Manresa presenta els actes de la Festa de la Llum, que enguany administra el Cercle Artístic de Manresa

  • L’entitat administradora, que celebra 100 anys d’història, ha preparat activitats per apropar el dibuix i la pintura a tots els públics.

 

  • El pregoner d’enguany és l’artista i pintor manresà Josep Maria Massegú Bruguera.

 

  • El programa de la Llum torna a comptar amb els actes institucionals i repeteix el format de l’espectacle ‘El Pacte de la Concòrdia’, que se celebrarà a la plaça Europa.

 

  • El cap de setmana del 17 i el 18 de febrer se celebrarà el festival d’art Jardins de Llum, el 24 i 25 es farà la Fira de L’Aixada i el diumenge 3 de març la Transéquia.

imagen

Tot a punt perquè Manresa celebri els actes de la Festa de la Llum, que arrencaran el dissabte 10 de febrer a la Plana de l’Om (18 h) amb una de les activitats que ha preparat l’entitat que enguany administra la festa, el Cercle Artístic de Manresa, que aquest 2024 bufarà les espelmes dels seus 100 anys d’història. Es tracta d’un espectacle de titelles on tindran rellevància la poesia, l’humor i les arts plàstiques.

El programa s’ha presentat aquest dimecres al migdia per part de la regidora de Cultura i Llengua, Tània Infante Martínez, de la presidenta de l’Associació Misteriosa Llum, Àngels Serentill Aubets, i del president del Cercle Artístic de Manresa, Joan Carrió Grau, que ha destacat que els actes que ha preparat l’entitat tenen l’objectiu d’apropar l’art del dibuix i la pintura a tots els públics, en especial als infants i als joves.

Així, han programat una festa infantil amb manualitats el dissabte 17 de febrer (plaça Neus Català, d’11 a 14 h), el 62è Concurs de Pintura Ràpida de la Llum (18 de febrer, a partir de les 8 h), que enguany tindrà una versió infantil i juvenil el mateix dia, la inauguració del monument ‘Dona artista’ al carrer Barreras (24 de febrer a les 11.30 h) i una activitat d’urban sketchers per practicar dibuix en directe (25 de febrer a partir de les 10 h).

Els actes proposats pel Cercle Artístic conviuran amb altres organitzats per l’Ajuntament i per altres entitats de la ciutat que s’han anat sumant a la festa. El preprograma ja es pot consultar a la web de l’Ajuntament de Manresa. En els pròxims dies, es publicarà el programa definitiu digital. També es farà la versió impresa, que es farà arribar a totes les cases.

 

L’espectacle ‘El Pacte de la Concòrdia’ repeteix escenari i format

Enguany, s’ha decidit apostar de nou per l’escenari i el format de l’espectacle ‘El Pacte de la Concòrdia’ que es van estrenar en l’edició passada. El muntatge, que recrea l’acord entre el Bisbat i les autoritats manresanes que va permetre desencallar la construcció de la séquia, es desenvoluparà a la plaça Europa, el 20 de febrer a les 19.30 h, amb la dansa i el teatre com a ingredients principals, i inclourà també l’arribada simbòlica de la llum i l’aigua a la ciutat al Monument de la Llum de la plaça Infants.

L’espectacle està organitzat per l’Ajuntament de Manresa, que ha fet l’encàrrec a l’Associació de Jueus de L’Aixada perquè en faci la producció. Hi participen les entitats Geganters de Manresa, la Colla Castellera Tirallongues, els Tabalers de Xàldiga i la Companyia Cinot.

 

Josep Maria Massegú Bruguera, pregoner d’enguany

El pregoner d’enguany, escollit per l’entitat administradora, serà l’artista i pintor manresà Josep Maria Massegú Bruguera. Nascut a la ciutat el 1942, és Llicenciat en Belles Arts i Diplomat en Teologia. Reconegut professor, ha exercit la docència a l’Acadèmia Catalunya, al Col·legi Badia Solé i, fins a la seva jubilació, a La Salle Manresa. Ha format part d’associacions i entitats que han promogut la pintura, com el mateix Cercle Artístic de Manresa, el Grup 13 o el col·lectiu interdisciplinari Quaderns de Taller. Ha exposat la seva obra individualment una vintena de vegades, sobretot a Manresa, i també a la comarca. I ha col·laborat i ho continua fent en exposicions col·lectives.

El pregó es farà el dijous 15 de febrer al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa i es podrà seguir en directe per Internet. També es podrà seguir en directe el pregó infantil, que es farà l’endemà divendres a les 10 h, i que anirà a càrrec de l’Escola Les Bases.

 

Jardins de Llum celebra els deu anys

Per desè any consecutiu, la Llum incorpora Jardins de Llum, el festival d’art efímer sobre la llum i l’aigua que ja s’ha convertit en una de les propostes imprescindibles del programa. Es farà el cap de setmana més proper a la festivitat, amb una durada de dos dies. Serà el 17 i el 18 de febrer a diversos espais del Centre Històric.

Jardins de Llums unirà la tradició i l’art contemporani gràcies al treball d’artistes de diferents disciplines. El festival es presentarà aquest dissabte al matí, dins la jornada prèvia d’artistes que hi participen que es farà al Centre Cultural El Casino.

 

Tres imatges que s’uneixen en una festa

Durant la presentació d’avui, també s’han fet públiques les tres imatges de la festa. Pel que fa a la imatge central de la Festa de la Llum, és obra de Sofia Gómez Barroso i Xus Royo Reverte, per encàrrec del Cercle Artístic de Manresa, i representa la transició de la llum a l’aigua. Pel que fa a la imatge de la Fira de L’Aixada és obra de Iris López Bastidas, mentre que el de la Transéquia és obra d’Anna Villegas Pascual. La Fira de L’Aixada es farà els dies 24 i 25 de febrer i la Transéquia se celebrarà el 3 de març. Ambdues propostes es presentaran ben aviat.

 

Una festa que commemora l’arribada de la Misteriosa Llum

La Festa de la Llum de Manresa —distingida com a Tresor del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra, des de l’any 2009; i Patrimoni Festiu de Catalunya des de l’any 2015— se celebra cada any al voltant del dia 21 de febrer, dia festiu. Commemora, segons la tradició, la vinguda d'una Misteriosa Llum —provinent de la muntanya de Montserrat fins al temple del Carme— que va afavorir la concòrdia entre l’església i la ciutat, la qual cosa va permetre desencallar les obres de construcció de la séquia, per portar a la ciutat aigua del riu Llobregat.

La festa està organitzada per l’Ajuntament de Manresa i l’entitat administradora, que es nomena cada any amb la voluntat d’enriquir la festa i fer-la més diversa, plural i oberta. També juga un paper cabdal en la festa l’Associació Misteriosa Llum, que és l’entitat que vetlla pel seu manteniment, els seus valors i la seva continuïtat.

 

(+) Peu de foto: Àngels Serentill, Joan Carrió i la regidora Tània Infante, avui a la plaça Major, presentat els cartells de l'Aixada, la Llum i la Transèquia.


Documents relacionats

Programa Festa de la LLum 2024
  • imagen
  • imagen
  • imagen
  • imagen