L'Ajuntament inicia treballs de millora del refugi antiaeri Renaixença

L’actuació té per objectiu donar solució als problemes derivats de les filtracions d’aigua i adequar l’espai per a usos culturals.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha començat uns treballs de millora del refugi antiaeri de l’escola Renaixença. L’actuació té una durada de cinc setmanes i un pressupost de 19.952 euros i està encaminada a donar solució als problemes derivats de les filtracions d’aigua i adequar l’espai per a usos culturals.



Els treballs consisteixen, en primer lloc, en el sanejament de les voltes i dels paraments verticals afectats i en un petit enderroc d’un envà no original del refugi per a fer l’espai menys compartimentat. En segon lloc, davant la impossibilitat d’evitar les filtracions i goteres futures, s’ha dissenyat un sistema de canalització d’aigua per a la seva conducció al clavegueram i així minimitzar la humitat permanent. També es preveu netejar els residus de la zona de les latrines i es consolidarà, de manera fidedigna, les separacions de maó ceràmic per tal que no s’ensorrin. L’actuació es completa amb una nova línia elèctrica amb endolls, que donarà compliment a les mesures de seguretat necessàries per ampliar els usos culturals a l’interior del refugi.



Aquest refugi antiaeri està situat sota la pista poliesportiva de l’Escola Renaixença i és el més ben conservat de Manresa, a més a més, de visitable per la ciutadania. Va ser construït a partir del mes de juny de l'any 1938, a l'etapa final de la Guerra Civil Espanyola. És un edifici protegit pel Pla especial urbanístic de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic i paisatgístic de Manresa i forma part de l’inventari del Patrimoni Cultural Català com a Bé Cultural d’Interès Local.



L’edificació té un alt valor patrimonial per les seves característiques arquitectòniques i estilístiques i, sobretot, com a espai memorial per ser un escenari clau per explicar els fets històrics relacionats amb la Memòria Democràtica de Manresa i del país.



En els últims anys s’hi ha fet diverses actuacions, com la instal·lació d’un comptador elèctric propi, la substitució de la porta d’entrada i la instal·lació de panells informatius a l’interior del refugi que conformen una exposició on s’explica el context de la Guerra Civil, els fets relacionats amb els bombardejos a Catalunya i a Manresa i es fa reconeixement a les 35 víctimes mortals ocasionades per l’aviació feixista a Manresa.



(*) Peu de foto: una de les actuacions consisteix en construir un sistema de canalització de l'aigua cap al clavegueram per minimitzar les humitats.

Documents relacionats

  • imagen
  • imagen
  • imagen
  • imagen