La Fira de l'Estudiant ja té tot a punt per oferir orientació acadèmica a més de 3.000 estudiants de secundària

El certamen es farà del 13 al 16 d’abril al Museu de la Tècnica de Manresa i tornarà a ser un espai útil perquè l’alumnat conegui els camins possibles en el seu futur laboral i els centres d’ensenyament que ofereix el territori per continuar la seva formació. La Fira tindrà el seu colofó amb la jornada de portes obertes al Campus Universitari que se celebrarà el dissabte 18 d’abril.

imagen

El Museu de la Tècnica de Manresa acollirà del 13 al 16 d’abril la 23a edició de la Fira de l’Estudiant, un espai d’informació i d’orientació acadèmica i professional pensat especialment per a l’alumnat de secundària del Bages, Berguedà i Solsonès que han de prendre decisions en relació als seus estudis i al seu futur laboral, així com també per als tutors i les famílies que els han d’ajudar a prendre-les. L’edició d’enguany preveu que més de 3.000 estudiants de la Catalunya Central passaran pels estands de la Fira.

Els detalls d’aquest edició han estat presentat avui al Museu de la Tècnica pel coordinador dels Serveis Territorials a la Catalunya Central, Antoni Cornudella; el regidor d’ Ensenyament i Uni versitats de l’Ajuntament de Manresa, Antoni Llobet; la consellera comarcal d’Ensenyament del Consell Comarcal del Bages, Sònia Díaz; i el representant de la Fundació Lacetània, Jaume Barniol.

Cornudella ha valorat de forma molt positiva la celebració d’una Fira “en la qual fa sis mesos que estem treballant i que cada cop està més consolidada en el territori i també molt arrelada en l’activitat quotidiana dels centres educatius”. El director del Serveis Territorials ha agraït el treball i el suport de tots els centres i entitats que hi col·laboren i ha volgut destacar “un element no tangible que és la generositat de molts professionals que posen tot el seu saber i el seu temps perquè la Fira sigui un èxit”. Entre els novetats d’aquest any, Cornudella ha destacat “el salt qualitatiu dels cicles formatius duals ja que durant el proper curs se n’impartiran 20, set més que aquest darrer curs”.

Per la seva part, Antoni Llobet ha tingut paraules de “reconeixement” a persones, centres i institucions que “tots junts aconsegueixen unir les peces per donar visibilitat a una Fira que permet a Manresa exercir el rol de capitalitat”. El regidor d’Ensenyament ha ressaltat que aquest certamen és important perquè dóna a conèixer l’oferta educativa postobligatòria i permet que tots els centres educatius del territori se’n beneficiïn”. Llobet ha afegit que la Fira “és útil gràcies a la tasca orientadora dels diferents centres educatius”.

Al seu torn, Sònia Díaz ha explicat que el Consell Comarcal de Bages facilitarà el transport a 1.109 alumnes, amb 22 busos a la seva disposició, de centres educatius de la comarca p erquè puguin assistir a la Fira de l’Estudiant i ha afegit que, com l’any passat, s’han editat 3.500 guies informatives per a l’alumnat i públic en general que visiti les instal·lacions. Díaz ha volgut ressaltar la voluntat d’aquest edició de donar a conèixer molt més bé el Servei de Mobilitat Internacional.

Finalment, Jaume Barniol s’ha fet ressò de la participació de la Fundació Lacetània en la coordinació dels aspectes econòmics de la Fira i la voluntat d’aquest certamen de “donar impuls i donar a conèixer l’oferta de Formació Professional, que és àmplia i adaptada al que necessita el territori”. Com a novetat, Barniol ha destacat els dos cicles duals que s’impartiran el curs vinent “als Institut Mig-Món (Súria) i Llobregat (Sallent)”.

Fira d’especial interès per l’alumnat de 4t. d’ESO

Els continguts de la Fira de l’Estudiant són d’especial interès per l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat, cicles formatius i programes adreçats a alumnes que no superin l’ESO. Així mateix, la visita també pot ser molt adequada per aquell alumnat que vulgui canviar d’estudis i per aquelles persones que vulguin retornar al sistema educatiu des del món laboral.

