Crònica del Ple ordinari de l’Ajuntament de Manresa del dia 15 de febrer de 2024

Durant la sessió, s’ha aprovat el Protocol d’Actuacions en el Parc d’Habitatges de la ciutat, el Pla d’Emergència en Situacions de Sequera i l’adjudicació de les obres d’urbanització del nou polígon industrial del Pont Nou II, entre altres qüestions. En el Ple, s’han debatut també fins a onze proposicions dels grups municipals.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha celebrat aquest dijous al matí el Ple ordinari del mes de febrer. La sessió ha començat amb l’explicació de les resolucions d’alcaldia, entre les quals s’ha informat de dues modificacions que s’han fet dins el Pressupost Municipal d’aquest 2024: la primera, per complementar en 64.000 euros la partida per fer front al pagament del transport escolar no obligatori i, la segona, per incorporar 30.000 euros provinents d’una subvenció del Departament d’Educació per al programa de Dinamització Educativa.

 

Tot seguit, s’ha entrat a l’apartat dels dictàmens, que s’ha iniciat amb els dos punts que contenia l’Àrea d’Alcaldia, el primer dels quals per retornar al Ple competències en matèria de Contractació i Patrimoni que ara estaven delegades a la Junta de Govern Local, que s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups excepte de Vox, que s’ha abstingut. I, el segon, per aprovar l’autorització al Consorci del Bages per a la Gestió de Residus per convocar dues places de la seva plantilla de personal, qüestió que en aquest cas s’ha aprovat per unanimitat.

 

A continuació, s’ha passat a l’Àrea de Serveis Generals. Els dos primers punts d’aquesta àrea han fet referència a l’arrendament de tres vehicles híbrids per la Policia Local i han estat aprovats amb els vots de tots els grups excepte de Fem, que s’ha abstingut. El tercer punt ha servit per modificar la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament de Manresa, després d’una jubilació (s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem, Fem i FNC; Junts i Vox s’han abstingut) i el quart punt per aprovar les tarifes del bus urbà per aquest 2024, que ja es van explicar a principis de gener (hi han votat a favor ERC, PSC, Impulsem i Junts; mentre que Fem, el FNC i Vox s’han abstingut).

 

Pel que fa al cinquè punt, s’ha aprovat el pagament de factures a proveïdors que no han pogut seguir la tramitació habitual, per un import de 276.794 euros, corresponents en la seva majoria a factures de subministraments. Hi ha votat a favor l’equip de govern d’ERC, PSC i Impulsem, mentre que els grups de l’oposició s’han abstingut. I pel que fa al sisè punt s’ha aprovat una modificació de les subvencions nominatives del Programa d’Acollida, després que una de les entitats que realitzava atenció a les persones estrangeres hagi decidit deixar de prestar el servei. S’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem i Fem, mentre que Junts i el FNC s’han abstingut i Vox hi ha votat en contra.

 

Finalment, en els dos darrers punts d’aquesta àrea, s’ha aprovat una modificació d’un article de les Bases d’Execució del Pressupost d’aquest 2024, referent a la vinculació de partides, amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem i Junts i l’abstenció de la resta de grups, i també una modificació de crèdits per: canviar el finançament de les obres del polígon del Pont Nou II —reduint el préstec extern que es demana—, crear una partida de 20.000 euros per als anuncis oficials i per destinar 145.000 euros per finançar part de les obres de l’antic Col·legi Sant Ignasi i de la plaça del Puigmercadal. S’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC, PSC i Impulsem, mentre que Junts i Vox hi han votat en contra i Fem i el FNC s’han abstingut.

 

Tot seguit s’ha passat a l’Àrea de Territori, que contenia quatre punts. En el primer, s’ha aprovat l’adjudicació del contracte de les obres d’urbanització del nou polígon del Pont Nou II a la UTE formada per la Constructora de Calaf i Hercal per un valor de 13.99.412,84 euros (IVA no inclòs), amb els vots a favor de l’equip de govern d’ERC, PSC i Impulsem i l’abstenció de la resta de grups. I, en el segon punt, s’han aprovat les noves tarifes del pàrquing de la plaça Porxada (0,0480 euros al minut fins als 180 minuts; 0,0409 euros de 181 a 360 minuts; 0,0347 euros de 361 a 600 minuts, i un màxim diari de 24,35 euros) amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem i Junts, l’abstenció de Vox i FNC i el vot en contra de Fem.

 

En el tercer punt, s’ha presentat el Pla d’Emergència en Situacions de Sequera del municipi de Manresa, després que el document hagi passat la tramitació exigida per l’ACA. S’ha aprovat per una àmplia majoria, amb el vot a favor de tots els grups excepte de Vox, que s’ha abstingut.

