L'alcalde de Manresa reclama més descentralització informativa als mitjans públics durant la inauguració de la nova seu del Col·legi de Periodistes a la Catalunya Central

L’acte de presentació de la nova demarcació s’ha fet aquest vespre aa l’auditori de la Plana de l’Om amb la participació de la degana del Col·legi, Neus Bonet; el president de la demarcació, Gonçal Mazcuñán; el periodista i presentador de TV3, Carles Prats; i Valentí Junyent, que ha tancat l’acte. 

imagen

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha aprofitat la inauguració de la nova demarcació del Col·legi de Periodistes a la Catalunya Central per demanar “una major descentralització informativa”, especialment als mitjans públics catalans, per superar l’actual divisió provincial. 

Valentí Junyent ha fet aquesta petició en el parlament de cloenda de l’acte inaugural que ha tingut lloc aquest vespre a l’auditori de la Plana de l’Om, i en el qual han intervingut també el president de la demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, Gonçal Mazcuñán; el periodista i conductor del TN migdia de TV3, Carles Prats, i la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet.

L’alcalde, que s’ha mostrat satisfet perquè, en la seva opinió, “l’obertura de la demarcació de la Catalunya Central reforça la capitalitat de Manresa en acollir els professionals del Bages, l’Anoia, Osona, el Berguedà, la Cerdanya i el Solsonès”. També ha destacat la generositat dels impulsors de la nova demarcació, que també es presentarà en un acte semblant a Vic i a Igualda, i “el seu tarannà obert i dialogant, que de vegades tant trobem a faltar en els diversos àmbits de la vida política. 

A continuació ha volgut agrair “la sensibilitat territorial del Col·legi de Periodistes de Catalunya”, que té seus a les quatre capitals de província però que també en tenia una a les Terres de l’Ebre i ara obre aquesta nova a la Catalunya Central, abans de reclamar la mateixa sensibilitat als mitjans públics catalans. 

“Potser així –ha dit Valentí Junyent- podríem aconseguir una descentralització informativa real i efectiva, superant la divisió provincial que continua sent l’eix vertebrador de les informacions que ens ofereixen”. Perquè, segons ha afegit, “més enllà de Barcelona i la seva àrea metropolitana hi ha unes realitats molt potents, unes ciutats i uns ciutadans que demanen ser protagonistes del panorama informatiu català en igualtat de condicions i que, sens dubte, ho mereixen”. 

L’alcalde ha tancat amb aquestes paraules l’acte de presentació, que havia estat precedit per un concert de Carles Cases Trio, i que ha obert el president de la nova demarcació, Gonçal Mazcuñán. Mazcuñán s’ha mostrat satisfet perquè “finalment veiem complert un anhel, un desig de fa molts anys” i ha demanat que els professionals de la comunicació facin servir “aquesta nova eina per enfortir el periodisme de proximitat”. 

A continuació, el periodista de TV3 Carles Costa ha respost un seguit de preguntes sobre Europa i sobre les eleccions europees d’aquest diumenge, des de la seva experiència com a corresponsal a Brussel·les. 

Neus Bonet, la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha defensat l’obertura d’aquesta nova demarcació “en un món on tot és líquid” justificant que “el Col·legi no és només un punt on fer-hi tràmits, ha de servir per enfortir el periodisme local i l’ofici” en un context “de crisi en que les empreses desapareixen o es fusionen”. 

Acabat l’acte de presentació, els assistents s’han aplegat a la primera planta de l’edifici de la Plana de l’Om, on l’alcalde, Mazcuñán i Bonet han brindat per “la casa dels periodistes” a la Catalunya Central, la seu de la nova demarcació del Col·legi de Periodistes, que ja acull al seva primera exposició: “Suppaduppa. Toy Photography a la xarxa”. 

Més a prop de les comarques centrals 

La presentació de la nova demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes es farà avui Vic i demà a Igualada. Amb la participació de la de degana, Neus Bonet, i el president de la demarcació, Gonçal Mazcuñán, l’eix dels actes serà també la intervenció de Carles Prats sobre Europa i les eleccions de diumenge.

Fa un any que l'Assemblea del Col·legi de Periodistes de Catalunya, el màxim òrgan de representació col·legial, va donar el vist-i-plau a la creació d'una nova demarcació; la de la Catalunya Central, que s’afegeix a les de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre. 

L'objectiu és apropar als col·legiats i col·legiades de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, la Cerdanya, Osona i el Solsonès, els serveis que ofereix el Col·legi de Periodistes a les quatre demarcacions provincials i a la de les Terres de l’Ebre. 

Els col·legiats de la demarcació van triar Manresa com a seu en una votació i l'Ajuntament de Manresa li ha llogat un espai a l'edifici de la Plana, on hi ha les oficines i l'espai de formació.

Documents relacionats

  • imagen