L'Ajuntament aprova el plec de clàusules administratives per a l'execució de l'Espai Manresa 1522, la ciutat d'Ignasi

Aquest centre d’interpretació dedicat a sant Ignasi de Loiola i a la Manresa desapareguda del 1522 està previst que es posi en funcionament abans d’acabar aquest 2015 i estarà  ubicat al teatre Conservatori, amb entrada al carrer Mestre Blanc


La Juntade Govern de l’Ajuntament de Manresa ha aprovat avui el plec de clàusules administratives i de l’expedient de contractació de l’obra Projecte bàsic i d’execució per al nou centre d’interpretació Espai Manresa 1522, un nou espai dedicat a sant Ignasi de Loiola que s’ubicarà al teatre Conservatori, amb l’entrada situada al carrer Mestre Blanc, abans que acabi l’any. El projecte arquitectònic té un pressupost de 110.836 euros i ocuparà 194.62 m2.

 

L’Espai Manresa 1522, que dependrà del Museu Comarcal de Manresa, té l’objectiu de ser un nou pol d’atracció que s’inclou dins el projecte Manresa 2022 per donar a conèixer a pelegrins i visitants i als propis ciutadans l’estada de sant Ignasi de Loiola a  la Manresa de l’any 1522 i la ruta ignasiana, i fer-ho des d’un lloc cèntric atès que els principals espais ignasians com la Cova, la Seu, el Museu Comarcal i la capella del Rapte es troben una mica allunyats del centre. A més, és un lloc que es considera adient des del punt de vista històric atès que la plaça Sant Domènec va ser un punt que Ignasi de Loiola va visitar sovint ja que hi havia el convent dels Predicadors i l’església de Sant Pere Màrtir. Part de les arcades del claustre encara es conserven i formaran part del nou Espai.

 

A banda de l’obra arquitectònica, l’Espai Manresa 1522 inclou el projecte de museïtzació, que té un pressupost de 177.280 euros i que anirà a càrrec de l’empresa Quaderna, amb la col·laboració de CatEmocions. La totalitat dels diners del projecte (obra i museu) provenen del Pla de Foment del Turisme del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitatde Catalunya.

 

Museïtzació del centre   

 

Un cop adequat l’espai físic del nou centre s’omplirà de contingut explicant, per una banda, la ruta per la Manresa Ignasiana i, per altra, la ciutat del 1522.

 

Les parts que tindrà l’espai seran les següents:

 

Alçat museogràfic de la banda dreta

 

 • Taulell amb nom de l’espai lateral.
 • Maqueta de la Manresa del segle XVI i gràfica explicativa al mur sobre la ruta ignasiana a Manresa.
 • Gràfica explicativa del conjunt monumental de Sant Domènec i la seva relació amb Ignasi.
 • Pintura barroca de sant Ignasi procedent de Sant Domènec.
 • Dues caixes de llum de gran format amb fotografies de Sant Domènec a principi del segle XX.
 • Exposició d’objectes arquitectònics gòtics de l’antiga església del Carme (pilars, capitells, claus de volta...).
 • Una caixa de llum de gran format amb fotografia del conjunt del Carme a principi del segle XX.

 

Alçat museogràfic de la banda esquerra

 

 • Gavetes amb fulls de sala en idiomes i mapa de la ubicació de tots els llocs del món que es diuen Manresa.
 • Angle restituït de l’espai arquitectònic que recupera la visibilitat de part de l’antic claustre del convent.
 • Exposició d’àbacs i capitells gòtics del convent de Sant Domènec
 • Espai on es projectarà un audiovisual sobre l’estada de sant Ignasi a Manresa.