L'Ajuntament de Manresa presenta una proposta de pressupost de 116,5 milions d’euros, el segon consecutiu més alt de la història

El pressupost per a l’any vinent registra un augment del 6% respecte al del 2023. La Fàbrica Nova, el polígon industrial del Pont Nou II, el carrer Guimerà i els seus entorns i la millora de l’espai públic figuren entre les principals inversions, que ascendeixen a 15,8 milions d’euros, la xifra més elevada dels darrers 15 exercicis. També es reforcen les polítiques d’Habitatge, Seguretat Ciutadana, Drets Socials, Educació, Esports, Acció Climàtica i Neteja Viària. La proposta se sotmetrà a debat i votació en el Ple ordinari del pròxim 21 de desembre.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha presentat avui en roda de premsa la proposta de pressupost per al 2024, que arriba als 116.528.291 euros (6% d’increment) i que representa el segon consecutiu més alt de la història de la ciutat, després que l’any passat se n’aprovés un de 110 milions per aquest 2023. Així ho ha explicat l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el regidor d’Hisenda, Pere Massegú Bruguera, que han destacat que el pressupost prioritza el desenvolupament econòmic i la millora de l’espai públic, així com el reforç de les polítiques d’Habitatge, Seguretat Ciutadana, Drets Socials, Educació, Esports, Acció Climàtica i Neteja Viària. La proposta se sotmetrà a debat i votació en el Ple ordinari del pròxim 21 de desembre.

 

Segons s’ha detallat, les inversions arribaran l’any vinent als 15,8 milions d’euros, la xifra més elevada dels darrers 15 exercicis (10,4% d’increment respecte del 2023). Tot i la pujada, el percentatge de les inversions respecte del pressupost global es manté al voltant del 13% (13,6% el 2024 i 13% el 2023).

 

Tal com ha destacat l’alcalde Aloy, la inversió més forta es destinarà al desenvolupament econòmic, amb les primeres obres per urbanitzar el Polígon del Pont Nou II (4,4 milions d’euros) i la Fàbrica Nova (3,7 milions). També es marca com a prioritat la millora de l’espai públic, que rebrà 2 milions (es dobla la xifra respecte del 2023), amb una nova edició del Pla de Millora de l’Espai Públic (1 milió), un nou programa específic dedicat al manteniment del dia a dia de l’espai públic i del mobiliari urbà (mig milió d’euros) o la reforma del carrer Santa Maria, entre altres. A més a més, s’afrontarà la primera fase per transformar el carrer Guimerà i els seus entorns, un projecte que compleix dos dels objectius del pressupost: la millora de l’espai públic i el desenvolupament econòmic. S’hi destinarà 1,6 milions d’euros aquest 2024.

 

Els 15,8 milions d’euros es finançaran majoritàriament a través de crèdit (47,7%), mentre que el 28,9% arribaran via subvencions, el 16,9% a través de contribucions i quotes, el 3,9% de recursos ordinaris i el 2,6% a través d’altres entitats.

 

 

Reforç d’àrees estratègiques

 

Pel que fa a la Seguretat Ciutadana, s’ha previst l’obertura i la posada en funcionament de la nova comissaria de proximitat compartida entre Mossos d’Esquadra i Policia Local al carrer de la República i el servei de vigilància als edificis municipals, entre altres. En Habitatge, es preveuen treballs tècnics per a la generació de sòl i sostre, en especial al Centre Històric, i treballs de recerca d’operadors per a la  generació d’habitatge públic assequible.

 

En Drets Socials, destaca el nou contracte programa amb la Generalitat per incorporar més personal, la posada en marxa de nous programes d’intervenció socioeducativa, l’ampliació del programa d’arranjaments a domicili, l’augment de beques menjador o el manteniment del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), que l’any passat ja es va reforçar significativament. En Educació, destaca l’ampliació de serveis de les escoles bressol, amb un nou contracte que incorpora més hores de personal i una millor atenció als infants. I en Esports es contempla el lloguer dels pavellons de la Joviat i de l’Oms i de Prat, per tal de poder disposar de més espais per a la pràctica esportiva i de més hores, una gran reivindicació dels clubs de la ciutat. També s’han previst recursos per desenvolupar programes com a Ciutat Europea de l’Esport.

 

Pel que fa a les polítiques d’Acció Climàtica, es preveu la implantació del nou model de recollida de residus i l’impuls a la transició energètica, amb una caldera de biomassa i una xarxa de calor al Congost com un dels projectes més significatius. Finalment, destaca també el foment de l’Ocupació, amb programes que prioritzen els col·lectius amb més dificultats d’inserció i amb programes d’emprenedoria i de promoció del comerç local (es manté un pressupost de 5 milions d’euros), i el nou contracte de Neteja Viària, dotat amb 4,1 milions d’euros.

 

 

Pressupost equilibrat

 

Tal com ha detallat el regidor d’Hisenda, es tracta “d’un pressupost de transició, que incorpora compromisos i programes del mandat anterior”, i “d’un pressupost equilibrat, amb previsions raonables d’ingressos i despeses”. Amb tot, Massegú ha fet notar que hi ha “certes incerteses” derivades de la normativa estatal per al 2024, com la vigència de la regla de la despesa, que ha estat suspesa els darrers 3 exercicis, les limitacions al nou endeutament, la participació en els tributs de l’Estat o l’increment de les despeses de personal.

 

Pel que fa als ingressos, dels 116,5 milions d’euros 42,7 provindran dels impostos directes, 4,3 dels impostos indirectes, 22,9 de les taxes i dels preus públics, 38,2 de les despeses corrents i 8,4 d’altres conceptes. D’aquests ingressos, el 66% (25,2 M€) provenen de l’Estat espanyol, 23% de la Generalitat de Catalunya (8,8 M€), 7,3% de la Diputació de Barcelona (2,8 M€), 2,4% de la Unió Europea (0,9 M€) i 1,3% d’altres conceptes (0,5 M€).

 

Pel que fa a les despeses, 43,6 milions d’euros són de personal, 39,9 M€ per a béns i serveis, 15,8 M€ per a les inversions, 6,7 M€ per al passiu financer i 10,4 M€ per altres conceptes.

 

 

*Podeu trobar més informació sobre el pressupost en aquest document


(*) Peu de foto: L'alcalde de Manresa i el regidor d'Hisenda s'han fotografiat amb els regidors Anjo Valentí Moll, Joan Vila Marta i Mariona Homs Alsina, després de la roda de premsa

Documents relacionats

Pressupost 2024
  • imagen