L'Ajuntament de Manresa presenta el pla d'actuació de seguretat a l'arbrat de la Font dels Capellans

El pla preveu la tala urgent de 22 arbres que presenten problemes de seguretat i de salut per a les persones i la plantació a mig termini d’altres exemplars més adequats i més allunyats dels habitatges.


imagen

L’Ajuntament de Manresa ha presentat avui el pla d'actuació per a l'arbrat de la Font dels Capellans que preveu una tala imminent d’un total de 22 arbres que presenten problemes de seguretat per a les persones. Aquest pla preveu a mig i llarg termini la seva substitució progressiva per d’altres exemplars més adequats per a la salut de les persones i més ben ubicats i allunyats dels habitatges. 

El pla d’actuació ha estat presentat avui pel regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta; i pel president de l’Associació de Veïns de la Font dels Capellans, Josep Rueda. 

Serracanta ha assegurat que aquesta actuació respon “a la preocupació derivada arran d’una caiguda d’un arbre de grans dimensions el 2012 i després de rebre el diagnòstic d’un informe tècnic que alertava de la necessitat de prendre decisions davant la situació d’aquest arbrat”. El regidor ha reconegut que “és una actuació que no ens agrada perquè nosaltres defensem l’arbrat de tota la nostra ciutat, si bé la nostra obligació també és gestionar i evitar problemes als ciutadans”. Tot i això, Serracanta ha assegurat que “s’aniran substituint aquests exemplars per altres espècies més adequades i en una ubicació més òptima”. 

Per la seva part, Josep Rueda, ha assegurat també “que des de l’associació no ens agrada tallar els arbres, ni molt menys, però cal actuar amb responsabilitat si aquests arbres no són segurs”. Rueda ha explicat que “aquests arbres es van plantar fa uns quaranta anys sense massa criteri, han crescut molt, les arrels aixequen voreres i tenen perill de caure com va passar un arbre de grans dimensions que podria haver fer molt mal si hagués caigut en una altre direcció”. Malgrat tot, Rueda ha manifestat que des del barri es defensa el lema “arbre tallat, arbre plantat” i ha afegit “ que tallaran aquests arbres per seguretat i amb un informe tècnic, però en cap cas s’obre la veda per anar tallant arbres sense un criteri prou justificat”. 

Un informe tècnic alerta del perill 

Amb aquesta actuació amb l’arbrat del barri de la Font dels Capellans s’intenta donar resposta a una sèrie de problemes que s'han anat accentuant amb el pas del temps. Els problemes es va iniciar arran de la caiguda d’un exemplar de grans de grans dimensions el 29 de setembre de 2012. Després d’aquest incident, l’Ajuntament va encarregar un informe sobre la seguretat de diferents arbres del barri al biòleg Josep Selga. L’informe determinava que de tot l'arbrat estudiat hi havia 17 arbres que presentaven un risc elevat per la seguretat o que no eren viables per la seva ubicació i recomanava la tala de tots aquests arbres. 

A més, el barri hi ha gran quantitat de pollancres ( Populus x Canadiensis ), uns arbres que quan floreixen produeixen una gran quantitat de “cotonet” que és molt molest per a les persones. Per evitar això des de fa molts anys aquests arbres es poden dràsticament per evitar aquest cotonet, amb la qual cosa al cap dels anys els arbres acumulen ferides i podridures que fan que siguin poc segurs. També, com a conseqüència d'aquestes podes, s'incrementa molt la presència de plagues als arbres, que cal tractar amb productes químics. La densitat de plantació d'aquests arbres de gran port és en molts punts excessivament elevada. 

Davant aquests fets i les queixes d'alguns veïns que sol·liciten solucions perquè manifesten que tenen els arbres massa a prop dels seus habitatges i els molesten, ja sigui perquè els tapen la visibilitat o perquè són al·lèrgics al pol·len. 

L’actuació més urgent ja ha començat

Per solucionar aquests problemes, el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Manresa, d’acord amb l’Associació de Veïns de la Font dels Capellans, ha posat en marxa aquest pla d’actuació que s’anirà aplicant de forma successiva els propers anys amb l’objectiu d’eliminar els riscos, les molèsties i la substitució progressiva per espècies més adequades i millor ubicades. 

Les actuacions més urgents són la tala de les 17 unitats d'arbres perillosos ( 15 populus alba i 2 cedres ) que es van determinar en l'informe tècnic del biolèg Josep Selga; la tala d'un pollancre de grans dimensions situat darrera el lineal 17 que es a tocar d'una veïna que té asma; i la tala de 4 unitats de pollancre que presenten greus alteracions o que estan plantats massa junts. Aquests darrers estan situats darrera els lineals 16 i 17. 

Com a mesura de sostenibilitat mediambiental i pràctica habitual en la poda de l'arbrat viaries farà el triturat “in situ” del brancatge resultant dels arbres que es substitueixen i reutilitzarà com a adob natural en espais verds de la ciutat. 

Actuacions a mig termini i llarg termini 

El pla d’actuació preveu per aquest hivern la plantació de 3 unitats de Fraxinus angustifolia “Raywood” darrera la torre 5, en substitució dels tres Populus alba que s'han de talar -es buscarà una ubicació més apartada de les cases-; i la plantació de 2 unitats de Fraxinus angustifolia “Raywood” a la plaça de la Pau, en substitució dels populus alba que s'han de talar. 

El mateix pla preveu per als propers anys la eliminació anual de 5 a 7 arbres que per la seva espècie, situació o estat es determini com a prioritaris així com la plantació anual de 3 a 5 arbres nous, buscant l'espècie, el lloc i el marc de plantació adequats en cada cas. 

Documents relacionats

  • imagen