Un documental sobre el genocidi a Ruanda protagonitza la nova edició del Memorial pels conflictes oblidats

El documental titulat “Víctimas de la impunidad, el otro genocidio a Ruanda” es podrà veure el dia 25 de gener, a les 7 de la tarda, a l'Espai Plana de l'Om, i comptarà amb l’assistència del seu director, Jon Cuesta, i l’advocat especialista en mediació Jordi Palou-Loverdos.

 

imagen

L’Espai Plana de l’Om de Manresa acollirà dijous vinent, 25 de gener, una nova edició del  Memorial pels conflictes oblidats en record de la cooperant manresana Flors Sirera en el 27è aniversari del seu assassinat, i ho farà amb la projecció del documental Víctimas de la impunidad, el otro genocidio de Ruanda, un treball on es fa una anàlisi colpidora sobre la tràgica història de les poblacions civils hutu i twas que van ser víctimes de crims comesos per militars del Front Patriòtic Ruandès durant els anys 1990 i 1998.

El Memorial pels conflictes oblidats se celebrarà a les 7 de la tarda i comptarà amb la presència i participació del director del documental, el periodista Jon Cuesta, i de l’advocat especialista en mediació, Jordi Palou-Loverdos, que porta la querella sobre el cas de la cooperant Flors Sirera, convidats que aprofundiran sobre els fets narrats i l’actualitat de la situació als Grans Llacs de l’Àfrica.

L’acte clourà amb un tancament musical amb Tiktoxing, un jove raper que va guanyar el concurs de rap en català del 2023 que organitza la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Manresa i l’Stalow Fest a la ciutat amb la cançó Actua pel món, i que presentarà una nova cançó creada expressament per l’ocasió.

La nova edició del Memorial és organitzada per l’Ajuntament de Manresa, el Consell de Solidaritat i Inshuti, entitat que treballa per la solidaritat als Grans Llacs de l’Àfrica, denunciant la vulneració dels drets humans i fa xarxa amb entitats que treballen per la pau a la zona.  L’acte compta amb el suport de Cineclub Manresa.

27è aniversari de l’assassinat de la cooperant manresana Flors Sirera

Flors Sirera Fortuny va ser assassinada a Ruanda fa 27 anys, el 18 de gener de 1997, per militars ruandesos del Front Patriòtic Ruandès quan tenia 33 anys. La causa de l’atac va ser que havia estat testimoni de massacres comeses pel FPR i ho va denunciar públicament. També van morir els seus companys de l’ONGD Metges del Món, el metge Manuel Madrazo i el fotògraf Luis Valtueña.

Des de l’any 2005 l’Ajuntament de Manresa dona suport a la querella transnacional, que continua oberta per investigar els assassinats  i aclarir els fets demanant responsabilitats als implicats.

El memorial pels conflictes oblidats, celebrat anualment, és un moment important per fer memòria de tots els conflictes armats que hi ha arreu del món, 33 conflictes armats i 108 escenaris de tensió (2022), el més elevat en dècades, i recordar les víctimes i el treball que es fa per a la seva resolució pacifica, mediant per la justícia i la defensa dels drets humans.  

 

(*) Peu de foto: Imatge d'un dels actes del Memorial dels conflictes oblidats, celebrats el 2023 a la Casa Flors Sirera

Documents relacionats

  • imagen