El CNL Montserrat celebra els 25 anys del Consorci per a la Normalització Lingüística

Dijous 29 de maig, a les 18 h, el pati del Kursaal de Manresa serà el marc de la festa de celebració dels 25 anys del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i del Centre de Normalització Lingüística (CNL) Montserrat.

El Consorci per a la Normalització Lingüística Montserrat celebra els 25 anys d'implantació a la ciutat de Manresa. Per celebrar aquest efemèride, ha organitzat un acte que tindrà lloc el proper dijous 29 de maig, a les 18 h, al Pati del Kursaal.

L’acte comptarà amb la presència de la directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, Sra. Ester Franquesa, el president del Consell del CNL Montserrat, Sr. Joan Calmet, la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Sra. Mercè Cardona, i l’exalcalde de l’Ajuntament de Manresa, Juli Sanclimens, que el 1989 va ser entitat fundadora del CPNL. 

El CNL Montserrat ha volgut organitzar un acte lúdic i festiu per commemorar aquests vint-i-cinc anys d’activitats de promoció del coneixement i l’ús del català. Per això, els autèntics protagonistes de la festa seran alumnes dels cursos de català i participants en el programa Voluntariat per la llengua que hi participaran de manera molt directa; així, alguns alumnes de països molt diversos i una parella lingüística explicaran la seva experiència.

També podrem gaudir de la participació del grup musical Amar Mendé, amb dues cantants i alumnes del CPNL: la cantant mongol Oyuna, que cantarà en català, i la cantant senegalesa Touty Mane, amb qui a través de la seva veu i el seu ritme podrem cantar i ballar. 

Aquesta celebració comptarà amb la col·laboració del professor de llengua i literatura catalanes i autor de nombroses auques, Joan Vilamala, que ha fet una auca especialment per a aquesta ocasió i que llegirà a tots els presents. 

Amb aquest seguit d’activitats volem brindar pels vint-i-cinc anys del Consorci i des d’aquí volem fer arribar la nostra invitació a totes aquelles persones que en un moment o altre d’aquesta trajectòria han tingut relació amb nosaltres. 

Treballant a Manresa des del 1989

El CNL Montserrat va iniciar la seva activitat a Manresa l’1 de setembre de 1989 amb la voluntat de fomentar el coneixement i l’ús del català. El curs 89-90, el CNL va organitzar 21 cursos amb 395 alumnes i va començar a dur a terme campanyes de normalització de l’ús del català. Així, la primera campanya es va adreçar al món del comerç amb la voluntat que els comerços tinguessin els rètols amb la llengua del país. Al llarg d’aquests vint-i-cinc anys, més de 40.000 alumnes han passat pels cursos de català, generals i adreçats a sectors específics. S’han editat vocabularis i s’han dut a terme campanyes de sensibilització en tots els àmbits de la societat, des del de l’empresa fins al del joc i la joguina. D’uns anys ençà, i arran del fet migratori, també s’ha potenciat el programa Voluntariat per la llengua i s’organitzen actuacions de llengua, cultura i cohesió.