L’Ajuntament de Manresa atorga un distintiu als establiments autoritzats que fan tatuatges, pírcings o micropigmentació

Aquests negocis disposen d’autorització sanitària municipal per a realitzar-hi aquestes pràctiques. Només els locals amb adhesiu són establiments autoritzats que garanteixen el compliment de les normes sanitàries.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha atorgat un distintiu adhesiu a tots aquells establiments que disposen d’autorització municipal per fer serveis de tatuatge, pírcing i/o micropigmentació. El fet de col·locar aquest adhesiu en un espai ben visible farà que la ciutadania pugui identificar fàcilment els establiments que compleixen els requisits higiènics i sanitaris establerts per la legislació vigent.


Les tècniques del tatuatge, pírcing i micropigmentació són pràctiques estètiques que poden comportar tot un seguit de riscos i complicacions (infeccions, al·lèrgies i trastorns anatòmics) si no   es fan en condicions òptimes d’higiene i seguretat. Per tal de garantir-les, l’Ajuntament de Manresa ha comprovat que aquests centres compleixen les condicions tècniques i sanitàries d’instal·lacions i mobiliari, l’esterilització del material i instrumental, l’ús de productes i material d’un sol ús o estèril. També la higiene i protecció personal, les mesures d’autocontrol i la gestió de residus que fan. Amb aquesta comprovació es protegeix tant la salut de les persones usuàries com del  personal que hi treballa.


L’Ajuntament de Manresa s’encarrega d’avaluar i autoritzar aquests establiments, que es poden consultar en aquest enllaç que s’actualitza periòdicament i du a terme una campanya per detectar els establiments que fan aquesta activitat de forma irregular i emprèn les actuacions oportunes.


Evitar riscos i complicacions


Per tal d’evitar riscos i complicacions, l’Ajuntament de Manresa recomana a qui desitgi sotmetre’s a qualsevol d’aquests tractaments, que es dirigeixi únicament als centres autoritzats que han acreditat el compliment de les normatives sanitàries. Un dels requisits importants d’aquestes tècniques és el de complir la normativa quan l’ús adequat de materials. Així, per exemple, els materials de subjecció implantats en els pírcings han de ser d’or de 18 quirats mínim o bé de titani. Pel que fa als tints i pigments de tatuatges, aquestes activitats han de complir el que estableix la normativa vigent sobre productes cosmètics i les tintes, els quals han de disposar del corresponent registre sanitari, de manera que no continguin substàncies tòxiques o  contaminació microbiològica.

 

Professionals amb formació i consentiment dels clients

Amb l'autorització sanitària, la Unitat de Salut de l'Ajuntament de Manresa també comprova que els professionals que realitzen la pràctica han rebut una formació específica necessària per aplicar aquestes tècniques estètiques. 


Així mateix, qualsevol persona que se sotmeti a un tatuatge, un pírcing o una micropigmentació ha de signar prèviament i per escrit el “consentiment informat” en el qual es fa constar la pràctica a fer, els riscos sanitaris i complicacions, les cures necessàries per a la cicatrització, les condicions de reversibilitat de la pràctica, les indicacions i contraindicacions a aquestes pràctiques i les característiques dels productes i materials a implantar o utilitzar en la pràctica escollida. Abans de sotmetre’s a qualsevol tatuatge, pírcing o micropigmentació, és necessari meditar bé la decisió, sobretot en la realització de tatuatges a causa de la dificultat que comporta posteriorment la seva eliminació.

 
La pàgina web de l’Ajuntament (apartat Sanitat - Protecció de la Salut - Sanejament Ambiental) ofereix més informació dels tràmits que cal fer per obtenir l’autorització sanitària, així com recomanacions als usuaris i establiments autoritzats. També disposa d'un espai de consulta, orientació i informació relacionada amb els tràmits d'obertura i transmissió d'establiments de tatuatge, pírcings i micropigmentació, les condicions higiènicosanitàries dels mateixos i la implementació dels autocontrols.


(*) Peu de foto: els establiments autoritzats per fer tatuatges, pírcings i micropigmentacions s'identificaran amb aquest adhesiu.

Documents relacionats

  • imagen