Durant aquests dies els joves podran trobar a la Fira informació i orientació personalitzada sobre els diversos itineraris formatius al seu abast, així com una mostra específica de l’oferta de Cicles formatius de grau mitjà i superior de les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès i de l’oferta universitària de la ciutat de Manresa.

El Museu de la T& egrave;cnica estarà obert els 4 dies de Fira amb el següent horari: de 9 a 14 h. (dilluns,dimarts,dimecres i dijous) i de 15 a 19 h. (dilluns,dimarts i dijous). La Fira de l’Estudiant tindran el seu colofó amb la Jornada de portes obertes del Campus Universitari de Manresa, que se celebrarà el dissabte 18 d’abril, de les 10 a les 14h.

Estands i espais d’informació

La nova edició de la Fira comptarà amb 20 estands amb les diferents ofertes formatives de centres d’ensenyament del Bages, Berguedà i Solsonès. Els centres que presentaran la seva oferta són: Cicles Formatius del Solsonès, Christabel, El Berguedà, Escola Agrària de Manresa, Escola d’Art de Manresa, Escola Diocesana de Navàs, Escola d’Estètica Anna Flores, Escola Joviat, Escola Montserrat, UPC - Manresa, Fundació Ampans -CEE Jeroni de Moragas, Fundació Universitària del Bages, Institut Castellet, Institut Guillem Catà, Institut Lacetània, Institut Llobregat- Institut Mig-món, Instituts Lluís de Peguera, Pere Fontdevila i Gerbert d’Aurillac, Institut Moianès, Institut Quercus i Universitat Oberta de Catalunya.

El Campus Universitari a Manresa també tindrà el seu espai d’informació en el qual es donarà a conèixer els estudis que s’imparteixen a UManresa-Uvic-UCC (FUB), UPC- Manresa i la UOC.

A més a més el certamen tindrà sis espais d’Orientació Individual -cabines d’atenció individualitzada- i un espai d’Informació General, amb 4 taulells que informaran dels programes per a la Formació i Inserció, de Batxillerat i Estudis universitaris; de Formació Professional: Cicles formatius (inicials, artí ;stics, esportius) i ServeiFP (assessorament i reconeixement de l’experiència laboral), Formació de persones adultes, beques i mobilitat internacional.

En aquesta edició, la Fira tindrà dos espais d’acollida i circuit de visita, un espai d’Informació general, redistribució de les àrees d’atenció al públic i un espai d’orientació individual que compta amb més cabines.

Hi tornarà a haver un àmbit universitari (Campus Universitari a Manresa + Taulell de Batxillerat i Universitats -Espai d’Informació General-), l’atenció a visites concertades d’un centenar de grups d’alumnes del Bages, Berguedà, Solsonès, Calaf i Castellterçol així com un increment del patrocini i col•laboració extern privat.

En relació a les novetats en l’àmbit educatiu, en aquesta edició es presentaran els nous cicles formatius de Formació professional Inicial, d’Arts plàstiques i disseny i ensenyaments esportius, la formació professional Dual i Estudis de Programes per a la Formació i Inserció.

Activitats complementàries

La 23a Fira de l’Estudiant, amb la voluntat d’oferir a l’alumnat d’estudis postobligatoris una informació i una orientació que complementi la visita ordinària a l’espai de la Fira de l’Estudiant, ha programat un conjunt de vuit activitats, entre les quals cada alumne n’escollirà una.

Amb aquestes activitats, amb enfocaments diferents i complementaris, es pretén facilitar a l’alumne un seguit d’eines personals que li faciliti la presa de decisions a l’hora de decidir el seu itinerari acadèmic. Hi ha activit ats on s’informa sobre estudis concrets, n’hi ha que proporcionen eines i recursos per ajudar a fer una bona selecció d’estudis i, finalment, n’hi ha en què es potencien les actituds i els valors imprescindibles aplicables tant en l’àmbit acadèmic com professional i personal.

Programa:

1. Assessorament en mobilitat internacional: el món a les teves mans

A càrrec de Nexes Interculturals de Joves per Europa
Xerrada col·loqui
S’informarà sobre estudis, projectes europeus, feina, voluntariat, turisme alternatiu, aspectes transversals (visats, prestació d’atur, seguretat social, impostos, DNI, visats, etc.)

