Manresa celebrarà aquest dissabte la 9a Marató de donació de sang

Sota l’eslògan “Comparteix la teva sang!”, la Marató de Donació de Sang pretén ser una gran jornada festiva amb activitats lúdiques paral·leles que s’afegiran a la celebració de l’ExpoBages i Fira de l’Ascensió. L’etiqueta #MSangManresa difondrà l’esdeveniment a les xarxes socials.

imagen

El proper dissabte 23 de maig, de 10 a 22h, al Casino, Manresa acull una nova edició de la Marató de donació de sang. La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la implicació de l’Ajuntament de Manresa, l’Associació de Donants de Sang del Bages i la Fundació Althaia.

Els detalls de la nova jornada han estat presentats aquest migdia per la regidora de Sanitat de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich; pel director del Banc de Sang i Teixits de la Catalunya Central, Ramon Salinas; el doctor Ignasi Carrasco, de la Fundació Althaia; i Khaled Khatib, del Banc de Sang i Teixits de la Catalunya Central.  

Amb l’eslògan “Comparteix la teva sang!”, el municipi espera assolir un nou rècord de donants. En l’anterior Marató, l’any passat, es va aconseguir una participació de 240 donants. Enguany, l’objectiu és superar-ne aquesta xifra.

La Marató vol convertir la donació de sang en una gran jornada festiva que es reforçarà amb la celebració a Manresa de l’ExpoBages i Fira de l’Ascensió. Per això hi participen entitats, institucions, empreses i particular s que donen suport i s’impliquen organitzant un seguit d’activitats lúdiques durant tota la jornada. Al llarg d’aquests dies s’està implicant el teixit associatiu i empresarial del municipi i rodalies.

A més a més, aquest any a través de l’etiqueta #MSangManresa es vol estendre la presència de la Marató a les xarxes socials.

La Marató vol sensibilitzar sobre la importància de donar sang com un hàbit i aconseguir nous donants per estendre aquesta pràctica entre el màxim nombre de ciutadans. Cal tenir en compte que cada dia calen 1.000 donacions a Catalunya per atendre les necessitats dels malalts.

Enguany la campanya ha adreçat el seu missatge de forma especial cap els joves amb el lema "Donar sang et fa més gran". Així mateix, el Banc de Sang, amb la col·laboració de la Federació Catalana de Donants de Sang, han fet una distribució massiva de bosses de paper per als forns de pa de la ciutat, amb l'objectiu de sensibilitzar de la importància de les donacions de sang.   


PROGRAMA D’ACTIVITATS

10:00h Inici de la Marató

11:00h Acte d’autoritats de la Marató
Durant el dia: Fruita fresca per a tots els donants (Fundació Ametller)

11:00-13:00h
Suc de taronja i vals regal per a tots els donants (McDonald’s Manresa)

Taller infantil: "Fes-te mosso a la Marató" (Mossos d'Esquadra)

11:00-12:00h Taller infantil "Fes-te policia a la Marató" (Policia Local de Manresa)

11:30h Actuació de ball (Gimnàs Studio Dance)

18:00-20:00h Suc de taronja i vals regal per a tots els donants (McDonald’s Manresa)

18:30h Actuació de ball (Esbart Manresà de Dansaires de L’ACB).

Sorteig

• Sorteig de dos vals per un hora de pista de pàdel (Tot Pàdel)
• Sorteig de dos dinars menú diari per a dues persones (Braseria del Pàdel)
• Sorteig d'un dinar menú diari per a dues persones (Diesa Restauració)
• Sorteig d'una bossa de viatge i/ó similar (Viatges Masanés)
• Sorteig d'una panera d’embotits i productes varis de la terra manresana (Mercat Municipal Puigmercadal)

Serveis

• Refrigeri atractiu (Forn Cabrianes, Forn de pa Portabella, Forn Jorba, Forn Pep...)
• Espai atractiu i condicionat (espai agradable...)
• Marcador electrònic (temps i núm. de donants)
• I altres actuacions Donar sang, un hàbit cívic

Donar sang, un hàbit cívic

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que ti ngui bona salut i que compleixi les següents condicions:

• I altres actuacions Donar sang, un hàbit cívic
• Tenir més de 18 anys
• Pesar 50 quilos o més
• En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Dades sobre la donació

• Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia
• La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers
• De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma
• Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.
• Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Des del BST es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.

Les Maratons a Catalunya

Des de 2002, el BST organitza maratons de donació de sang per tot Catalunya. Cada any se’n fan unes 60. S’hi involucra tot el teixit associatiu i les institucions dels municipis amb l’objectiu d’afavorir la conscienciació d e la necessitat de donar sang.

Les maratons volen fer viure l’hàbit de la donació de sang com una festa familiar i cívica, de compromís social. Gràcies a la mobilització, es poden duplicar o fins i tot triplicar les donacions recollides en una campanya habitual. Des de l’inici de les maratons, més de 110.000 persones s’han solidaritzat activament amb la donació de sang.

El Banc de Sang i Teixits

BST és l’empresa pública responsable de subministrar sang suficient i de qualitat per atendre totes les necessitats dels malalts de Catalunya. Per poder disposar de la sang necessària, el BST organitza campanyes de donació de sang per tot el territori. Cada setmana, organitza una mitjana de 60 campanyes de donació. A més, disposa de centres de donació als principals hospitals del país.

La col3laboració per la Marató continua oberta per totes aquelles persones i entitats que vulguin participar-hi, ja sigui aportant idees, ajudant a la difusió o preparant activitats. Per fer-ho, cal contactar al telèfon 93 805 00 68 o per correu electrònic: jmplanella@nadark.com.

Documents relacionats

  • imagen