L'Ajuntament de Manresa lliura la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cultural a títol pòstum als familiars de Ramon Busquet

La distinció, promoguda per l’Associació Amics de la Seu, que va presidir durant 24 anys, vol reconèixer la seva tasca en favor del patrimoni cultural de la ciutat i, sobretot, la consecució de la restauració de la Seu de Manresa.

imagen

El Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa s'ha omplert aquest vespre per acollir l’acte de lliurament dela Medalla de la Ciutat al Mèrit Cultural, a títol pòstum, a Ramon Busquet i Guixè, mort el 2014. La petició va ser promoguda per l’Associació Amics de la Seu, entitat que va presidir Busquet del 1988 al 2012, aconseguint la realització d’importants intervencions en la restauració de la Seu de Manresa.

 

L’acte ha estat presidit per l’alcalde en funcions de Manresa, Valentí Junyent, i ha comptat amb la presència de la vídua de Ramon Busquet, Maria Dolors Arrufat; que ha recollit el reconeixement de mans de l'alcalde; i dels seus fills, Manuel i Ferran, a més d'altres familiars de l'homenatjat. També hi han intervingut la presidenta de l’Assocació Amics dela Seu, Maria Pilar Pla; el filòleg Ramon Carreté, que ha fet una glossa de la biografia de Ramon Busquet; i Manuel Busquet, fill del guardonat.

 

En la primera intervenció de l’acte, Maria Pilar Pla ha fet un repàs de la trajectòria del homenatjat com a president de l’Associació Amics de la Seu de Manresa, i va dir que durant la seva presidència, “les tasques de manteniment i rehabilitació del monument assoliren el màxim relleu”. Va dir que la seva tasca “romandrà en la memòria col·lectiva de moltes generacions de manresans que estimen la Seu”.

 

Tot seguit, Ramon Carreté ha detallat la trajectòria vital de Ramon Busquet, tant des de la vessant personal com professional, aprofundint en la seva implicació en diverses associacions manresanes, ja des de la seva joventut. Ramon Carreté ha qualificat Ramon Busquet com  "un prohom de pedra picada" i l'ha descrit com una “persona molt compromesa, com a manresà, amb la ciutat i amb seu teixit associatiu”.

 

En acabar, el regidor en funcions de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, ha llegit l’acord de la Corporació per a la concessió del guardó, destacant “la decidida aposta de Ramon Busquet per la cultura i més concretament per la preservació del patrimoni artístic i cultural de la basílica de la Seu”.

 

D'aquesta forma, ha assenyalat Calmet, la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cultural vol reconèixer a Ramon Busquet el seu compromís en benefici de la ciutat al llarg de la seva trajectòria personal i professional i la seva important aportació en l’àmbit cultural. Va ser soci del Centre d’Estudis del Bages i dels Amics de l’Art Romànic del Bages, entre d’altres entitats d’àmbit cultural. També va tenir responsabiolitats a la Fundació Caixa Manresa, des d’on es va ocupar dels objectius socials i culturals de la institució.

 

Però sobretot, l’Ajuntament de Manresa ha volgut posar en valor la seva tasca a la presidència de l’Associació Amics de la Seu, entre els anys 1988 i 2012, des d’on va promoure la preservació i recuperació d’un element clau del patrimoni de Manresa, la basílica dela Seu. Ramon Busquet va ser el principal impulsor de la redacció del Pla Director del temple i dels convenis institucionals que han permès avançar en la restauració dela Seu.

 

A continuació, la vídua de Ramon Busquet, Maria Dolors Arrufat, ha rebut la medalla de mans de l'alcalde; i el seu fill Manuel ha pronunciat unes paraules d'agraïment pel reconeixement. Ha afirmat que el seu pare considerava “un deure i una obligació” treballar per la ciutat, perquè “era molt manresà” i ha afegit que havia dut una via marcada “pel compromís amb la ciutat” i que “va fer el que s’havia de fer sense cap ambició personal”.

 

Finalment, Valentí Junyent ha destacat la capacitat “de treballar per la ciutat” de Ramon Busquet, a qui ha definit com "una persona que estimava la seva família, la seva ciutat i el seu país, i que avui seria un activista, un actiu agent dinamitzador”.  Per a l'alcalde, persones com Ramon Busquet, “permeten que la ciutat avanci”. Per això i per què “predicava amb l’exemple”, Manresa ha volgut premiar els seus mèrits extraordinaris i agrair la seva trajectòria.

 

L’actuació de la Capella de Música de la Seu, dirigida per Mireia Subirana, ha tancat l'acte amb la interpretació de dues obres relacionades amb la Seu de Manresa: el Gradual Justus ut palma florebit , amb música de Francisco Escorsell; i els Goigs de la Mare de Déu de l’Alba, amb música de Miquel Augé i text de Josep Portabella.

Documents relacionats

  • imagen