L'Institut del Teatre presenta aquest dimecres a Manresa l'exposició del Museu de les Arts Escèniques

La mostra itinerant, que es podrà visitar a l'Espai Plana de l'Om fins el 23 de març, pretén donar a conèixer la tasca de preservació i col∙lecció que desenvolupa el museu així com el fons que ha acumulat des de la seva creació, l’any 1923.

imagen

La memòria de les arts efímeres. Documentar el passat per construir el futur de les arts escèniques és el títol de l’exposició que s’inaugura aquest dimecres, a les 8 del vespre, a l'Espai Plana de l’Om. La mostra itinerant, impulsada per l’Institut del Teatre i que es podrà veure a Manresa fins el 23 de març, parla del fons que el Museu de les Arts Escèniques i Centre de Documentació (MAE) ha acumulat des de la seva creació, l’any 1923, a partir d’adquisicions i de donacions de diferents col∙leccions d’institucions i particulars.

L’exposició dóna a conèixer el valor de conservar documents i objectes relacionats amb les arts escèniques per facilitar el seu estudi historiogràfic als investigadors. Presentada en diferents plafons de fotografies, l’exposició proposa un viatge a través de materials del fons del MAE de sis propostes artístiques diferents:

• DE LA TERRA AL SOL, espectacle de 1879 amb escenografia i vestuari deFrancesc Soler i Rovirosa

• TÓRTOLA VALENCIA, ballarina de la primera meitat del Segle XX

• TERRA BAIXA, el clàssic català d’Àngel Guimerà

• MARIONETES DE BARCELONA, la companyia de titelles de fil de Harry Tozer

• RONDA DE MORT A SINERA, l’espectacle de Ricard Salvat a partir de l’obra d’Espriu

• QUIRIQUIBÚ, l’espectacle sobre el teatre de Joan Brossa, representatiu del llegat artístic de Fabià Puigserver

Cadascuna d’aquestes propostes és representativa d’algun aspecte o professió concreta dins el món del teatre: l’escenògraf, la ballarina, l’actor, el titellaire o el director teatral i el dramaturg.

La mostra recorre diferents ciutats catalanes des del novembre passat i ja ha visitat  Sant Cugat, Vilassar de Mar, El Masnou, Viladecans, Tordera, Cardedeu i Premià de Mar. Després de passar per Manresa, es podrà contemplar a Pineda de Mar, Igualada, Vic i  Martorell.

El Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre

Sense un espai d’exhibició estable, el MAE mostra el seu fons a partir de les exposicions temàtiques que acull la sala d’exposicions de la seu de l’Institut del Teatre de Barcelona i altres d’itinerants, de petit format que es presenten fora de l’Institut. El MAE s’estructura en tres seccions: l’arxiu, el museu i la biblioteca.

A la biblioteca s’hi conserven més de 125.000 volums, 5.000 manuscrits i més de 8.000 enregistraments audiovisuals.

A l’arxiu i el museu s’hi guarden més de 17.000 esbossos escenogràfics, figurins i teatrins, entre els quals hi ha els de Fabià Puigserver, Sigfrid Burmann i altres des del final del segle XIX; 6.500 cartells provinents de tot Europa; més de 150.000 programes de mà i dossiers d’espectacles; 1.000 vestits, entre els quals, les col∙leccions de Carmen Amaya, Margarida Xirgu, Enric Borràs, Victòria dels Àngels i la companyia Gelabert Azzopardi; més de 400 titelles, entre els quals les col∙leccions d’Ezequiel Vigués “Didó” i de la família Anglès, i les més de 400 obres pictòriques representant escenes o personatges d’obres de teatre, entre els quals de Ramon Casas, Santiago Rusiñol i Marià Andreu.

També hi ha més de 150.000 documents personals i l’arxiu fotogràfic supera les 250.000 imatges. Recentment, algunes companyies, com La Fura dels Baus, han donat el seu arxiu històric al MAE.

El MAE disposa de diferents exposicions itinerants de petit format elaborades a partir de reproduccions del seu fons. Aquestes exposicions s'ofereixen a espais escènics, centres cívics, biblioteques i equipaments culturals de titularitat pública en general, així com associacions i entitats del tercer sector.

Documents relacionats

  • imagen