Aquest diumenge es faran noves visites guiades al refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença

Se'n faran dues sessions, a les 11 i a les 12.30 h, amb motiu dels 85 anys del segon bombardeig de l’aviació franquista sobre Manresa. Per fer la visita, cal fer reserva enviant un missatge a patrimonicultural@ajmanresa.cat o bé al telèfon 938 753 410 de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa,  fins al divendres 19 de gener a les 14 h.

 

imagen

Aquest diumenge 21 de gener, a les 11 i a les 12.30 h, es faran visites guiades al refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença (carrer del Canonge Muntanyà, s/n) i a l’exposició permanent “Manresa. I la mort va caure del cel. Els bombardeigs a finals de la guerra 1938/39” que hi ha instal·lada a l’interior.

A les 12 h el cor inCORdis oferirà un repertori musical de cançons que van tenir un paper destacat en l’esdevenir col·lectiu durant la República i la Guerra Civil.

Per fer la visita, cal fer reserva de l’entrada enviant un missatge a patrimonicultural@ajmanresa.cat o bé al telèfon de la Regidoria de Cultura, 938 753 410, fins al divendres 19 de gener a les 14 h.

Durant la Guerra Civil, l’aviació franquista, ajudada per la de Hitler i de Mussolini, va executar bombardeigs sistemàtics contra la població civil, que van provocar més de 5.000 morts arreu de Catalunya.  Els bombardeigs sobre Manresa van ser els dies 21 de desembre de 1938 i 19 de gener del 1939 i van provocar la mort d’un mínim de 35 persones. El dia 24 de gener les tropes franquistes van entrar a Manresa.

Aquests atacs sobre la població civil es van produir en un moment en què la guerra ja estava del tot decidida a favor del bàndol sublevat contra la República, per tant, militarment resultava completament injustificada la mort de tantes víctimes innocents. S’entén, doncs,  com una mostra de la brutalitat amb què es va imposar la dictadura franquista.

Com en els darrers anys, l’Ajuntament de Manresa i l’Associació Memòria i Història de Manresa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, han preparat les visites per recordar aquests fets tràgics i retre un homenatge permanent a les víctimes.

Aquesta activitat forma part de les accions realitzades dins del Programa municipal de Memòria Històrica de Manresa. La pròxima activitat serà el dia 26 de gener, amb un acte de reconeixement a les persones manresanes deportades als camps de concentració nazis que es farà a la plaça Sant Domènec a les 13 h.

Més informació sobre el refugi de La Renaixença i els bombardejos a Manresa: www.manresa.cat/itineraris_espais_memoria i www.memoria.cat/bombardeigs

Documents relacionats

  • imagen