La Plana de l'Om acull aquest cap de setmana Tastets de cultura popular de Manresa en el marc d'Expobages

Aquest dissabte i diumenge, a La Plana de l'Om, hi haurà una exposició i actuació de les figures de la imatgeria de Manresa  i màster class de les Músiques del Correfoc amb la Quants Band

Per donar a conèixer el patrimoni festiu de Manresa a tots els visitants de l'Expobages, i en el marc de La Plana de l'Om, on tindran estand les empreses vinculades al sector turístic de la ciutat i comarca, aquest cap de setmana s'ha programat l'exposició de les figures de la imatgeria dins la sala La Plana així com diverses actuacions dels diferents conjunts de les figures i una màster class amb la Quants Band sobre un parell de peces de les Músiques del Correfoc.

Les activitats també estan pensades per donar visibilitat a les entitats que gestionen aquest patrimoni i la tasca que fan. Aquestes entitats tindran estand propi a la mateixa plaça per donar-se a conèixer al públic en general i per afavorir que la gent s'apunti a aquestes propostes culturals i associatives per enfortir el teixit social de la ciutat.

La participació a l'ExpoBages ha estat possible gràcies a la iniciativa de Carles Jódar, membre de Bages Impuls, i per la col·laboració entre les regidories deCultura i Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Manresa i, sobretot, gràcies a la col·laboració activa de les entitats implicades en la gestió d'aquest patrimoni festiu i cultural de la ciutat: la Quants Band, Xàdiga Taller de festes i els Tabalers de Xàldiga, els Geganters de Manresa i els seus grallers i els Cavallets de Manresa de l'Agrupació Cultural del Bages.

Màster class de Les Músiques del Correfoc:

Com a activitat inicial, i per donar a conèixer les Músiques del Correfoc de Manresa, es proposa fer una activitat pública i compartida oberta a tots els músics o estudiants de música que vulguin participar-hi: el dissabte a les 11h del matí, a La Plana de l'Om, es farà una master class amb un concert final on els estudiants de música podran ser els protagonistes. 

Els músics de la Quants Band, la formació que ha promogut la difusió de les Músiques del Correfoc i les interpreta ala Mostra durant la Festa Major, oferiran els seus coneixements a tothom que vulgui participar i ensenyaran a tocar dues de les peces més conegudes: La Marxa del Correfoc i Vacances. Al final d'aquesta classe, es farà un concert de les dues peces amb tots els participants.

En el darrer any s'ha editat un nou CD de les Músiques del Correfoc i també se n'han preparat les partitures i s'han penjat a la xarxa, uns recursos que contribueixen a donar a conèixer el patrimoni festiu i musical de la ciutat. Així, les Músiques del Correfoc de Manresa, composades pels músics Lluís Toran i Lluís Sarró, s'han fixat en la versió més fidel a les composicions originals però actualitzades en un nou enregistrament sonor i en un llibre de partitures adaptat als diferents instruments. Tot aquest material es troba a: www.manresa.cat/musiquesdelcorrefoc

La tasca de registrar les Músiques del Correfoc ha estat possible gràcies a la cessió dels drets que van fer els seus compositors i a la dedicació de la Quants Band, encapçalada per Miquel Vilalta, amb la col·laboració dels Tabalers de Xàldiga i de Kay Studios. L'adaptació de les músiques en partitures per a tots els instruments ha estat feta per Jordi González Marquès.

L'objectiu principal de tota aquesta tasca és fixar les músiques i posar-les a l'abast de tothom, músics professionals, estudiants o bé autodidactes, per tal que puguin interpretar aquestes peces, ben conegudes per tots, sobretot els més joves, i que ja formen part indissociable del patrimoni festiu de Manresa.

Exposició i actuació de la imatgeria de Manresa

Dissabte matí, a partir de les 11, i fins diumenge al vespre, es podrà visitar ja l'exposició de les figures del Conjunt geganter, del Correfoc i els Cavallets de Manresa ala Sala La Plana. Els horaris de l'exposició són d'11 a 14h i de 17 a 20h els dos dies.

I al llarg del cap de setmana hi haurà diverses actuacions de la imatgeria a La Plana de l'Om, on les figures més emblemàtiques faran els seus balls acompanyats de la seva música pròpia interpretada per la mateixa Quants Band i pels grallers dels Geganters de Manresa. També actuaran els Tabalers de Xàldiga.

Programa:

TASTETS DE CULTURA POPULAR A LA PLANA DE L’OM

Mostra d’entitats de cultura popular de Manresa

Dissabte, 23 i diumenge 24 de maig

 De 11.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.00h

Exposició de les figures de la imatgeria de Manresa

Espai La Plana de l’Om

Dissabte, dia 23 de maig

10.00 h

Cercavila del conjunt geganter: Pubilla i Hereu, Gegantons, Nans i Lleó

Recorregut: local de l’entitat Geganters de Manresa (Casa Caritat),  c. de l’Hospital, c. de sant Andreu, c. de Sobrerroca, Plaça Major, c. de Sant Miquel i La Plana de l’Om

A càrrec de: Geganters de Manresa

11.00 h

Master class de les Músiques del Correfoc de Manresa

Lloc: La Plana de l’Om

A càrrec de: Quants Band i Escoles de música de Manresa i comarca

13.00 h

Ballada del bestiari del Correfoc: La Víbria, el Drac, la Gàrgola i la Tremenda

Lloc: La Plana de l’Om

A càrrec de: Xàldiga Taller de Festa i Quants Band

18.00 h

Tabalada

Recorregut: La Plana de l’Om, c. Nou, Plaça de Sant Domènec, c.  del Born, La Plana de l’Om

A càrrec de Tabalers de Xàldiga Taller de Festa

19.00 h

 

Ballada dels Nans

Lloc: La Plana de l’Om

A càrrec de: Geganters de Manresa

Diumenge, dia 24 de maig

 11.00 h

Ballada de la Pubilla i l’Hereu i dels Gegantons

Lloc: La Plana de l’Om

A càrrec de: Geganters de Manresa

13.00 h

 

Ballada del Lleó

Lloc: La Plana de l’Om

A càrrec de Geganters de Manresa

17.00 h

 

Tabalada

Recorregut: La Plana de l’Om, c. Nou, Plaça de Sant Domènec, c. del Born, La Plana de l’Om

A càrrec de: Tabalers de Xàldiga Taller de Festa

18.00 h

 

Ballada dels Cavallets de Sant Jordi

Lloc: La Plana de l’Om

A càrrec de: Cavallets de l’Agrupació Cultural del Bages

19.00 h

 

Ballada del bestiari del Correfoc: La Víbria, el Drac, la Gàrgola i la Tremenda

Lloc: La Plana de l’Om

A càrrec de: Xàldiga Taller de Festa i Quants Band

20.00 h

 

Cercavila del conjunt geganter: Pubilla i hereu, Gegantons, Nans i Lleó

Recorregut: la Plana de l’Om, c. de Sant Miquel, Plaça Major, c. de Sobrerroca, c. de Sant Andreu, c. de l’Hospital, local de l’entitat Geganters de Manresa (Casa Caritat)

A càrrec de: Geganters de Manresa