L’Ajuntament de Manresa obre a la ciutadania el renovat Parc Vila Closes

S’han retirat les estructures centrals d’acer, s’han plantat arbres, s’ha millorat el mobiliari i s’ha renovat l’enllumenat, el paviment de colors, la gespa i el sistema de reg. L’actuació ha estat treballada amb la participació i el consens de la Comissió Ciutadana del Parc Vila Closes.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha reobert aquest dijous al migdia el Parc Vila Closes, al barri de Saldes – Plaça Catalunya, després de les obres de remodelació que s’hi han fet. Els treballs, que es van iniciar a finals d’agost, han tingut un cost de 245.967,76 euros i s’han centrat principalment en la retirada de les estructures centrals d’acer. També s’han plantat arbres, s’ha millorat el mobiliari i s’ha instal·lat un nou enllumenat, nou paviment, nova gespa i nou sistema de reg.

 

El projecte que s’ha dut a terme ha estat treballat amb la participació i el consens de la Comissió Ciutadana del Parc Vila Closes i ha inclòs tant els compromisos adquirits el 2011, així com altres millores pactades més recentment. D’acord amb els veïns i veïnes, s’han retirat tres de les quatre cares de cada estructura i se n’ha mantingut una, amb la voluntat de no perdre la vegetació que actualment tenen. També s’han mantingut les pèrgoles d’accés interiors, cobertes de plantes. Pel que fa a l’enllumenat, que fins ara estava vinculat a les estructures, s’ha retirat i s’ha instal·lat tot nou a la part pavimentada.

 

Pel que fa al paviment de colors, s’ha millorat amb una base de formigó nova, amb la finalitat que aquest material tingui un millor comportament davant l’acció de les arrels dels arbres. Per tal de guanyar verdor, també s’han fet noves zones de gespa als espais on hi havia hagut llambordes, i que havien esdevingut sorrals, i s’han plantat una vintena d’arbres. Així mateix, i per procurar-ne un bon manteniment, s’ha instal·lat un sistema de reg nou. També s’ha millorat el mobiliari que estava en mal estat i s’han instal·lat dos aparells biosaludables. L’actuació ha afectat una superfície de 2.461,70 metres quadrats.

 

Durant l’execució de les obres hi ha hagut un seguiment quinzenal per part d’una comissió formada per la regidora de Via Pública i Ciutat Intel·ligent, Mariana Romero Salguero, el regidor d'Acció Comunitària, Lluís Vidal Sixto Orozco, l’equip tècnic responsable de l’obra i membres de la Comissió Ciutadana del Parc Vila Closes i de l’Associació de Veïns i Veïnes. Tots ells han participat avui en la passejada que s’ha fet al parc per tal de veure’n el resultat final, en la qual també hi ha pres part l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i familiars del pintor Josep Vila Closes.

 

 

Actuacions de millora aprovades pel veïnat en referèndum


L’actuació que s’ha dut a terme forma part de l’acord subscrit el 2011 entre l’Ajuntament de Manresa i la Comissió Ciutadana del Parc Vila Closes per donar resposta a les queixes veïnals sobre l’espai, a través del qual es va encarregar un projecte de millores que va ser ratificat pel veïnat en referèndum l’octubre de 2012, en una consulta on la majoria de veïns i veïnes van votar a favor d’executar les millores al parc, per fases i tenint en compte la disponibilitat pressupostària.

 

La proposta de millora preveia un total de 15 intervencions, que es van anar executant per fases. L’agost del 2013 es va retirar l'estructura metàl·lica més propera a la llar d'infants L'Espurna i es van col·locar baranes per millorar la seguretat. El 2014 es va canviar la barana de l’avinguda de Tudela, es va col·locar una nova escala d’accés al xamfrà sud-est, es va suprimir el paviment de llambordes de les zones més properes a l’avinguda Tudela i es van plantar arbres. El 2016 es va fer la substitució de sis arbres que no havien arrelat i es va reparar la xarxa de reg a la vorera de l’avinguda Tudela. I el 2019 es va instal·lar una nova zona de joc infantil al parc i es va millorar el paviment de llambordes més proper al carrer Martí i Pol. Amb aquestes actuacions, s’havia donat compliment als compromisos previstos a excepció del desmuntatge de les estructures centrals, que finalment s’ha executat ara.

 

 

Josep Vila Closes, un gran artista molt estimat al barri


Josep Vila i Closes fou un pintor nascut a Manresa (1921-2005). Va fer nombroses exposicions tant a la seva ciutat, Manresa, com a Catalunya i a l’Estat espanyol. Va obtenir infinitat de premis amb els seus paisatges i les seves marines, plenes de llum i color. La seva és una pintura fortament arrelada a la terra, com la seva actitud cívica i patriòtica, que en els darrers anys li va ser reconeguda amb la concessió de la Medalla d’Or de la Ciutat de Manresa (2001), el premi Oleguer Bisbal (1999) i el premi Bages de Cultura (2003).

 

Va ser un pintor molt popular i compromès de ple amb el “seu” barri (Saldes – Plaça Catalunya), que estimava profundament. De manera pòstuma, el 2008, l'Associació de Veïns i Veïnes va recollir més de mil signatures perquè el nou parc del barri portés el nom de “Parc pintor Vila Closes”. Es va inaugurar el dissabte 17 d’octubre de 2009.

 

En el desè aniversari de la mort de Josep Vila Closes, el 25 d'abril del 2015, es va inaugurar una escultura en memòria seva. L’escultura —creada pel manresà Ramon Oms— està situada a la cruïlla de l’avinguda de Tudela i del carrer de Miquel Martí i Pol, molt a prop d’on vivia Vila Closes.

Documents relacionats

  • imagen