Els casals d'estiu de Manresa, una iniciativa per atendre nens en situació de risc social durant els mesos que no tenen escola

Enguany es disposen de 60 places en els centres oberts municipals on els nens troben atenció socioeducativa i un servei d’alimentacióL’Ajuntament de Manresa està portant a terme des del dia 1 de juliol el programa dels casals d’estiu adreçats a infants i adolescents en situació d’exclusió social. Aquests casals es portaran a terme fins el 28 d’agost als centres oberts de la ciutat (Xalesta, a la Balconada; La Font, a la Font dels Capellans; i Sergi Aguilera, al barri de Valldaura). Els casals d’estiu estan pensats com un servei de continuació dels centres oberts municipals durant els mesos de vacances.

 

La ciutat de Manresa disposa d’un Pla d’Infància que té una línia estratègica anomenada “Infància vulnerable i exclusió social”, la qual té per objectiu: “Millorar la detecció, l’atenció, el suport i el tractament de les situacions de més vulnerabilitat i exclusió social dels infants i adolescents i les seves famílies”. Aquesta línia estratègica inclou accions de promoció de projectes d’atenció social preventiva que contribueixin a prevenir els factors de cronificació de la pobresa infantil.

 

Quins són els objectius?

 

Els casals d’estiu als centres oberts tenen dos objectius fonamentals:

 

1. Proporcionar atenció a infants i adolescents en situació de risc afavorint el seu desenvolupament personal i integració social i l'adquisició d'aprenentatges, prevenint i evitant el deteriorament de les situacions de risc i compensant dèficits socioeducatius.

 

2. Garantir una alimentació equilibrada i saludable a tots els infants, durant els mesos d’estiu quan no hi ha servei de menjador escolar.

 

Quins serveis es donen?

 

Els casals d’estiu són un servei gratuït que s’adrecen a infants entre els 6 i els 12 anys de famílies ateses a Serveis Socials. Enguany hi ha 60 places disponibles (20 per cada centre obert).

Durant les 6 hores diàries de casal es realitzen activitats de lleure i educatives, a més del servei d’alimentació:

1.- Esmorzar i dinar (servei de càtering).

2.- Tasques de suport escolar.

3.- Espai de foment de la lectura.

4.- Piscina (2 cops per setmana).

5.- Tasques d’higiene personal.

6.- Jocs grupals d’interior, exterior, jocs de taula, joc lliure.

7.- Esports i jocs pre-esportius.

8.- Excursions caminant per l’entorn de Manresa (per exemple a la Torre Santa Caterina), un cop per setmana.

9.- Informàtica (Punt Òmnia o Aula TIC).

 

Per tal de garantir el servei durant els mesos de juliol i agost es compta amb el següent personal contractat:

-          6 educadors socials (3 són el personal habitual del servei).

-          1 mestra.

-          2 monitors esportius.

-          1 animador sociocultural.

-          1 integradora social.

-          3 treballadores familiars (personal habitual del servei).

-          1 coordinadora del projecte.

 

Quin pressupost tenen?

 

El centre obert és un servei que rep un finançament per part de la Generalitat. El cost addicional que ha suposat per a  l’Ajuntament de Manresa és de 51.963 € .La Generalitat hi aporta addicionalment 36.000 €.