons del Camí, presentarà a Manresa el seu últim treball Lar. El concert es farà al Parc de la Seu a les 21 h. Les entrades es poden comprar aquí.

 

Col·laboració entre Ajuntament i entitats


La Festa del Tomàquet és organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages amb el suport de la Diputació de Barcelona, MengemBages, l'Escola Agrària de Manresa, Proper, Parc de la Séquia, la Fundació Alícia, Món Sant Benet, Agrícola Comarcal de Bages, Bages Impuls!, la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central, la Fundació Turisme i Fires de Manresa i l’Era.

 Es poden consultar totes les activitats a la pàgina web de la Festa del Tomàquet.

(*) Peu de foto: Presentació de la Festa del Tomàquet amb el regidor d'Acció Climàtica, Pol Huguet, i representants de les entitats organitzadores.

Documents relacionats

  • imagen