 

I, finalment, en el quart i darrer punt d’aquesta àrea, s’ha debatut el Protocol d’Actuacions en el Parc d’Habitatges de Manresa, un document que es va presentar aquesta setmana (vegeu més informació aquí) i que dota l’administració local d’eines per poder actuar a l’hora de mobilitzar els habitatges buits o en situació d’abandó, d’incentivar el deure de conservació i de resoldre els casos d’ocupacions que alteren la convivència veïnal. S’ha aprovat també per àmplia majoria: hi han votat a favor tots els grups excepte Fem i Vox, que hi han votat en contra.

 

La darrera àrea que s’ha tractat ha estat l’Àrea de Drets i Serveis a les Persones, que contenia tres qüestions: l’aprovació de les bases que regulen l’atorgament de subvencions a entitats per al 2024 (vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem, Junts i Fem; abstenció del FNC i vot en contra de Vox), la municipalització del personal de la Biblioteca de L’Ateneu Les Bases (vots a favor de tots els grups excepte de Vox, que hi ha votat en contra) i la modificació de les tarifes d’aquest complex cívic, cultural i esportiu (vots a favor d’ERC, PSC i Impulsem; vot en contra de Vox i abstenció de la resta de grups).

 

Tot seguit, s’ha entrat a la part de proposicions. En aquest Ple, els grups municipals n’han presentat 11. El FNC ha demanat “recuperar els Jocs Florals” i “la defensa del català a la Franja de Ponent”. Ambdues proposicions no han prosperat en no obtenir el suport necessari (només han aconseguit el vot de Junts). Tampoc ha prosperat la proposició de Vox per “denunciar les catastròfiques conseqüències que ha tingut el Pacte Verd Europeu per als interessos nacionals i en defensa del sector primari”, en no rebre cap més vot a favor.

 

Fem Manresa ha presentat dues proposicions: per “la realització d’un cicle de cinema a la fresca en català” i per “la gratuïtat del pàrquing de l’Hospital de Sant Joan de Déu”. La referent al cinema s’ha aprovat per àmplia majoria (només hi ha votat en contra Vox) després que s’hi hagi incorporat una esmena dels grups que conformen l’equip de govern que feia referència a estudiar el nou cicle amb les entitats que ja programen cinema a la ciutat. Pel que fa a la de l’aparcament, no ha prosperat en rebre només els vots de Fem.

 

Impulsem ha presentat una proposició “perquè Manresa lideri conjuntament amb la comarca la millora de la C-55”. Ha prosperat en obtenir el suport de tots els grups excepte de Fem, que hi ha votat en contra. Sobre el mateix tema, Junts ha entrat també una proposició “pel desdoblament integral de la C-55 entre Manresa i Abrera”, que en aquest cas ha estat rebutjada en obtenir només els vots del grup proposant.

 

A banda de la proposició de la C-55, Junts n’ha entrat tres més. Una per “esclarir les actuacions realitzades i recursos públics destinats a l’adequació de diverses estances de l’edifici de l’antic Col·legi Sant Ignasi”, una altra “de suport a la pagesia catalana” i una altra per “la supressió de la utilització de llambordins de granit en les intervencions en l’espai públic”. No n’ha prosperat cap en no rebre els vots necessaris. Junts només ha aconseguit sumar el FNC a les proposicions referents al l’antic col·legi i a la pagesia, mentre que la referent als llambordins ha rebut també el vot de Fem, que igualment ha estat insuficient per obtenir la majoria.

 

En aquest apartat de proposicions, també se n’ha presentat una de conjunta entre ERC, Junts, PSC, Fem Manresa, Impulsem i FNC perquè “el Govern de la Generalitat atorgui la Creu de Sant Jordi a Josep Maria Mata Perelló”. S’ha aprovat per àmplia majoria, amb el vot a favor de tots els grups a excepció de Vox, que s’ha abstingut.

 

Abans d’entrar al torn de preguntes, i com a assumpte sobrevingut, s’ha tractat un dictamen per derogar l’ordenança municipal número 35, que regula la taxa de museus, ja que el Nou Museu del Barroc estarà gestionat en els seus inicis i de manera provisional per la Fundació Turisme i Fires de Manresa. S'ha aprovat amb el vot a favor dels grups de l'equip de govern i l'abstenció de la resta de grups.

 

Tot seguit, s’ha entrat ja al torn de preguntes que els grups municipals fan a l’equip de govern, en el que ha estat el darrer tram de la sessió plenària. En aquest Ple, n’hi ha hagut 8: Vox ha demanat sobre el número de places d’aparcament a la ciutat i per la nacionalitat que tenen els nous empadronats a la ciutat; el FNC sobre el nou mapa d’escolarització; Fem Manresa sobre el servei de taxis nocturns, sobre la planificació de places residencials i sobre la concertació de places de la futura residència privada al sector de la Concòrdia; i Junts sobre el servei de bus de Manresa a Barcelona i sobre la convocatòria del Consell Escolar Municipal.

 

 

(*) Podeu recuperar íntegrament el Ple de febrer al canal de YouTube de l’Ajuntament de Manresa

Documents relacionats

  • imagen