Els joves omplen la plaça Major de Manresa per fer un crit de sensibilització i rebuig contra la violència masclista

Aquest migdia ha tingut lloc l’acte institucional per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. El lliurament dels premis del concurs de pancartes, una acció teatral  i els parlaments institucionals  han protagonitzat una celebració que enguany ha posat el focus en la prevenció de la violència masclista entre els joves.


 

imagen

La plaça Major de Manresa, amb el llaç blanc penjat a la façana de l’Ajuntament i amb la presència d’una àmplia representació d’estudiants de secundària de centres educatius de la ciutat, ha acollit aquest migdia l’acte institucional del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones a Manresa, que se celebra arreu del món el 25 de novembre, un acte que ha tornat a ser una crida unànime per continuar lluitant contra la xacra social que representa la violència contra les dones i que, enguany, ha posat el focus en la prevenció entre els joves.

L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; la delegada del Govern  a la Catalunya Central, Montserrat Barniol Carcasona; la regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Manresa, Isabel Sánchez Pulido; i ha comptat amb la presència de regidors i regidores de l’Ajuntament de Manresa; així  com altres representants de diverses institucions, entitats i centres d’ensenyament de secundària de Manresa.

La regidora Isabel Sánchez Pulido, que també ha estat l’encarregada de conduir l’acte, ha iniciat les intervencions agraint la presència dels centenars d’estudiants assistents a la plaça i fent lliurament dels premis del primer concurs de pancartes que s’ha convocat en aquesta edició per l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius de Manresa. S’han presentat al concurs un total de 67 pancartes, entre les quals s’han seleccionat dos primers premis ex aequo a la pancarta de 4t d’ESO A de la FEDAC (creada per Jana Solà Castellà, Ada Portella Blanco, Sisi Bai, Jana Gutiérrez Encinas i Núria Closa Castro) i la pancarta de 3r d’ESO del Guillem Catà (creada per Miriam Labtah, Maysae Lafnini, Abdessanard Kassi, Amadou Barry, Acharafk Kaji, Yasmin Raissouni, Chaymae El Caarout i Zakaria Ben Youssef). Les dues pancartes gunayadores s'han penjat a la façana de l'edifici de l'Ajuntament (plaça Major, 5). 

L’acte ha continuat amb la participació de Sandra Pujol Solernou que ha llegit el manifest elaborat pel Consell Municipal de la Dona, en el qual “manifestem el nostre rebuig absolut a totes les formes de violència masclista” i ha afegit que “seguirem tenint tolerància zero a qualsevol discriminació basada en el sexe i seguirem lluitant per un món on totes les persones gaudeixin dels mateixos drets i oportunitats”.

A continuació, ha intervingut la delegada del Govern a la Catalunya Central, Montserrat Barniol Carcasona, que ha assegurat que “les violències masclistes són el principal problema de seguretat pública que té el país. Perquè no són un problema de les dones. Són un problema de tota la societat”. La delegada ha afegit que “les institucions polítiques del país –Generalitat de Catalunya, administracions locals i entitats municipalistes-  ens comprometem a dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir el dret de les dones a una vida lliure de violències masclistes”. Barniol ha finalitzat el seu discurs afirmant “aixequem totes les catifes, trenquem tots els silencis i tinguem totes les alertes activades per prevenir, detectar i reparar les violències contra les dones”.

 

Aloy: “La lluita contra les violències masclistes ha de ser col·lectiva”

El parlament de cloenda ha anat a càrrec de l’alcalde Manresa, Marc Aloy Guàrdia, que ha  agraït la presència i participació dels joves en aquest acte i ha felicitat l’alumnat guanyador del concurs de pancartes.  L’alcalde ha afirmat “que la lluita contra les violències masclistes és una lluita col·lectiva. No són un fet aïllat, no són un problema de les dones, és un problema de tots i totes”.

Després de recordar que el  Servei d’Informació i Atenció de l’Ajuntament de Manresa ha atès 176 dones per casos violència masclista els primers deu mesos de l’any- dos casos diaris-,  l’alcalde ha assegurat que “són dades per reflexionar i, sobretot, ens ha de fer actuar”.   

Per acabar, Marc Aloy ha fet una crida a frenar, assenyalar i responsabilitzar els culpables i no a les víctimes. “El rebuig social ha de ser unànime, contundent i clar, sense matisos”, ha conclòs.

L’acte ha finalitzat amb acció teatral, molt ben interpretada, emotiva i plena de contingut, titulada “No vull fer-me petita (per aconseguir que m’estimin)”, a càrrec de l’alumnat de l’Aula de Teatre de l’Escola d’Arts Escèniques de Manresa.  

Més actes de sensibilització

Durant la jornada d’avui, abans i després de l’acte institucional, l’alumnat assistiran al teatre Els Carlins, on es representarà l’obra “Femin(isme)”, a càrrec de la Companyia Sinergia.

Durant aquesta setmana, l’Oficina Jove del Bages està portant a terme “Desmarca’t de la violència”, un conjunt de dinàmiques per reflexionar i fomentar les bones pràctiques relacionals, als patis dels instituts de Manresa i centres universitaris. També per prevenir les violències masclistes, el SIAD ha previst al llarg del curs escolar tallers adreçats als centres educatius de Manresa sobre aspectes relacionats amb les emocions, el sexe, la masculinitat i l’autodefensa, entre altres.

El dimarts 28 de novembre a les 7 de la tarda, es durà a terme la xerrada “Un piquito” que girarà al voltant del consentiment i que donarà pas a la presentació del protocol de violències sexuals al Bages als assistents. La xerrada, organitzada pel Consell Municipal de les Dones de Manresa, anirà a càrrec d’Ester Jodar Torrecillas, jurista del SIAD, i de Gemma Torra Bertran, psicòloga de la Divisió de Salut Mental d’Althaia (ASSIR Bages-Solsona). Per aquesta activitat, s’oferirà servei de canguratge que caldrà reservar abans del 24 de novembre al telèfon 938752310 o per correu a siad@ajmanresa.cat

El 28 de novembre s’obriran les portes de l’exposició “La nena objecte: la innocència en venda”, una mostra que denuncia i dona a conèixer la mercantilització de les nenes al Japó i que convida a reflexionar sobre la hipersexualització infantil. El fotoperiodista i autor de l’exposició, Lucas Vallecillos Molero, presentarà l’exposició el dia 29 a les 7 de la tarda a l’Auditori Espai Plana de l’Om on també es podrà veure un documental sobre la temàtica. L’exposició es podrà veure fins al 3 de desembre.

 

(*) Peu de foto: La plaça Major ha tornat a acollir l'acte del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones 

Documents relacionats

  • imagen