La campanya "Per cada mina una flor" i el documental sobre Arcadi Oliveres, plats forts de la jornada de portes obertes a la Casa Flors Sirera

A més del documental que porta per títol “Mai es tant fosc” i el col·loqui posterior amb el seu protagonista, també s’han organitzat altres activitats com un conta contes, un berenar de comerç just, una exposició fotogràfica sobre el infants del Sàhara, etc.

imagen

Aquest dissabte 18 d'abril a partir de les 5 de la tarda se celebra, com cada any el mes d’abril, una jornada de portes obertes a la Casa per la Pau i Solidaritat Flors Sirera (c. Saleses, 10) per commemorar l’aniversari de l’entitat. L’efemèride clausura la campanya “Per cada mina, una flor” i per aquest motiu s’han organitzat tot un seguit d’activitats adreçades a tots els públics.

Enguany la jornada de portes obertes, que té per objectiu principal donar a conèixer el treball d’entitats i institucions en relació a la Cultura de la Pau i l’Educació en valors, compta amb dos testimonis importants i complementaris per posar exemples de com es pot treballar per a un món millor. D’una banda, es mostrarà tota la tasca realitzada en el marc de la campanya “Per cada mina, una flor” i per l’altra s’estrenarà a Manresa el docume ntal “Mai és tan fosc”.

Estrena del documental “Mai és tan fosc”

El documental, signat per la barcelonina Èrika Sánchez “, el presentarà el propi Arcadi Oliveres i es basa en el compromís i testimoni d’aquest activista en la defensa de relacions més justes, tant en l’àmbit social com en el context internacional.

La pel·lícula mostra el dia a dia d’Oliveres i repassa la seva trajectòria des de les lluites estudiantils antifranquistes, els moviments antiglobalització, el treball a Justícia i Pau, la creació del Fòrum Social Mundial i el moviment dels indignats.

La filmació és una mostra del treball complementari que es pot realitzar des de diferents vessants, ja que s’ha realitzat gràcies a aportacions personals - a través de plataformes de finan&cc edil;ament col·lectiu- i d’institucions com Justícia i pau, Universitat Autònoma de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació, entre d’altres. Posteriorment es farà un col·loqui.

Clausura de la campanya “Per cada mina una flor”

Durant la primera franja de la tarda, i després d’un any de treball, es tancarà la campanya “Per cada mina, una flor”. Aquesta a campanya internacional és fruit del treball d’activistes sahrauís per defensar una resolució pacífica del conflicte que manté, des de fa quasi 40 anys, la població sahrauí als campaments de refugiats del desert algerià.

Més enllà de les difícils condicions de vida, la campanya denuncia l’existència de més de 7 milions de mines antipersona al voltant del mur m&e acute;s llarg del món: el mur del Sàhara Occidental de 2.700 km. Vint-i-tres municipis a tot el món han elaborat flors per demanar a les institucions competents que desminin la zona. Les flors van arribant al Sàhara com a mostra de suport a la població.

A Manresa més de vint col·lectius diferents han confeccionat flors. Durant la tarda de portes obertes es podrà contemplar un gran jardí format per les flors elaborades en suport a aquesta acció per la pau

Per completar la cloenda es comptarà amb la participació de l’ACAPS Wilaia Alt Penedès que palesarà la cultura sahrauí a través del conte contes “Les flors del Sàhara” i de l’exposició “Infants sahrauís-Infants refugiats”. Aquesta mostra fotogràfica reflecteix la vida quotidiana als campaments de refugiats, els sentiments i l ’esperança dels infants sahrauís. Les imatges tenen el valor afegit de recollir l’ intercanvi entre joves sahrauís i de Vilafranca del Penedès.

Altres activitats que podran gaudir els assistents a l’acte són un berenar amb productes de comerç just i un tast de plats interculturals que oferiran algunes de les trenta entitats que realitzen habitualment activitats a la Casa Flors Sirera.

Conèixer de prop el treball de la Casa Flors Sirera

A més de les activitats que es realitzaran durant la tarda, els assistents podran conèixer més de prop les actuacions que es promouen des de la Casa Flors Sirera, així com els materials de sensibilització ciutadana que s’ofereixen tant a centres educatius, com a barris, ONGD i a d’ altres iniciatives d’interès social.

La Casa Flors Sirera desenvolupa la seva tasca gràcies al treball conjunt de l’Ajuntament i les entitats agrupades al Consell Municipal de Solidaritat. Aquest projecte forma part del Pla de sensibilització ciutadana que es porta a terme al municipi amb el suport del Diputació de Barcelona.

El fil conductor de les activitats de sensibilització i educació en valors durant el 2015 es centra en el símbol dels “murs” que es poden sentir tant a la pròpia societat com en el context internacional. A través de les activitats realitzades en el marc del pla, s’ha donat a conèixer la situació que viu la població civil que pateix murs físics (Sàhara, Palestina, murs a la mediterrània...) o bé altres tipus de “murs” que colpegen amb força: conflictes bèl·lics, accés a l’educació, llibertat d’expressió...

Les acti vitats del Pla inclouen també una mirada constructiva: bones pràctiques i projectes de diferents col·lectius i institucions que estan treballant per millorar el compliment dels drets humans en tots els àmbits.

Programa de la Jornada de portes obertes

Exposició fotogràfica infants del Sàhara i mostra de jardins de Pau

17.30 h Conta contes “Les Flors del Sàhara” amb ACAPS Alt Penedès
18.30 h Berenar de comerç just
18.45 h Documental “Mai és tan fosc” i col·loqui amb Arcadi Oliveres
21.00 h Tastet de productes interculturals

Documents relacionats

  • imagen