• 2. Emprendre és

A càrrec de Maria Batet
Taller
A partir d’exemples de casos reals de joves emprenedors reflexionare m sobre què vol dir això de l’emprenedoria. En aquesta sessió constatarem la importància de la creativitat en la realització de projectes personals, acadèmics i professionals.

• 3. El Grau Superior. Una opció d’èxit

A càrrec de Fundació Lacetània. (Coordinació)
Exposició de les diferents possibilitats, itineraris formatius i sortides professionals que presenten els cicles formatius de grau superior, amb la intervenció de professors, alumnes i representants empresarials.

• 4. VIU les teves decisions

A càrrec de Charo Hesse (Niu de projectes)
Taller
Experiència vivencial en què, mitjançant jocs i eines molt útils, s’explorarà la pròpia intuïció respecte a la presa de decisions en els estudis.

•< strong> 5. Identifica la teva missió a la vida per donar sentit a la teva carrera

A càrrec d’Hèctor Verdú Martí
Taller
A partir d’una dinàmica desafiant es convida els participants a explorar i descobrir les seves motivacions professionals d’acord amb els seus interessos i valors, més enllà dels diners. S’hi remarcarà la importància de conèixer el propòsit vital en un mercat laboral canviant i líquid.

6. Sóc una persona creativa?

A càrrec de la FUB (Coordinació)
Taller
Sóc una persona creativa? Es pot educar la possibilitat de construir alguna cosa nova barrejant allò que imaginem amb allò que sabem? Puc treballar per augmentar la meva creativitat? A partir d’una proposta pràctica molt senzilla podràs veure co m vas de creativitat ara mateix i valorar diferents aspectes a tenir en compte si el que vols és limitar-la.

• 7. El repte de definir el projecte professional

A càrrec d’Educaweb
Xerrada col·loqui
Tractarà sobre els criteris a l’hora de decidir una tria acadèmica encertada i es parlarà sobre els condicionants que poden afectar-la. S’exposaran les diferents opcions d’estudi posteriors al batxillerat i FP, es resoldran els dubtes que es tinguin a propòsit dels itineraris acadèmics i es facilitaran les fonts d’informació actualitzades per dur a terme la recerca d’informació. Al final hi haurà un breu col·loqui per resoldre dubtes.

8. Fes el cafè amb...

A càrrec del Campus Universitari de Manresa (Coordinació)
Xerrades amb estudia nts de diferents graus del Campus Universitari de Manresa.
Un espai d’orientació personalitzada on podràs resoldre dubtes sobre els graus que t’interessin.

A més a més, dins les activitats paral·leles de la Fira, el proper 13 d’abril a les 10’00h, a l’Oficina Jove del Bages (Espai Joan Amades), es farà la xerrada “Sóc artista”, a càrrec de Quim Moya.

Per a més informació sobre les activitats complementàries de la Fira de l’Estudiant, podeu consultar el web www.firaestudiant.cat o posar-vos en contacte amb:

- Servei Educatiu del Bages (93 872 71 42)
- Oficina Jove del Bages (93 877 13 60)
- Secció d’Ensenyament de l’Ajuntament de Manresa (93 878 23 00)

Impuls i organització de la Fira

La Fira de l'Estudiant de Manresa està impu lsada pels Serveis Territorials d’Ensenyament a la Catalunya Central, l'Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages, Berguedà i Solsonès i la Fundació Lacetània, i constitueixen la Comissió Institucional de la Fira de l’Estudiant.

L’organització tècnica de la Fira està a càrrec de la Comissió organitzadora formada pel Servei Educatiu del Bages, Coordinació territorial d’Ensenyaments professionals (SSTT Catalunya Central,) Assistents Socials AMPA’s d’Instituts de Manresa, Fundació Lacetània (en representació dels centres públics), Secció d’Ensenyament (Ajuntament de Manresa), Servei Comarcal de Joventut (Consell Comarcal del Bages), Punts d’informació juvenil del Bages, Escola Joviat (en representació dels centres privats), Coordinació territorial d’Adults (SSTT Catalunya Central), Servei Educatiu del Berguedà i Servei Educatiu del Solsonès

La Fira compta amb el patrocini de les empreses Sagalés S.A., Sobrerroca, Iberpotash i Remsa, i amb la col·laboració de: Abacus, Diputació de Barcelona i Ecopràctica.


Documents relacionats

  • imagen