121.914 persones de les Comarques Centrals que no tenien el català com a llengua inicial, el saben parlar actualment

Aquest migdia s’han donat a conèixer els resultats l’Enquesta d’usos lingüístics del 2013 a les Comarques Centrals amb la presència de la tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich. 

imagen

El coneixement de la llengua catalana ha augmentat en els últims anys a les Comarques Centrals pel que fa a les habilitats de parlar i llegir. Un total de 121.914 persones d’aquest àmbit territorial que no el tenien com a llengua inicial quan eren petits, el saben parlar.

Aquesta és una de les dades més rellevants de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població 2013 sobre l’àmbit de les Comarques Centrals, que s’ha presentat avui al CentreCultural el Casino de Manresa, amb la presència de la tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich; la directora del Serveis Territorials deCulturaala CatalunyaCentral, Maria Àngels Blasco; la subdirectora general de Política Lingüística, Marta Xirinacs; i el responsable d’Estudis i indicadors dela DireccióGeneralde Política Lingüística, Joan Solé.

La mostra estadística a les Comarques Centrals ha estat de 549 persones de més de 15 anys. S’ha aplicat a la nova demarcació territorial que inclou les comarques del Bages, Berguedà, Osona, Solsonès i 8 municipis d’Anoia (Calaf, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, els Prats de Rei, Pujalt, Sant Martí Sesgueioles, Sant Pere Sallavinera i Veciana).

La major part de la població adulta de les Comarques Centrals entén, llegeix, parla i escriu en català en proporcions més altres que el conjunt de Catalunya. En nombres absoluts, de les 326.300 persones de més de 15 anys, n’hi ha 314.952 que entenen el català, 293.057 que el saben parlar, 290.131 que el saben llegir i 242.198 que el saben escriure.

El nombre de persones que tenen el català com a llengua habitual i d’identificació supera els que la tenen com a llengua inicial. El 49,1% té el català com a llengua incial i el 63% la té com a habitual, fet que suposa un augment de 13,9%. A banda del català i el castella, hi ha 31.000 ciutadans de les Comarques Centrals que tenen altres llengües com a inicials. En aquest cas la meitat adopten el català i/0 el castellà com a llengües habituals.

A les Comarques Centrals el català creix tant per la transmissió entre pares i fills com pel fet que hi ha 54.763 persones que, sol o compartit amb el castellà, l’han adoptat com a llengua habitual tot i que no era la llengua inicial, és a dir, en què van aprendre a parlar.

El 63% de la població de les Comarques Centrals té el català com a llengua habitual, el 25% té com a llengua habitual el castellà, i un 6,2% té com a habituals ambdues llengües.

El percentatge d'ús del català com a llengua habitual a les Comarques Centrals (63%) se situa per sobre la mitjana catalana i només és superat per les Terres de l'Ebre (73,8%). Per sota queden els àmbits de Ponent (61,9%) i Alt Pirineu i Aran (61,3%), les comarques gironines, amb el percentatge del 51,5%, el Camp de Tarragona, amb el 38,6%, el Penedès amb el 35,5% i el Metropolità de Barcelona amb el 27,8%. En aquests àmbits, el castellà és la llengua habitual de la majoria de la població.

Pel que fa als usos lingüístics en els 7 àmbits de consum i serveis analitzats, els ciutadans de les Comarques Centrals usen majoritàriament el català. Així, l'ús del català se situa a l'entorn del 70% en els àmbits de l'Administració local, Administració de la Generalitat, bancs, personal mèdic i petit comerç. En els àmbits del gran comerç i l'Administració de l'Estat, el percentatge és a l'entorn del 60%.

Documents relacionats

  • imagen