El Museu Comarcal acull aquest dissabte una jornada d'estudi sobre 'Manresa, de la Guerra dels Segadors a la Guerra Gran'

A dos quarts de 10 del matí diversos especialistes exposaran el seu coneixement sobre la Manresa i el Bages en època moderna en un acte dins el programa de Commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió a la ciutat. 

imagen

En el marc de la commemoració del 300 aniversari de la guerra de Successió a Manresa, institucions, entitats i investigadors comparteixen l’interès en ampliar el coneixement sobre aquest període posant de relleu els episodis històrics que tanta transcendència van tenir per Manresa, pel Bages i pel país. Així, el Museu Comarcal de Manresa, juntament amb l'Arxiu Comarcal del Bages, ha organitzat aquesta jornada d'estudis a proposta de la Comissió promotora dels actes de commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió a Manresa. 

Amb aquesta jornada, oberta a tothom, públic especialitzat o simplement interessat, es vol impulsar la recerca històrica, la revisió historiogràfica i la difusió del coneixement sobre els fets històrics, la demografia, les institucions, l'economia, la música i l'art, etc. Una visió molt completa de la ciutat i la comarca al llarg dels segles XVII i XVIII. 

Els ponents de la jornada són especialistes en diversos camps. Hi haurà els historiadors Francesc Serra i Adrià Cases, que parlaran dels fets i les conseqüències de la Guerra de Successió, Llorenç Ferrer, que parlarà de les finances municipals, Marc Torras, sobre l'administració pública local, i Francesc Comas, sobre l'evolució de la demografia. A la tarda, les sessions es centraran en musicologia i història de l'art amb la participació de Glòria Ballús sobre la música a Manresa en els segles XVII i XVIII i dels professors de la Universitat de Girona Joan Bosch, Teresa Avellí i Francesc Miralpeix sobre l'art barroc a Manresa i els seus els artistes principals. 

Sessions obertes a tothom 

Les sessions són obertes a tothom, però es recomana inscripció prèvia al Museu Comarcal al telèfon 938741155 o al correu museu@ajmanresa.cat, i es faran al Museu Comarcal de Manresa de 2/4 de 10 del matí a les 7 de la tarda, amb una pausa per dinar de 2 a 4 del migdia. 

L'organització de la Jornada es fa des del Museu Comarcal de Manresa juntament amb l'Arxiu Comarcal del Bages i la Comissió promotora dels actes de commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió a Manresa, formada per l'Ajuntament de Manresa, Amics de la Seu de Manresa, Arxiu Comarcal del Bages, Centre d’Estudis del Bages, Fundació Independència i progrés, Museu Comarcal de Manresa, Òmnium Bages i els historiadors Adrià Cases i Francesc Serra. 

Programa de la jornada

9,30 h Presentació 

10 h. 1a sessió 
Francesc Comas, Sobreviure al segle XVII. La pesta de 1654 
Marc Torras, Les administracions publiques. Àmbits d’acció i nivells 
Llorenç Ferrer, Finances i deute municipal a Manresa en els segles XVII i XVIII 

Pausa.cafè: 11.30 – 12 h 

12 h. 2a sessió 
Francesc Serra: La Guerra de Successió a Manresa 
Adrià Cases: El cost de la Guerra de Successió a Manresa i al Bages 

Pausa dinar: 14 – 16 h 
Dinar conjunt optatiu. Cal apuntar-s'hi. Preu: 15€ 

16 h. 3a sessió 
Glòria Ballús: Música a Manresa XVII – XVIII 
Teresa Avellí: Biografia i obra de l’escultor Josep Sunyer i Raurell 

Pausa: 17 – 17.30 h 

17.30 h. 4a sessió 
Francesc Miralpeix: La figura i l'obra d’Antoni Viladomat a Manresa 
Joan Bosch: El patrimoni artístic del barroc a Manresa 

19 h. En finalitzar les intervencions s'oferirà una visita al Museu Comarcal de Manresa amb guiatge de Francesc Vilà 

Informació i inscripcions: Tel. 93 874 11 55 
museu@ajmanresa.cat 
www.museudemanresa.cat
guerradesuccessio@ajmanresa.cat 

Documents relacionats

  • imagen