El Clam 2023 presenta una edició amb el millor cinema i convidats extraordinaris

Els directors Olivier Assayas, Rodrigo Sorogoyen, l’actriu Sílvia Munt, el comunicador Jaume Figueras i el músic Carles Cases rebran els Premis d’Honor del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya.

imagen

Del 12 al 22 d’Octubre, el Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya fa un definitiu pas endavant pel que fa a la seva consolidació com a un dels certàmens més rellevants del nostre país. I ho ratifica amb la millor secció oficial de cinema possible i amb un grup de convidats de primeríssim ordre.

Els detalls de la nova edició han estat presentats avui, als cinemes Bages Centre de Manresa, pel director del Clam, Esteve Soler Miralles, i els alcaldes de les tres poblacions que són seu del certamen, Marc Aloy Guàrdia, de Manresa; Alba Pérez Subirana, de Navarcles,  i Joan Carles Batanés Subirana, de Sant Fruitós de Bages. Els han acompanyat també la regidora de Cultura i Llengua de l’Ajuntament de Manresa, Tània Infante Martínez. 

Els Clam portarà enguany 5 Premis d’Honor extraordinaris. 5 referents en el món del cinema, tant d’aquí com del món, persones estimadíssimes que han excel·lit en les seves respectives facetes: el prestigiós cineasta francès Olivier Assayas, el brillant realizador madrileny Rodrigo Sorogoyen, l’essencial actriu i directora Sílvia Munt, l’ entranyable comunicador Jaume Figueras i l’ imprescindible compositor bagenc Carles Cases.

La programació suma en la Secció Oficial els films més premiats a nivell internacional: la Palma d’Or de Canes, l’Ós d’Or de Berlín, el Lleó de Plata de Venècia, dos Premis del Públic de Sundance, el millor actor de Canes, el millor director de Canes i Venècia, el Gran Premi del Jurat de Canes, Berlín i Sundance...

La totalitat de la Secció Oficial son estrenes a nivell català, 6 dels films son estrenes totals a nivell espanyol (’20 days in Mariupol’, ‘Le procès Goldman’, ‘Making of’, ‘Banel & Adama’, ‘Only the river flows’, ‘Els intocables de Carles Cases’) i 4 estan preseleccionades pels seus respectius països en la cursa pels Oscar (Ucraïna: ’20 days in Mariupol’; França: ‘La passion de Dodin Bouffant’; Finlàndia: ‘Fallen leaves’; Itàlia: ‘Io Capitano’).

Dos elogiats documentals premiats a Sundance s’encarregaran d’obrir i tancar el festival. El film d’inauguració serà el premi del públic ’20 days in Mariupol’, del guanyador del Pulitzer Mstysalav Chernov, sobre l’assetjament a la ciutat d’Ucraïna. Tancarà el festival ‘La memoria infinita’, de Maite Alberdi, una emotiva aproximació a l’Alzheimer, que va obtenir el Gran Premi de Sundance.

 

El festival també dedica dues retrospectives: una d’onze films a Olivier Assayas (a les sales i al canal online del Clam a Filmin) i nou clàssics de cinema rural de ‘Les altres Alcarràs’, que visitaran més de 1700 estudiants de la comarca en les projeccions matinals, també obertes a públic general.

Entre els altres convidats dels que s’espera  la seva visita s’inclou el còmic Berto Romero; la directora de l’ Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell; el periodista Manel Alias; el director del Festival de Drets Humans de Sant Sebastià, Josemi Beltran; el Secretari General per al Repte Demogràfic, Paco Boya, en representació del Ministerio de Transición Ecológica; Àlex Navarro, director de MEDIA Catalunya - Europa Creativa Desk; l’Honorable Sr Artem Vorobyov, Cònsol General d’Ucraïna a Barcelona; les periodistes Imma Merino i Mariona Borrull; les realitzadores i realitzadors Celia Rico, Marcel Barrena, Núria Ubach, Laura Casaponsa, Gabriel Campoy, Guillem Lafoz, Àlex Duck, Berta Canivell...

També cal incloure la presència del membres del jurat de llargs (el comunicador Àlex Gorina, l’actriu i escriptora Núria Gago, el cineasta David Victori) i de curts (la gestora cultural Laia Ramos, la cineasta Isabel Casanova i l’ artista Anna Crespo).

El Clam 2023 comptarà igualment amb més de 30 organitzacions amb afany social implicades en l’ organització del festival. Entre elles l’Associació Amics del Senegal del Bages, Consell Municipal de la Dona, Grup d’Emergències i Catàstrofes del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Bages pels Drets Civils, Fem lluita, Consolat d’Ucraïna a Barcelona, Col·lectiu Transfamílies, Fiare, Ampans, San Egidio, Meandre, El nord de la Dona, Centre cultural Xinès a Manresa, Acció Vallès, Servei d’Acompanyament en el Dol, Ecoviure, Projecte Emmiralla’t, Taula de la Salut Mental, Col·lectiu Som Barbàrie, Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer, a les que cal sumar els nostres col·laboradors Fundació Universitària del Bages, Sant Andreu Salut, Fundació La Caixa, Fundació Pere Casaldàliga, l’Oh Festival, Fundació Alicia, Festival de Clermont-Ferrand, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Ateneu Cooperatiu, Kult etc...

 

(*) Peu de foto:  Esteve Soler MIralles (director del Clam), Marc Aloy Guàrdia (alcalde de Manresa), Joan Carles Batanés Subirana (alcalde de Sant Fruitós), Alba Pérez Subirana (alcaldessa de Navarcles) i Tània Infante Martínez (regidora de Cultura i Llengua de l’Ajuntament de Manresa), als cinemes Bages Centre

Documents relacionats

  • imagen