64 alumnes de 4rt d'ESO de Manresa completen la seva formació al programa Laboràlia aquest curs 2014-2015

El proper dimarts 9 de juny  se celebra l’acte de cloenda d’una nova edició del projecte impulsat per l’Ajuntament i l’àrea d’educació de la Diputació de Barcelona, adreçat a alumnes de 4rt d'ESO amb dificultats. L'objectiu és familiaritzant-los amb diferents oficis i que acabin l'educació secundària amb èxit. 

imagen

64 alumnes de 4rt d’ESO de Manresa han finalitzat amb èxit la seva formació al programa Laboràlia corresponent al curs 2014-2015 que està impulsat per l'Ajuntament de Manresa i compta amb el suport de l'Àrea d'Educació de la Diputació de Barcelona. La cloenda d’aquesta edició se celebrarà al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa a les 10 del matí.

L’acte comptarà amb l’assistència de l’Alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el regidor d’Ensenyament de l’Ajuntament de Manresa, Antoni Llobet; i la regidora de Promoció Econòmica, Sílvia Gratacós. També hi seran presents el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Josep Ramírez i un representant dela Diputació de Barcelona, Joan Josep Alonso; així com els alumnes, professors i les persones implicades en el projecte.

La sessió començarà amb una valoració del nou curs, després es lliuraran els diplomes als alumnes participants i posteriorment hi haurà una visita a l'exposició de treballs realitzats durant l’any escolar.

 

Objectius de Laboràlia

Laboràlia és un projecte consolidat de transició escola-treball per a estudiants de 4rt d’ESO dels centres de secundària de Manresa. L’objectiu del programa és que els alumnes que es troben en el darrer curs de l’ensenyament obligatori gràcies a una adaptació curricular, es familiaritzin amb diferents oficis i el mercat laboral, per tal d’assolir l’èxit educatiu, que completin els estudis secundaris i obtinguin el graduat en ESO.

Les activitats formatives que s'han realitzat al llarg del curs escolar s'han estructurat  en 2 blocs: orientació - salut laboral i tastets d'oficis: administratiu-informàtica, perruqueria, decoració-pintura, electricitat, pràctiques, salut i imatge digital.

Les activitats, que es van iniciar el 18 de setembre de 2014 i han finalitzat  el dia 28 de maig de 2015,  s’han realitzat al llarg de tot el curs escolar, els dimarts i dijous de les 10:30 a la 13:30 h.

 

Valoració molt positiva del curs 2014-2015

En aquest curs 2014-2015 han participat a Laboràlia un total de 81 alumnes procedents de 8 centres educatius de Manresa.

S’han impartit un total de 1.536 hores, de tal manera, que cada alumne ha fet 192 hores de classe distribuïdes en tallers que s’han dut a terme en instal·lacions municipals i centres educatius com: aules del CIO, Centres Cívics, local del Gremi  Artesà Comarcal de Perruqueries de Senyores i Estètica del Bages i Escola d’Art de Manresa.

Les classes han compaginat la formació teòrica i pràctica aplicada als diferents oficis, així els alumnes han pogut adquirir coneixements matemàtics, de comunicació, de manipulació,... de forma experimental.

També cal destacar que en aquest curs els alumnes han realitzat 24 hores de pràctiques de treball acompanyant a treballadors municipals en les seves tasques diàries. Els joves han pogut veure un lloc de feina real i han ajudat els auxiliars d’equipaments dels diferents centres a realitzar tasques de neteja, atenció al ciutadà, manteniment, cura d’infants, etc.

Aquesta experiència ha estat valorada positivament per la majoria d’alumnes que s’han mostrat molt motivats en participar en aquests tipus d’activitats i en la possibilitat d’aprendre d’una forma diferent com l’experimentació en els diferents oficis i la utilització d’eines.

Atès que en molts casos són joves amb un elevat grau d’absentisme escolar cal posar en valor el percentatge d’assistència dels alumnes que enguany ha estat d’un 85%.

Els monitors han estimat molt positivament la motivació i la feina feta pels alumnes i destaquen el canvi d’actitud dels alumnes un cop veuen que són capaços de portar a terme totes les propostes formatives del programa que ha continuat rebent el suport de: l’Escola d’Art de Manresa, que ha cedit aules i un monitor, i el Gremi  Artesà Comarcal de Perruqueries de Senyores i Estètica del Bages, que ha organitzat les classes del taller de perruqueria.

 

Un programa que va començar a funcionar el 2002

Aquest programa va ser impulsat per les  regidories  d’Ensenyament i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manresa el setembre del 2002 amb la voluntat d’aportar un recurs complementari als instituts de la ciutat. Des del Centre d’Iniciatives per a l’Ocupació (CIO) es realitza la coordinació i avaluació general del projecte junt amb la secció d’Ensenyament. 

Documents relacionats

  • imagen