Manresa acull aquest dijous una jornada per debatre el reptes energètics que tindran les ciutats els propers anys

La jornada “Ciutat i Energia” se celebrarà a la Sala d’Actes de l’Escola Politècnica i servirà per posar en comú les investigacions en eficiència energètica urbana que el projecte SEMANCO ha fet a tres ciutats europees, una de les quals és Manresa.

imagen

La Sala d'Actes de l'Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM acollirà aquest dijous, 29 de maig, la jornada “Ciutats i Energia”, un taller organitzat per l’empresa municipal FORUM (Foment de la Rehabilitació Urbana de Manresa S.A.), que té per objectiu definir les amenaces energètiques actuals i els problemes a què s’enfronten els planificadors urbanístics. 

La jornada s’emmarca dins la participació de FORUM en el projecte SEMANCO, una iniciativa cofinançada per la Comissió Europea amb l’objectiu de proporcionar eines i un sistema de gestió del coneixement comú a Europa en l’àmbit de l’eficiència energètica en l’àmbit urbà. Les dades que s’exposaran durant la jornada s’han recopilat de la investigació feta en tres ciutats pilot: Manresa, Copenhaguen i Newcastle, al Regne Unit. L’acte és gratuït i cal inscripció prèvia a través delformulari de l’EPSEM.

“Ciutat i Energia” és un taller que posa l’accent també en la importància de disposar de dades útils, comunes i d’accés obert que facilitin la presa de decisions dels principals agents implicats en la planificació urbanística i arquitectònica. La jornada està dirigida a totes aquelles persones involucrades d’una manera o una altra en la presa de decisions en processos energètics i/o urbanístics, així com a particulars amb interès en la matèria.relacionada amb l’eficiència energètica, la seva producció, distribució, etc. 

Programa de la jornada 

La Jornada s’iniciarà a les 9.15 h. amb la benvinguda a les persones assistents a càrrec del regidor d’Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Manresa, Ramon Bacardit. A continuació comença el primer bloc amb les conferències “L’energia en el món d’avui”, a càrrec de Josep Puig, director d’Ecoserveis; i “El repte de l’eficiència energètica a la ciutat.Energycities”, a càrrec de Richard Elelman, responsable de projectes de l’Àrea d’Energia de la Fundació CTM Centre Tecnològic. 

El segon bloc començarà a les 11 del matí amb les següents conferències: “Actuar sobre els edificis existents” (Joan Carles Batànes, delegat del CAATEEB Bages-Berguedà-Anoia); “Els plans d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES), El cas de Manresa” (Manel Ribera, cap de xarxes de l’Ajuntament de Manresa); “El Planejament actual. Un exemple a Manresa” (Ricard Torres, cap de Planejament a l’Ajuntament de Manresa); i “Avaluació ambiental i energia: reptes i oportunitats” (a càrrec de Laura Cid, ambientologa i responsable d’Urbanisme i Avaluació Ambiental a Lavola). 

El tercer bloc s’iniciarà a les 12.45 h. amb dues conferències: “La informació en la presa de decisions a escala domèstica: ESESH, BECA, ENCERTIUS), a càrrec de Jordi Cipriano, director del BEE Group de CIMNE; i “La informació en la presa de decisions a escala urbana: SEMANCO”, a càrrec de Joan Oliveras, director tècnic de FORUM. 

En finalitzar cada bloc s’ha previst un marge de temps pel debat entre els participants i resoldre els dubtes que el públic pugui presentar.. Finalment la cloenda de la Jornada la farà el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta. 

Manresa, una de les tres ciutats pilot del projecte europeu 

L’empresa municipal FORUM ha participat en tres projectes europeus que tenen com a objectiu millorar l’eficiència energètica de les llars a les ciutats. Els projectes porten el nom de BECAENCERTICUS i SEMANCO, i estan cofinançats per la Comissió Europea amb fons del Seventh Framework Programme i del Med Programme, el principal instrument de la Unió Europea per fomentar la investigació i el desenvolupament tecnològic al continent. Tots tres projectes tenen la missió d’aconseguir reduir les emissions de gasos efecte d’hivernacle provinents dels edificis millorant-ne l’eficiència energètica. 

SEMANCO (Semantic Technologies for Carbon Reduction in Urban Planning) és un projecte tecnològic que té l’objectiu de proporcionar un conjunt d’eines que facilitin la presa de decisions als responsables de dissenyar i planificar les polítiques urbanístiques i d’eficiència energètica de les ciutats amb la finalitat de reduir la contaminació que generen els edificis i habitatges urbans. SEMANCO està fent un estudi pilot amb l’ajuda dels sistemes de tecnologia de la informació, per conèixer el consum d’energia i emissions de CO2 a tres ciutats europees; Manresa, The North Harbour (Copenhagen-Dinamarca) i Riverside Dene (Newcastle, Regne Unit). El projecte es va iniciar el setembre de 2011, té una durada de tres anys i sorgeix de la constatació que el model energètic global actual té data de caducitat. Els estudis de població preveuen que el 2050 la Terra tindrà més de 9.000 milions d’habitants, la majoria dels quals concentrats a les ciutats. L'any 2007 el percentatge d'habitants en entorns urbans va superar per primer cop el 50%. 

A Manresa, l’objectiu de l’estudi és el d’explotar el potencial de les TIC alhora de definir un pla estratègic de gestió de l’energia a nivell local, i aplicar-ho a la presa de decisions a escala urbana en plans a llarga durada, com el PAES (Pla d’Actuació per una Energia Sostenible). 

Les dades tractades i analitzades per SEMANCO , s’estructuraran i ordenaran de tal manera que han d’oferir informació visual, útil i clara que faciliti la presa de decisions en l’àmbit urbanístic. Tot plegat ha de servir per orientar i incidir en les futures polítiques urbanístiques de barris, ciutats i països de tota la Unió Europea. 

Algunes de les eines que en sorgiran són: la classificació d’edificis en clau d’anàlisi energètica; la visualització del consum d’energia a escala urbana; l‘avaluació de diferents mètodes de reducció d’emissions de CO2; la predicció de la demanda futura d’energia i la determinació dels indicadors d’energia adequats per a les autoritats locals són algunes de les possibles aplicacions futures dels resultats d’aquest projecte. 

Documents relacionats

  • imagen